Hopp til innhold

Webhotell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Et webhotell er en tjeneste på en webserver som gjør en bruker i stand til å publisere filer på internett. Det vanligste er å bruke et webhotell til å publisere hjemmesider. Plassen på webhotellet knyttes som regel til et domenenavn og inkluderer som oftest også e-postadresser. Webhotellet betjenes gjerne fra et kontrollpanel med et grafisk brukergrensesnitt tilgjengeliggjort over internett. Begrepet impliserer såkalt delt hosting hvor mange kunder deler ressursene på samme server.

Webhotell er tilgjengelig på forskjellige plattformer, i hovedsak Linux og Windows. Valg av plattform for webhotell avhenger primært av hvilke(t) programmeringsspråk du skal benytte deg av. Hvis du skal kjøre PHP må du hos de fleste leverandører velge Linux, og dersom du skal kjøre ASP eller ASP.NET må du velge Windows. Det er i dag mulig å kjøre PHP på et Windows-webhotell, men de fleste leverandører støtter ikke dette.

Prisen på webhotell varierer. Prisen settes på bakgrunn av hvilken funksjonalitet som tilbys på webhotellet, hvor stort det er og hvor mye trafikk man genererer hver måned. Markedet for webhotell er meget konkurranseutsatt, og man finner leverandører (internettleverandører) som tilbyr alt fra high end hosting for store bedrifter til budsjetthosting for privatpersoner.

I tillegg til selve webhotellet er det som oftest en årlig avgift for ett eller flere domenenavn, men det hender også at denne avgiften er inkludert i prisen for webhotellet.

Det finnes også plasser hvor man kan legge ut websider gratis, men da må en som regel akseptere at det legges reklame på den. Det er heller ikke normalt at man får knytte et eget domene opp mot gratis webhotell, og ofte er slike webhotell ustabile på grunn av overbelastning.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]