Hopp til innhold

Amerikahummer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Amerikahummer
Nomenklatur
Homarus americanus
Henri Milne-Edwards, 1837
Populærnavn
amerikahummer[1]
(amerikansk hummer)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseStorkrepser
OrdenTifotkrepser
FamilieHummere
Miljøvern
Fremmedartslista:[2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

SE — Svært høy risiko 2023

Økologi
Habitat: havbunn fra strandsonen ned til 700 meters djup
Utbredelse: opprinnelig østkysten av Amerika

Amerikahummer (Homarus americanus) er en hummer-art som forekommer naturlig langs østkysten av Nord-Amerika fra Cape Hatteras, Nord-Carolina i sør til Newfoundland i nord. Arten er registrert seksten ganger i Norge[1], og blir regnet som «Svært høy risiko» ifølge Fremmedartslista.[2]

Beskrivelse

[rediger | rediger kilde]

Amerikahummer hører til tifotkrepserene og har derfor fem par gangbein, der de første er omdannet til kraftige klør. Hummeren har leddet bakkropp med kraftige uropoder (halevifte). Fargen varierer fra grønn til brun-oransje, i motsetning til den vanligvis blåsvarte europeiske hummeren. Begge artene opptrer derimot relativt regelmessig i avvikende fargevarianter, noe som kan gjøre det vanskelig å skille dem fra hverandre. Vanligvis har amerikahummer en pigg eller flere på undersida av pannehornet rostrum, men den eneste sikre måten å skille artene på er DNA-analyse.

Normalt er en amerikahummer 20 til 60 cm lang og mellom 1/2 og 4 kg, men eksempler på opp til 1 meter i lengde og 20 kg i vekt har blitt registrert. Dette gjør at arten er det tyngste krepsdyret i verden i dag.[3]

Amerikahummer er altetende og finnes i en rekke ulike habitater: Mudderbunn, sandbunn, ålegressenger, steinbunn og hardbunn. Til forskjell fra den europeiske hummeren, som bare finnes på grunnere vann, forekommer hummeren helt fra strandsonen og ned til rundt 700 m dyp. I det naturlige utbredelsesområdet til arten ligger temperaturene oftest mellom 5 og 20 °C, men den kan tåle både kaldere og varmere vann.

Paringstida skjer når hunnen skifter skall. Hannen gir hunnen da «spermpakker» som den bærer med seg mens hunnen utvikler rogn. Egga blir befrukta ved gyting en god stund etter selve paringa; ofte kan det være snakk om år. De befrukta egga blir båret med pleiopodene, «svømmebeina» på bakkroppen. Hunnen kan bære på de i 9-16 måneder, avhengig av temperatur. Det er størrelsen på individet som avgjør hvor mye avkom det får, en hunn kan produsere alt fra noen få tusen til nesten 100 000 egg. Disse er mindre enn egga til europeisk hummer, så de amerikanske hummerne er mer fruktbare.

Det planktoniske larvestadiet varer fra to uker til en knapp måned, og larvestadiet er derfor for kort tidsmessig til at spredning mellom kontinenta i dette stadiet blir rekna som sannsynlig. Eksempler i europeisk farvann er mest sannsynlig opprinnelig importerte som levende sjømat.

Amerikahummer i Norge

[rediger | rediger kilde]

Amerikahummer er i Norge hovedsakelig funnet i nærheten av de store byene: I Oslofjorden og ved Risør, Kristiansand, Bergen og Ålesund. Alle eksempler som er funnet har vært voksne, og mange av dem har hatt strikk eller merker etter strikk rundt klørne. Det er lite trolig at arten er særlig vanlig langs norskekysten, men siden den kan være smittebærer for en rekke farlige hummersykdommer, blir den likevel regnet som økologisk farlig.

Fremmedartsvurdering

[rediger | rediger kilde]

Amerikansk hummer er vurdert til å ha en rekke negative effekter på stedegen europeisk hummer og er derfor vurdert til risikokategorien svært høy risiko SE. Det er artens ekspansjonshastighet, risiko for overføring av sykdomsfremkallende agens/parasitter, og risiko for overføring av genetisk materiale som er utslagsgivende for vurderingen.[2]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 17. juli 2020. Besøkt 17. juli 2020. 
  2. ^ a b c Mortensen S, Agnalt A-L, Falkenhaug T, Glenner H, Husa V og Jelmert A (11. august 2023). «Storkrepser. Vurdering av økologisk risiko for amerikahummer Homarus americanus som SE for Fastlands-Norge med havområder»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 12. september 2023. 
  3. ^ «Heaviest marine crustacean». Guinness World Records. Arkivert fra originalen 28. mai 2006. Besøkt 3. august 2006. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]