Indian Space Research Organisation

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Indian Space Research Organisation
भारतीय अंतरिक्ष अनुसंधान संगठन
Indian Space Research Organisation  भारतीय अंतरिक्ष अनुसंधान संगठन
Type Forvaltningsorgan
Stiftet 15. august 1969
Hovedkontor Bangalore, India
Opprinnelse INCOSPAR
Formann K. Radhakrishnan
Fokus Romforskning og romteknologi
Motto Space Technology in the Service of Human Kind
Nettsted www.isro.gov.in

Indian Space Research Organisation (ISRO, hindi: भारतीय अंतरिक्ष अनुसंधान संगठन, Bhāratīya Antarikṣa Anusandhāna Saṅgaṭhana) er den indiske romfartsorganisasjonen. Hovedkontoret ligger i Bangalore. ISRO er blant verdens seks største romfartsorganisasjoner, sammen med USAs NASA, Russlands RKA, Europas ESA, Kinas CNSA og Japans JAXA. ISROs budsjett ligger på cirka 860 millioner amerikanske dollar (2013-14),[1] og de har ca. 20 000 ansatte. Romfartsorganisasjonens hovedmål er å fremme romteknologi og benytte dens muligheter til nasjonens beste.[2]

ISRO har i løpet av årene utviklet en rekke raketter, blant annet Satellite Launch Vehicle, Polar Satellite Launch Vehicle og Geosynchronous Satellite Launch Vehicle. Disse rakettene har skutt opp en rekke kommunikasjonssatellitter og jordobservasjonssatellitter. I 2008 sendte India sin første romsonde, Chandrayaan-1, til månen. Over årene har ISRO gjennomført en rekke ulike oppdrag både for indiske og utenlandske aktører. ISROs satellittoppskytninger skjer for det meste ved bruk av egenutviklede raketter og utskytningsbaser. I 2008 skjøt ISRO opp sin første månesonde, Chandrayaan-1, mens fremtidige planer omfatter utvikling av GSLV, bemannede romferder, ytterligere utforskning av månen, utforskning av Mars og interplanetariske oppdrag. I 2013 sendte ISRO opp Mars Orbiter Mission, som for tiden er på vei mot Mars. De planlegger også å sende opp en indisk astronaut i bane rundt jorden i 2015 og å sende en indisk astronaut til månen i 2020. ISRO har flere anlegg, men Satish Dhawan Space Centre tjener som hovedkvarter for alle oppskytninger. De samarbeider med det internasjonale samfunnet som en del av flere bilaterale og multilaterale avtaler.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «ISRO plans to push more satellites this year». The Hindu. 2. mars 2013. Besøkt 4. mars 2013. 
  2. ^ «About ISRO – Introduction». ISRO. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

romfartstubbDenne romfartrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.