Legenda Aurea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Legenda Aurea, 1290 cirka, Biblioteca Medicea Laurenziana, Florence
Helgenbiografien om St George og dragen er en av de mange fortellinger om helgener som er bevart i Legenda Aurea.

Legenda Aurea (Den gylne legende) er et latinsk verk av Jacobus de Voragine (Jacopo da Varagine) og består av en samling fantasirike hagiografier, livene til helgener, som ble en enorm suksess i senmiddelalderen. Verket som inneholder livene til over 180 helgener og martyrer ble sannsynligvis satt sammen en gang rundt 1260, og eksisterte i håndskrift i Tyskland en gang rundt 1282. I sin tid var boken mer vanlig enn Bibelen.

Middelaldersk bestselger[rediger | rediger kilde]

Den opprinnelige tittelen var ganske enkelt Legenda Sanctorum, latin for «helgenlesninger», men ble kjent og populær under den tittelen som den er best kjent som. Mer enn tusen manuskriptkopier er blitt bevart, og da trykkekunsten ble oppfunnet på 1450-tallet ble dette verket hurtig trykket opp og distribuert, ikke bare på latin, men oversatt til de fleste europeiske språk og da utvidet med lokal legender og verket doblet anslagsvis mengden av den opprinnelige utgaven. Legenda Aurea var en av de første bøkene som William Caxton trykte på engelsk, og kom ut i 1483.

Jacobus de Voragine arrangerte sitt materiale etter kirkeårene. Den dedikerte detaljer for hver av de viktige kristne helligdagene som jul, helligtrekongersdag, påske, kristi himmelfartsdag, og pinse, og forklarte meningen med kirkehøytidene og de liturgiske sedvanene. Boken var således like mye en veiledning i helligdagene som for den daglige oppbyggelse.

Ukritisk, men populær[rediger | rediger kilde]

Legenda Aurea, 1499.

Jacobus samlet en rikelig samling av fortellinger. Mange steder i verket nevner han sin kilder. I tillegg til berømte navn er blant annet kirkefedrene Augustin av Hippo og Hieronymus. Disse legendene er mer enn kun fortellinger ettersom ved å legge til fortellinger innenfor rammeverket av kirkens sesonger ble kirkens makt gjentatt igjen og igjen.

Fortellingene er ikke kritiske til sine kilder og hver fortelling begynner typisk sett med en fantasirik etymologi for helgenens navn.

Utgaver[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]