Anholdelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

En anholdelse er en pågripelse av en person som er mistenkt for lovbrudd, som regel foretatt av en politimyndighet, med hensikt å frata ham eller henne friheten ut fra et lovmessig grunnlag. Politiet kan anholde personer når det er tjenestemessig behov for det. En anholdelse er et lite inngripende tvangsmiddel overfor personer, og innebærer en kortere frihetsberøvelse uten å bli bragt inn til polititjenestested.

I Norge[rediger | rediger kilde]

Reglene for politiets mulighet til å anholde personer, reguleres av Politiloven:

§ 7. Politiet kan blant annet regulere ferdselen, forby opphold i bestemte områder, visitere person eller kjøretøy, uskadeliggjøre eller ta farlige gjenstander i forvaring, avvise, bortvise, fjerne eller anholde personer, påby virksomhet stanset eller endret, ta seg inn på privat eiendom eller område eller påby områder evakuert.

Anholdelse er et av de minst inngripende tvangsmidlene mot personer. Neste trinn på skalaen er når politiet velger å innbringe noen (i hht. politilovens §§8 og 9), det vil si å transportere en person inn til et polititjenestested (oftest en politiarrest). Neste skritt igjen er å pågripe (eller i dagligtale: arrestere) noen.


Commons Commons: Category:Arrests – bilder, video eller lyd