Alex Naumik Sandøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alex Naumik Sandøy
Født12. aug. 1949Rediger på Wikidata
Vilnius
Død17. sep. 2013Rediger på Wikidata (64 år)
Oslo[1]
BeskjeftigelseSanger Rediger på Wikidata
EktefelleHaakon Sandøy[1]
NasjonalitetNorge
Polen
UtmerkelserSpellemannprisen i pop (1977) (for: Alex, Handle With Care)
Musikalsk karriere
SjangerRock, funk, disco
InstrumentVokal
Aktive år19662013
PlateselskapPolydor Records, RCA Records
Nettstedhttp://www.alexmusic.com/
Lech Walesa og Alex på USC University i Los Angeles i 2002

Alex, Alex Naumik eller Alexandra Naumik, også enkelte ganger omtalt som Ola Naumik (født Aleksandra Naumik og tidligere gift Alexandra Sandøy (ble født 12. august 1949 i Vilnius, død 17. september 2013 i Oslo)[2][3] var en polsk og norsk musikkartist som ble kjent i Norge fra slutten av 1970-årene. Hun er kjent for at hun var en foregangsartist for funk i Norge. Hun deltok flere ganger i Melodi Grand Prix. Alex hadde en kraftig og fleksibel stemme som strakk seg over fire og en halv oktav og hun var derfor i stand til å takle vokale utfordringer som lå langt over hva de fleste andre kan klare.[4]

Biografi[rediger | rediger kilde]

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Alexandra Naumik ble født i Litauen av polske foreldre, men vokste opp i Sibir (i Polsk Wikipedia blir det opplyst at det var i Usolje-Sibirskoje), ditt familien var blitt deportert i 1951, under Stalin-regimet etter invasjonen av Polen. Familien hadde vært en del av intelligentsiaen i Polen og faren Mikołaj Naumik hadde vært offiser i Armia Krajowa og derfor ble hennes foreldre og besteforeldre fraktet til tvangsarbeide i kuvogner. Etter seks år returnerte de i 1957 til Polen og slo seg ned i Kluczbork.[2][5]

Som tenåring vant hun en rekke nasjonale priser og spilte inn plater med blant annet Agnieszka Osiecka og Adam Slawinski. Hun gikk ut fra pedagogisk Institutt i Łódź i 1969.

I 1967 var hun med på albumet Polskie Nagrania Muza og i 1969 på Listy Śpiewające med forskjellige polske artister.[6]

Alex[rediger | rediger kilde]

Aleksandra kom til Norge i 1970 etter at hun var blitt gift med filmregissøren Haakon Sandøy, kjent for filmer som Dagny (1977) hvor deres datter Naomi Sandøy spilte en barnerolle.[7]

Hun tok artistnavnet Alex og dannet Alex band i 1976, bandet bestod av Bjørn Christiansen gitar, Svein Gundersen bass (begge tidligere i bandet Aunt Mary og George Keller Band), Brynjulf Blix keyboard (som hadde spilt med Terje Rypdal) og Per Ivar Johansentrommer. Bandets spilte en blanding av funk, disco og innslag av rock, skarptromme sounden var noe som Gundersen, som skrev de fleste arrangementer, tilstrebet. Hun hadde et lyst langt hår som var kreppet (krøllet), en frisyre som i Norge ble kalt Alex-frisyre.[3]

Alex underskrev både norsk og internasjonal kontrakter – 1977 Polygram International, (nå Universal) og 1978 RCA Records i USA). Deres første album Alex kom i 1977, i tillegg til å spille bass komponerte Gundersen 5 av sporene og gitaristen Christiansen 2 spor, sammen komponerte de også et spor. «Heartbreak Queen» ble en hit i Vest-Tyskland. Albumet Handle With Care ble også gitt ut i 1977. De fikk Spellemannprisen 1977 i klassen årets popplate for albumene Alex og Handle With Care. Hello, I Love You kom i 1979, på dette albumet var ikke Brynjulf Blix med. I tillegg til at albumet lå lenge på VG-lista lå også singelen «Rock Machine» på lista i 10 uker. Alex hadde et eget musikkprogram på NRK kalt “Alex” som ble sendt 7. april 1979, også gitaristen Svein Dag Hauge var med.[8]

Alex deltok også i Melodi Grand Prix 1980 med «Univers» som Gundersen hadde komponert, hun fikk en tredjeplass. På «Univers» korer Lilianna Naumik, Alexs eldre søster som også hadde flyttet til Norge. Daddy’s Child kom ut (etter farens død) i 1980, en engelsk versjon av «Univers» finnes på dette albumet. Freddy Dahl, Marius Müller og Rolf Graf var også med på albumet.

Hun sang rollen som Alexandra Lasson på Ketil Bjørnstad sitt verk Leve Patagonia (1978) som tar for seg historien om Hans Jæger og Kristiania-bohemen. Hun sang også på to spor på Bjørnstad sitt album Tidevann (1980), «Fremmede, Kjente» og «Ballade For En Som Sover». Hun sang også i Wam & Vennerød spillefilmene Lasse & Geir (1977), Julia Julia (1982) og Oddvar Bull Tuhus Hockeyfeber (1983).

Alex var den første skandinaviske artisten som fikk opptre med sitt eget spesialshow på den innflytelsesrike, vest-tyske serien med musikkprogrammer "Musikladen", slik som Rolling Stones, Stevie Wonder og Jackson Five tidligere hadde gjort. Programmet ble sendt til 18 land og sett av over 20 millioner mennesker. Opptaket finnes på DVD serien Best Of Musikladen 1970 - 1983, «Insane Asylum» (finnes på Vol. 1), «Losing Hand» (Vol. 2), «Love Is The Victim» (Vol. 3), «Lock All The Gates» (Vol. 4), «Somebody's Song» (Vol. 5), «Heartbreak Queen» (Vol. 6), «Street Walkin' Woman» (Vol. 7) og «Flying High (You And I)» (Vol. 8).[9]

Sommeren 1980 reiste Alex på turné til Sørøst-Asia.

Ulykken[rediger | rediger kilde]

Klokka 4 om natta 19. september 1980 på vei fra konsert i Lillehammer krasjet turnebussen, etter å ha mistet bremsene, i et tre. Trommeslageren Per Ivar Johansen mistet livet og Svein Gundersen ble livstruende skadet. Alex fikk mindre skader i hodet og hennes bror Wiktor Naumik, som var med bussen for å rigge musikkutstyr, fikk skadet hånden alvorlig. Gundersen fikk et langt sykehusopphold på Sunnaas, hvor han måtte bygge opp igjen bevegelse og førlighet,[3][10]

Etter ulykken[rediger | rediger kilde]

Etter ulykken ble det ikke noe mer spillejobber eller plateinnspillinger. Alex ble kåret til «årets kvinnelige artist» av Det Nyes lesere i 1980 og hun deltok også i MGP i 1981 med en låt som kom på femteplass, komponert av Christiansen og Gundersen med tekst av Philip Kruse, «Rock ‘n’ roller». Samleplaten Alex’ beste kom i 1981 og på den var også «Rock'n Roller» med. Også i 1982 var hun med, nå med «Perfekte engel» som hun skrev musikken sammen med Gundersen og teksten sammen med Lars Kilevold, det ble en fjerdeplass. Hun skilte seg fra Haakon Sandøy i 1982.

Alex mottok flere internasjonale utmerkelser og priser, i tillegg til nasjonale, som Nord-Ring prisen i Helsingfors (1981). Hun fikk også reklameoppdrag for firmaer som BAFS, Levi's og Ford.

Alex støttet “Solidarność” noe som førte til at låtene hennes ikke ble omtalt i Polsk presse eller spilt i Polen. Når unntakstilstand i Polen var over i 1983 sang Alex Dąbrowskis MazurkaUniversitetsplassen i Oslo.

Albumet Always kom ut i 1983 og inneholdt tittelsporet «Always» og hiten «I Love Warszawa». Albumet lå på VG-lista i 8 uker og klarte en syvendeplass som beste plassering. Hun ble nominert til Spellemannsprisen årets artist og hun fremførte «I Love Warszawa» under Spellemannpris tilstelningen.

Forente Artister var en samling norske artister, hvor Alex også var med, som i 1985 gikk sammen om å spille inn sangen «Sammen for livet» til inntekt for de sultrammede i Afrika. Hun har medvirket på en rekke andre artisters album som Jan Eggum, Cornelis Vreeswijk, Svein Finjarn, Jan Groth og mange andre.

I 1986 var hun igjen med i Melodi Grand Prix, denne gang med en låt hun skrev sammen med Atle Bakken og Cato Kyvik, «Fri», som kom på niendeplass.

Flyttet til USA og tilbake til Norge[rediger | rediger kilde]

Alex opptrådde ikke så mye lenger, hun flyttet til Los Angeles i USA, hvor hun og Atle Bakken hadde et nært samarbeidsforhold. De jobbet sammen på flere musikkprosjekter som låtskriver og produsent i USA og Japan.

Hun ga ut albumene Almost (1991) og Living in Color (1993).

Etter mange år i USA dro hun og Atle Bakken tilbake til Norge for å satse på nytt. Bakken dannet ALEX MUSIC og startet med innspillinger for andre artister.

I oktober 2008 startet hun å utgi noe av sitt materiale på nytt. Hun ønsket ikke gi ut materialet på noe plateselskap, men la det ut på nettet. Det ble også gitt ut remixer av noen av låtene som to versjoner av «Home Is Where the Hatred Is», en versjon med Dave Anderson og en med Colin McGeoch. Også «I Wanna Fly» kom i to nye versjoner, en med KK Riise / Atle Bakken og en med Colin McGeoch. Atle Bakken kom også med en versjon av «Home Is Where the Hatred Is» i 2010.

Alex og Anders Bakken nådde toppen av Billboard og de europeiske listene i 2006 med svenske artisten Leana sin låt «I Remember» som de produserte.

Alex ble funnet død i sitt hjem i Oslo 17. september 2013, hun etterlot seg datteren Naomi Sandøy. Hun ble gravlagt i Kluczbork ved siden av sin far, på graven står det Aleksandra Naumik.[7]

Annet[rediger | rediger kilde]

  • Selve artistnavnet Alex ble skapt av Jens Bjørneboe med en dedikasjon i hans bok Kruttårnet: «Til lille Alex fra gamle Jens».[3]
  • Alex fikk i 1992 sitt artistnavn ALEX® innvilget som registrert varemerke.[3]

Spillejobber i Norge[rediger | rediger kilde]

Kalvøya-festivalen, Momarkedet, Chateauf Neuf med bandlemmer Marius Müller, Rolf Graf og Geir Langslet.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Soloplater[rediger | rediger kilde]

  • Alex (Mercury, 1977)
  • Handle With Care (Mercury, 1977)
  • Hello, I Love You (Mercury, 1979)
  • Daddy’s Child (Polydor, 1980). Inneholder engelsk versjon av «Univers», Alex' bidrag i den norske Melodi Grand Prix-finalen i 1980. Norsk versjon er kun utgitt på single og en samle-LP (med både norske og internasjonale Grand Prix-låter fra 1980). Platen inneholder også «I'm not alone», som ble vurdert som hennes MGP-bidrag i 1980.
  • Alex’ beste (Polydor, 1981) Samleplate. Inneholder «Rock'n Roller», som var Alex' bidrag i den norske Melodi Grand Prix-finalen i 1981.
  • Always (CBS, 1983)
  • Almost (1991)
  • Living in Color (1993) – EP
  • Living In Color (Reutgitt 2008) – EP
  • Always (Reutgitt 2008) Med Bonusspor

Singler[rediger | rediger kilde]

  • «Hideway» - Promotional Single P-3985 Capitol Records - Utgitt i USA 1974 Forsøk på Usa markedet. Meget sjelden promo vinyl !
  • «Heartbreak Queen» Mercury 1977
  • «Heartbreak Queen», utgivelse i Australia, Mercury 1977
  • «Heartbreak Queen» / «Heartbreak Queen», USA-utgivelse – Freeflight 1977
  • «Heartbreak Queen» / «Only You Can Make Me Stronger», USA-utgivelse – Freeflight 1977
  • «Flying High» / «Listen To The Music», Storbritannia-utgivelse – Mercury 1978
  • «Listen To The Music», Tyskland-utgivelse – Metronome 1978
  • «Listen To The Music» / «I Won't Hold You Down», Frankrike-utgivelse – Mercury 1979
  • «Rock Machine», Storbritannia-utgivelse – Mercury 1979
  • «Hello I love you» / «Rock Machine», Mercury 1979
  • «Rock Machine» / «Hello I love you», Tyskland-utgivelse – Mercury 1980
  • «Univers» / «Slike drømmer om hus», Mercury 1981. B-siden «Slike drømmer om hus» er fra Ketil Bjørnstads LP Leve Patagonia (1978), hvor Alex var en av artistene.
  • «Rock'n'roller» / «Instrumental» Mercury 1981
  • «Flying High» / «Listen To The Music» Mercury 1982
  • «I love Warszawa» / «Dreamboy» CBS 1982
  • «Dreamboy» / «I love Warszawa», Storbritannia-utgivelse – CBS 9184
  • «Don't break down My Heart» / «Stop All The Trains», Øst-Europa-utgivelse Polski Nagranie med flere 1984
  • «Almost» / «Can't get next to you» (Ventura Records, 1991)
  • «Living In Color" (MTG, 1993)
  • «Home Is Where The Hatred Is» AlexMusic/EMU» 2008 (En versjon med Dave Anderson og en med Colin McGeoch)
  • «I Wanna Fly» AlexMusic/EMU» 2008 (En versjon med KK Riise/Dangerfield og en med Colin McGeoch)
  • «Almost» (Med Andy Summers, Andrae Crouch, Bob Casale og Atle Bakken) 2008
  • «Streetwalking» Woman 2008
  • «Hello I Love You» / «Rock Machine» 2008
  • «Love Me Kiss Me» 2008
  • «Lock All the Gates» 2008 (Live)
  • «Insane Aslum» (Live) 2008 med Bjørn Kristiansen
  • «How Long» (Live) 2008
  • «Home Is Where The Hatred Is» AlexMusic/EMU» 2010 (Med Atle Bakken)

Andre utgivelser[rediger | rediger kilde]

  • Listy Spiewajace (samlealbum), låtbidrag vokal (1966)
  • Songfestival Opole (samlealbum), låtbidrag vokal (1967)
  • K.M. Myrland Isbål (1976)
  • Heksedans med Jan Eggum (1977)
  • I can't stop loving you med Per Elvis Granberg (1977)
  • Lion and the Lamb (1978)
  • Soloflight med Svein Finjarn (1978)
  • Leve Patagonia (1978) som Alexandra Lasson
  • Melodi Grand Prix 1979 (1979)
  • Songwriters for the stars med David Foster (1982)
  • Norsk Rock (samlealbum) (1983)
  • Sylfest Strutle På Reisefot (1983)
  • That's Why I Long For Tomorrow (vinyl single, duet med Jan Groth) (1984)
  • Sammen for livet Forente Artister (1985)
  • Melodi Grand Prix 1986 (1986)
  • Hockeyfeber (soundtrack 1979)
  • Norske Filmklassikere Soundtrack 1993)
  • Songwriters for the stars (Samle-dobbelt-CD), låtbidrag (1994)
  • Crazy, utgivelse i Japan (1997)
  • Lucky Star, utgivelse i Japan (1997)
  • Dancemania7, utgivelse i Japan (1997)
  • DancemaniaDeluxe2, utgivelse i Japan (1998)
  • Sacred Place med Emmanuel, , utgivelse i USA (1999)
  • FrodoCpu, utgivelse i USA (1999)
  • There Is Hope med Emmanuel, utgivelse i USA (2000)
  • Look At The Shape I'm In med Maje, utgivelse i USA (2004)
  • Faith med Leana, utgivelse i USA- og Europa (2006)

Filmmusikk – Soundtracks[rediger | rediger kilde]

DVD[rediger | rediger kilde]

  • Best Of Musikladen (Vol. 1 – 8), Radio Bremen, Tyskland (2002)

Melodi Grand Prix[rediger | rediger kilde]

  • «Univers» (1980) (tredjeplass i den norske finalen). Norsk versjon ble utgitt på single, med Ketil Bjørnstad-balladen «Slike drømmer om hus» på B-siden. Bjørnstad-låten er tatt fra hans album Leve Patagonia (1978), hvor Alex var en av gjesteartistene. «Univers» er også utgitt på en samle-LP samme år, sammen med låter fra den internasjonale finalen i 1980. Engelsk versjon, «Universe», ble utgitt på albumet Daddy's Child i 1980.
  • «Rock'n roller» (1981) (femteplass i den norske finalen). Utgitt på single, med instrumental/karaoke-versjon på B-siden. På coveret ble teksten trykket og man ble oppfordret til å spille inn sin egen versjon. Låten er også utgitt på Alex' samleplate Alex' beste i 1981.
  • «Perfekte Engel» (1982) (fjerdeplass i den norske finalen). Låten ble spilt inn i studio, men er aldri blitt utgitt.
  • «Fri» (1986) (niendeplass i den norske finalen). Aldri utgitt på single, men den var med på kassetten som ble utgitt med alle låtene fra den norske 1986-finalen. Det ble også laget en promo-kassett for radio, med kun denne låten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b www.nrk.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b «Funkrockdronninga Alex (64) er død». Dagbladet.no (norsk). 19. september 2013. Besøkt 25. juli 2018. 
  3. ^ a b c d e Rockheim. «Alex « Rockipedia». Rockipedia. Arkivert fra originalen 25. juli 2018. Besøkt 25. juli 2018. 
  4. ^ «Była wielką gwiazdą w Norwegii. Pochodziła z Kluczborka». 
  5. ^ Bakke, Asbjørn (19. september 2013). «Popartisten Alex (64) døde tirsdag». Aftenposten. Besøkt 25. juli 2018. 
  6. ^ «Discogs». 
  7. ^ a b Veka, Camilla. «Alexandra Sandøy er død». NRK. Besøkt 25. juli 2018. 
  8. ^ «Alex - NRK TV». Besøkt 19. desember 2023. 
  9. ^ «Norsk Musikkinformasjon: Atle Bakken: - NRK forfalsker norsk musikkhistorie». www.mic.no. Besøkt 15. desember 2023. 
  10. ^ «Alex była gwiazdą światowego formatu». 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]