Alene hjemme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Alene hjemme
orig. Home Alone
Generell informasjon
Sjanger Komedie
Utgitt 16. november 1990 (USA)
6. desember 1990 (Norge)
Lengde 103 min.
Språk Engelsk
Bak kamera
Regissør Chris Columbus
Manus John Hughes
Produsent John Hughes
Sjeffotograf Julio Macat
Klipp Raja Gosnell
Foran kamera
Hovedroller Macaulay Culkin
Joe Pesci
Daniel Stern
Annen informasjon
Filmselskap 20th Century Fox
Budsjett $18 000 000 US (estimert)[1]
Totalomsetning $476 684 675 US[1]
Eksterne lenker

Alene hjemme er en amerikansk filmkomedie fra 1990, med Macaulay Culkin i hovedrollen som «Kevin McCallister», en åtte år gammel gutt som ved en feil blir forlatt alene hjemme da familien flyr til Frankrikejuleferie.

Mesteparten av filmen ble spilt inn i Chicagos forstad Winnetka i Illinois.

Filmen gjorde Macaulay Culkin til superstjerne. Filmen har også med Joe Pesci og Daniel Stern i sentrale roller som «Vannbanditene», et ravende dumt forbryterpar ved navn hhv. «Harry» og «Marv», som forsøker å rane hjemmet til familien McCallister da de tror det står tomt i julen. Paret møter, uheldigvis for dem selv, en rekke feller som Kevin setter rundt om i huset etter at han overhører bandittene bli enige om å raide huset. Det blir imidlertid tydelig at selv om de blir slått litt tilbake, blir de bare sterkere av motstanden de møter. Filmen inneholder også Catherine O'Hara, Roberts Blossom og John Heard i andre roller.

Det har fått fire oppfølgere: Alene hjemme 2, Forlatt i New York, Alene hjemme 3, Alene Hjemme 4 og Home Alone: The Holiday Heist.

Handling[rediger | rediger kilde]

Etter en krangel med familien sin kvelden i forveien blir Kevin McCallister ved en feil forlatt hjemme da familien reiser på juleferie. Han opplever hva det vil si å være uavhengig for første gang i livet, og utnytter muligheten til å sove i foreldrenes store seng, samt en rekke andre ting han ellers ikke får lov til. Men det finnes også ulemper med å være hjemme alene, som for eksempel å måtte gå ned i kjelleren alene.

Kevin oppdager at «Vannbanditene» skal plyndre huset hans, og setter opp en mengde særdeles kreative feller for å forhindre dem i å stjele familiens eiendeler. Bandittene blir til slutt tatt til fange av politiet, blodige og forslåtte etter brutale møter med Kevins feller.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Macaulay Culkin som har hovedrollen som Kevin McCallister

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Home Alone» (engelsk). Box Office Mojo. Besøkt 26. desember 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]