Amazonpapegøyer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Amazonpapegøyer
Amazonpapegøyer
Vitenskapelig(e)
navn
:
Amazona
Lesson, 1830
Norsk(e) navn: amazonaspapegøyer
Hører til: parakitter,
papegøyefugler,
moderne fugler
Antall arter: ca. 30
Utbredelse: den neotropiske faunaregion
Habitat: tropisk og subtropisk skog
Arter:

Amazonpapegøyer (Amazona) er en slekt med parakitter som består av cirka 30 arter, med opprinnelse i den neotropiske faunaregion.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Papegøyene i denne slekten er i hovedsak mellomstore (25-45 cm) og korthalete. Andre kjennetegn er vokshud og ring rundt øyet, som oftest er nakent. Artene har i hovedsak grønn grunnfarge på fjærdrakten.

Atferd og utbredelse[rediger | rediger kilde]

Amazonpapegøyene er sosiale individer som lever i flokker. Artene praktiserer monogami og livnærer seg i hovedsak av frø, bær, frukt og nøtter. De opptrer i Mellom- og Sør-Amerika og i Karibia.

Mange av artene er svært gode til å herme etter mennesklig tale og andre lyder. Disse artene har derfor gjerne blitt populære kjæledyr. Viltfanging er fortsatt vanlig, selv om det er forbudt og flere av artene nå er truet av utryddelse.

Arter[rediger | rediger kilde]

De norske navnene er i henhold til Norsk Ornitologisk Forening.[1]

I tillegg til overstående arter blir ofte solamazon nevnt som en Amazonpapegøye, men denne arten har siden blitt omklassifisert fra Amazona til Alipiopsitta og blir derfor ikke listet opp her. Klassifiseringen av fugler er fortsatt svært usikker og omdiskutert. Man må derfor være klar over at ny forskning kan føre til endringer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]