Alene hjemme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alene hjemme
orig. Home Alone
Generell informasjon
SjangerKomedie / Familiefilm
Utgivelsesår1990
Prod.landUSA
Lengde1 t. 43 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense10 (Norge)
Bak kamera
RegiChris Columbus
ProdusentJohn Hughes
ManusforfatterJohn Hughes
SjeffotografJulio Macat
KlippRaja Gosnell
Foran kamera
Hovedrolle(r)Macaulay Culkin
Joe Pesci
Daniel Stern
Annen informasjon
BudsjettUSD 18 millioner (estimert)
Prod.selskap20th Century Fox
Premiere16. november 1990 (USA)
6. desember 1990 (Norge)
Eksterne lenker

Alene hjemme (originaltittel: Home Alone) er en amerikansk filmkomedie fra 1990, med Macaulay Culkin i hovedrollen som «Kevin McCallister», en åtte år gammel gutt som ved en feil blir etterlatt alene hjemme da familien flyr til Frankrikejuleferie. Andre sentrale roller spilles av Joe Pesci og Daniel Stern, som de stupide forbryterne «Harry» og «Marv». På rollelisten figurerer også blant andre Catherine O'Hara, Roberts Blossom og John Heard.

Filmen gjorde Macaulay Culkin til superstjerne.

Mesteparten av filmen ble spilt inn i Chicagos forstad Winnetka i Illinois.

Filmen ble svært populær og har fått fire oppfølgere: Hjemme Alene 2, Forlatt i New York, Hjemme Alene 3, Hjemme Alene 4 og Home Alone: The Holiday Heist.

Handling[rediger | rediger kilde]

Dagen etter en familiekrangel blir åtteåringen Kevin McCallister ved en feil etterlatt hjemme da familien reiser på juleferie. Dette er første gang han ikke har noen voksne å forholde seg til, og han utnytter muligheten til å sove i foreldrenes store seng, samt en rekke andre ting han ellers ikke får lov til. Men han oppdager at det også finnes ulemper med å være hjemme alene; for eksempel synes han det er skummelt å måtte gå ned i kjelleren alene.

De to forbryterne Marv og Harry – også kalt «Vannbandittene» – oppdager at huset til familien McCallister tilsynelatende står tomt i julen. De forsøker å bryte seg inn for å tømme huset for verdisaker. Kevin oppdager de to innbruddstyvene, og setter opp en mengde særdeles kreative feller for å forhindre dem i å stjele familiens eiendeler. Bandittene blir til slutt pågrepet av politiet, blodige og forslåtte etter brutale møter med Kevins feller.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Macaulay Culkin som har hovedrollen som Kevin McCallister

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]