Hopp til innhold

Distinguished Flying Cross (USA)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For den britiske utmerkelsen med samme navn, se: Distinguished Flying Cross
Distinguished Flying Cross
Basisdata
Type:Medalje
Land:USA
Innført:2. juli 1926
Mottakere:For heltemot eller fremragende innsats i luftoperasjoner
Tekniske data
Utført i:Bronse
Festeanordning:Medaljebånd
Rangering
Høyere:Legion of Merit
(i luftforsvaret)
Lavere:Airman's Medal
(i luftforsvaret)

Distinguished Flying Cross er en militær utmerkelse i USA. Den ble autorisert av Kongressen 2. juli 1926 og innstiftet 28. januar 1927 av president Calvin Coolidge. Den fikk tilbakevirkende kraft til 6. april 1917. Distinguished Flying Cross tildeles for heltemot eller fremragende innsats i luftoperasjoner som ikke kan regnes som rutineoperasjoner. Utmerkelsen kan tildeles personell i alle grener av USAs væpnede styrker. Inntil 1927 ble utmerkelsen også tildelt sivile for eksepsjonell innsats i luftfarten.

Distinguished Flying Cross er utformet som et bronsekors med utbøyde armer. I korsvinklene er det stråler og over korset et det satt en propell med fire blader. Reversen er slett og har plass til mottagerens navn. Utmerkelsen er oppheng i båndet i en enkel spenne. Medaljebåndet er blått med en smal, hvitkantet rød midtstripe og med hvite striper nær kantene.

Gjentatt tildeling av Distinguished Flying Cross til samme person markeres med symboler på båndet: eikeblad i bronse eller sølv for personell i hæren og luftforsvaret, stjerner bronse eller sølv for personell i sjøforsvaret. Tildelinger av Distinguished Flying Cross for heltedåd markeres på båndet med romertall V for «valor» i bronse.

Den første tildeling av Distinguished Flying Cross gikk til Charles Lindbergh for den første soloflygning over Atlanterhavet.

Nordmannen Helge Mehre mottok Distinguished Flying Cross for innsats under andre verdenskrig.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Frank Foster og Lawrence Borts: Military Medals of the United States, Fountain Inn: MOA Press, 2010, s. 39, 95
  • «The United States of America» i Robert Werlich: Orders and decorations of all nations. Ancient and modern, civil and military, 2. utgave, Washington DC: Quaker Press, 1974, s. 10

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]