Anna av Jerusalem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
St. Anna
FødtUkjent
Betlehem
DødUkjent
Nasaret
BeskjeftigelseHjemmeværende hustru Rediger på Wikidata
EktefelleJoakim
MorEmerentia[1]
SøskenSobe
Esmeria
BarnMaria[2]
NasjonalitetRomerriket
GravlagtJomfru Marias grav
HelligkåretOldkirkelig tid
Anerkjent avUniverselt
Festdag26. juli (vest)/9. september (øst) (sammen med Joakim
Se også[www.katolsk.no/biografi/anna.htm Ekstern biografi]
VernehelgenBretagne, Firenze, Innsbrück, Napoli, for gravide, mødre, enker, søstre, husmødre, kvinnelige arbeidere, hushjelper, bergverksarbeidere, gullsmeder, vevere, dreiere, kunstsnekkere, møllere, kremmere, seilere, skreddere, for et lykkelig giftemål og for ekteskapet, for en god fødsel og for fruktbarhet, for regn; mot uvær; for gjenfinning av mistede gjenstander; for Søstrene av den hellige Anna
I kunstenSærlig sittende med Maria på fanget, som i sin tur har Jesusbarnet på fanget (se Anna selvtredje)

Anna var ifølge tradisjonen jomfru Marias mor. I kristen tradisjon har hun dermed en spesiell rolle, som oppdrager for Maria og som mormor til Jesus Kristus. Dette er spesielt fremtredende i de kirker som praktiserer helgenkult. Verken hun eller mannen Joakim er nevnt i Det nye testamente. Det eldste skriftet som nevner dem er Jakobs protoevangelium fra det 2. århundre; det er ingen grunn til å feste lit til det som en historisk korrekt fremstilling. Men i mangel på kunnskap om dem kalles de Anna og Joakim.

Hun er ofte kjent under tilnavnet Anna selvtredje, som sikter til den vanligste fremstillingen av henne i kunsten: Sittende med jomfru Maria på fanget, som i sin tur har Jesusbarnet på fanget.

I Den katolske kirke er hun formelt omtalt som «Guds allerhelligste mors hellige mor».

Hun feires i vestkirken sammen med sin mann Joakim den 26. juli. Det er også en tilleggsfest den 9. desember, dagen etter festen for Marias uplettede unnfangelse. I østkirken feirest paret sammen den 9. september.

Anna var før reformasjonen en viktig helgen i Norge. Dette skyldes dels hennes patronat for en rekke grupper, men også at flere ordenssamfunn fremmet kulten for Anna og Joakim, ikke minst fordi de var et forbilde for ektepar. Anna ble også sett som bildet på den perfekte mormor.

Relikvier[rediger | rediger kilde]

Relikviene hennes skal ha blitt brakt til Konstantinopel i 710. I 1333 var de fortsatt i Hagia Sofia. De ble så delt mellom Jerusalem og Roma; i Roma har man avbildninger av henne fra det 8. århundre i Santa Maria Antiqua, så hennes kult er svært gammel der.

Senere har en rekke steder hevdet at de har relikvier fra Anna: Düren i Rhinland (hodet), Wien (en arm), Apt-en-Provençe, Canterbury, Reading og Durham. Ifølge tradisjonen i Apt ble hennes legeme bragt dit av Lasarus, gjemt av Auspicius i det 4. århundre og så gjenfunnet under Karl den store. I 1664 ble de lagt i et vakkert kapell. Hodet ble ifølge en annen tradisjon oppbevart i Mainz inntil 1510, da det ble stjålet og bragt til Düren.

Det er ikke samsvar mellom de forskjellige tradisjoner, og det er derfor ingen sikker viten om hvorvidt noen av de angivelige relikvier er ekte.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Legenda Aurea[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Jakobs protoevangelium[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]