Selevkos II Kallinikos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Selevkos II Kallinikos
Konge av Selevkideriket
FødtUkjent
Død225 f.Kr.
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
  • Seleucid ruler (246 f.Kr. – 225 f.Kr.) Rediger på Wikidata
EktefelleLaodike II
FarAntiokos II Theos
MorLaodike I
SøskenAntiochus Hierax
Laodice
Apama
BarnSelevkos III Keraunos
Antiokos III den store
Antiokis
og to andre barn
NasjonalitetSelevkide-riket
Annet navnΣέλευκος Βʹ Καλλίνικος
Regjeringstid246 – 225 f.Kr.

Selevkos II Kallinikos eller Pogon (gresk: Σέλευκος Βʹ Καλλίνικος; kallenavnene betyr henholdsvis «flotte seiersherre» og «skjeggete»; ukjent fødsel - død 225 f.Kr.) var konge av det hellenistiske Selevkideriket og styrte fra 246 f.Kr. til 225 f.Kr.

Det er uklart når han ble født, muligens en gang rundt 265 f.Kr. Etter at hans far Antiokos II Theos var død, ble Selevkos utropt som konge av sin mor Laodike I i Efesos. Hun hadde samtidig latt sine egne folk i byen Antiokia ved Orontes drepe Antikos' andre hustru Berenike og hennes lille sønn. Berenikes bror var kong Ptolemaios III Euergetes av Egypt. I raseri over søsterens død, erklærte han krig og invaderte Selevkideriket. Hans mistanker om dødsårsaken for søsteren og nevøen var ikke grunnløse og var en hovedårsak for den tredje syriske krig, også kalt for den leodikiske krig. Han marsjerte seierrik helt til Tigris, og kanskje videre også. Selevkiderikets østlige provinser underkastet samtidig som den egyptiske flåten sveipte langs kysten av Anatolia. Han fikk tatt Laodike I tatt til fange og henrettet henne.

Selevkos II Kallinikos holdt seg i trygt i innlandet av Anatolia, og da Ptolemaios III til sist vendte tilbake til Egypt, dro Selevkos ned i Syria og gjenopprettet kontrollen over de nordlige og østlige provinsene. Imidlertid etablerte hans yngre bror Antiokos Hieraks seg som en rival til tronen i Anatolia med den fraksjonen som tilhørte moren Laodike.

Ved Ankyra en gang rundt 235 f.Kr. gikk Selevkos på et knusende militært nederlag og etterlot landet bortenfor Taurusfjellene til sin bror og andre statsmakter i Anatolia. Selevkos forsøkte deretter å erobre Partia, men maktet ikke å oppnå noe som helst. I henhold til en del kilder ble han selv tatt til fange og holdt i fangenskap i flere år av den partiske kongen, men det kan være en sammenblanding med en senere historisk konge. Andre kilder nevner at han etablerte en fredsavtale med Arsakes I av Partia som anerkjente (i navnet) hans overherredømme.

I Anatolia blomstret den greske byen Pergamon ved kysten av Egeerhavet og ble en betydelig maktfaktor under Attalos. Antiokos Hieraks forsøkte, uten lykkes, å ta sin brors besittelser da hans egne forsvant hen, og endte opp som en flyktning i Trakia i 228 eller 227 f.Kr. Rundt et år senere ble Selevkos drept da han ramlet av hesten.

Selevkos II Kallinikos hadde giftet seg med sin kusine Laodike II, datter av Andromakos. Selevkos fikk fem barn med henne, to døtre og tre sønnene, og av disse var blant annet Selevkos III Keraunos og Antiokos III den store. Han ble etterfulgt av sin eldste sønn Selevkos III, og deretter av sin yngre sønn, Antiokos III. Hans ene datter, nevnt som Antiokis, ble gift med Xerxes av Armenia, mens navnene på de to andre barna er uklare.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Antiokos II Theos 
Selevkid-dynastiet
Etterfølger:
 Selevkos III Keraunos