Hopp til innhold

Amazonpapegøyer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Amazonpapegøyer
Nomenklatur
Amazona
Lesson, 1830
Synonymi
Chrysotis
Populærnavn
amazonaspapegøyer
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseFugler
OrdenPapegøyefugler
FamilieParakitter
UnderfamilieArinae
Økologi
Antall arter: ca. 37
Habitat: tropisk og subtropisk skog
Utbredelse: den neotropiske faunaregion
Inndelt i
  • se inndeling!

Amazonpapegøyer (Amazona) er en slekt med parakitter (Psittacidae) som sorterer i underfamilien Arinae. I nyere systematikk inkluderes også Chrysotis i denne slekten, som består av cirka 37 arter med opprinnelse i den neotropiske faunaregion. To av dem er trolig utryddet og flere er truet av utryddelse i en eller annen grad.

Én ny art fra Yucatán i Mexico er også inkludert. Den ble beskrevet av Silva et al. (2016) og har fått det vitenskapelige navnet A. gomezgarzai.[1] Den er nærmest beslektet med hvitpanneamazon (A. albifrons) og ble også vurdert som en underart av denne, men linjene skilte lag for omkring 120 000 år siden og den skiller seg dessuten fra hvitpanneamazonen morfologisk. Den nye arten er imidlertid fortsatt ikke navngitt på norsk. Det samme gjelder for noen andre arter.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Papegøyene i denne slekten er i hovedsak mellomstore (25-45 cm) og korthalete. Andre kjennetegn er vokshud og ring rundt øyet, som oftest er nakent. Artene har i hovedsak grønn grunnfarge på fjærdrakten.

Atferd og utbredelse[rediger | rediger kilde]

Amazonpapegøyene er sosiale individer som lever i flokker. Artene praktiserer monogami og livnærer seg i hovedsak av frø, bær, frukt og nøtter. De opptrer i Mellom- og Sør-Amerika og i Karibia.

Mange av artene er svært gode til å herme etter mennesklig tale og andre lyder. Disse artene har derfor gjerne blitt populære kjæledyr. Viltfanging er fortsatt vanlig, selv om det er forbudt og flere av artene nå er truet av utryddelse.

Arter[rediger | rediger kilde]

Inndelingen følger HBW Alive og er i hovedsak i henhold til Collar (2017).[2] Én nyoppdaget art er lagt til i henhold til Silva et al. (2016).[1] Norske navn følger Norsk navnekomité for fugl og er i henhold til Syvertsen et al. (2008).[3] Norske navn og beskrivelser i parentes er ikke offisielle, men kun foreløpige beskrivelser i påvente av offisielle navn.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Silva T, Guzmán A, Urantówka AD, Mackiewicz P. (2017) A new parrot taxon from the Yucatán Peninsula, Mexico—its position within genus Amazona based on morphology and molecular phylogeny. PeerJ 5:e3475 doi:10.7717/peerj.3475
  2. ^ Collar, N. (2017). Parrots (Psittacidae). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (retrieved from https://www.hbw.com/node/52256 on 26 November 2017).
  3. ^ Syvertsen, P. O., Ree, V., Hansen, O. B., Syvertsen, Ø., Bergan, M., Kvam, H., Viker, M. & Axelsen, T. 2008. Virksomheten til Norsk navnekomité for fugl (NNKF) 1990-2008. Norske navn på verdens fugler. Norsk Ornitologisk Forening. www.birdlife.no (publisert 22.5.2008). Besøkt 2016-08-07

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]