Leve Patagonia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Oda, malt av sin senere ektemann Christian Krohg

Leve Patagonia er et musikkverk av Ketil Bjørnstad utgitt på LP i 1978, senere utgitt igjen på CD. Verket er skrevet som en moderne suite, og tar for seg historien om Hans Jæger og Kristiania-bohemen.

Bjørnstad har fortalt at han fikk ideen til Leve Patagonia da vennen Ole Paus introduserte ham til Kristiania-bohemen og bad ham lese Hans Jæger; Paus bidro selv i rollen som Jæger på platen. Nittenåringen Ketil Bjørnstad ble kjent med Ole Paus i 1971, da han banket på hos Paus og erklærte at «du er et geni».[1] Bjørnstad fattet sterk interesse for Kristiania-bohemen og satte seg grundig inn i deres historie. Utgivelsen inneholder den lange artikkelen «Om Jæger, bohemen og det som hendte senere», skrevet av Bjørnstad. Hver enkelt sang har også en tilhørende forklaring, som sier noe om dens historiske forankring. Bjørnstad har senere fordypet seg enda mer i dette stoffet, og utgitt fyldige bøker om Oda Lasson i Oda! (1983) og Hans Jæger i Jæger (2001). Leve Patagonia er basert på faktiske hendelser, og Bjørnstad selv karakteriserer verket som «en hyllest til en gruppe mennesker som på ingen måte var feilfrie, men som våget å kjempe for det de trodde på».

Leve Patagonia rommer et stort historisk persongalleri, besatt av noen av Skandinavias fremste sangere innen visetradisjonen. Den mest kjente sangen fra Leve Patagonia er «Sommernatt ved fjorden».

Leve Patagonia ble innspilt i Rosenborg Studios i Oslo, og utgitt på Polygram records. Produsent var Svein Erik Børja. Grafisk formgiver var Bruno Oldani.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Bandet[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]