Tigranes I av Armenia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Tigranes I den store
Konge av av Armenia og Selevkideriket
Tigranes I av Armenia
Navn Τιγράνης ὁ Μέγας,
Tigránes o Mégas
Regjeringstid 95–55 f.Kr.
Født 140 f.Kr.
Død Ca. 55 f.Kr.
Tigranakert
Foreldre Artavasdes
Ektefelle Kleopatra av Pontos
Barn Med Kleopatra, 3 sønner:
Zariadres, Artavasdes II, Tigranes & 2 døtre

Tigranes I (hersket 9556 f.Kr.) (også kalt Tigranes II og Tigranes den store) var konge av oldtidens Armenia. Han var sønnen til Artavasdes I.

Rundt 100 f.Kr. kjøpte han seg fri parterne fra partisk fangenskap. Han bygget raskt opp sin makt, og allierte seg med Mithridates VI av Pontos og giftet seg med hans datter Kleopatra. Til slutt førte de to kongenes forsøk på å kontrollere Kappadokia i romersk intervensjon av Sulla.

Tigranes ekspanderte også sine områder inn i Partia, og gikk så langt inn i Media som Ekbatana og til Arbela i Assyria. Han erobret dermed det nordlige Mesopotamia. I 83 f.Kr. tok han over Syria, Fønikia og Kilikia, og gjorde dermed effektivt slutt på seleukide-dynastiet. Mange av innbyggerne i de erobrede byene ble sendt til hans nye metropolis Tigranokerta.

Men hans rike skulle ikke vare. I 69 f.Kr. kriget han med Roma, og mistet til slutt Tigranokerta til Lucullus og ble separert fra Mithridates av Pompeius i 66. Tigranes sin sønn gikk over til Pompeius og da de nærmet seg Artaxata overga Tigranes seg. Han ga opp alle sine områder unntatt Armenia, og fullførte sitt liv som skattepliktig til Roma.


Han ble etterfulgt som konge i Armenia av sin sønn, Artavasdes II Tigran Mets.jpg

Tigranes the Great's Empire

Order of Tigranes the Great

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Manandyan, Hakob (2007): Tigranes II and Rome: A New Interpretation Based on Primary Sources. Overs. av George Bournoutian. Costa Mesa, CA: Mazda Publishers.
historiestubbDenne historierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.