Mirakel
Hopp til navigering
Hopp til søk
Denne artikkelen mangler kildehenvisninger, og opplysningene i den kan dermed være vanskelige å verifisere. Kildeløst materiale kan bli fjernet. Helt uten kilder. (10. okt. 2015) |
«Under» omdirigeres hit. For andre betydninger, se Under (andre betydninger).
- For Steinar Engelbrektson Band-albumet fra 2006, se Mirakel (album)

Flere religiøse mirakler eller undere er knyttet til Jesus, en jødisk predikant i oldtiden som ifølge Det nye testamentet i Bibelen påstod at han var Guds sønn. Maleriet av Henry Ossawa Tanner illustrerer fortellingen om Jesus skal gikk på vannet.
Et mirakel (fra latin miraculum av mirari = undre seg)[1] eller et under,[2] er en uforklarlig eller uforståelig, positiv eller spesiell hendelse, gjerne noe overnaturlig, altså noe som bryter med naturlovene, eller noe som angivelig skyldes guddommelige krefter.
Betegnelsen er historisk benyttet i minst tre ulike forbindelser:
- Religiøs betydning: En guddoms eller åndsmakts inngripen i hendelser på jorden. Eksempler på fantastiske begivenheter i religiøse fortellinger er jødenes flukt fra Egypt og flere av Jesu handlinger, blant annet oppstandelsen fra de døde.
- Verdens syv underverker: Gammel betegnelse: «De syv mirakler».
- Folkelig tale: I uttrykk og forestillinger som «jeg kan ikke utføre mirakler, men skal gjøre så godt jeg kan»,, «miraklenes tid er ikke forbi» og «det er et mirakel at det gikk bra.»