Centre spatial guyanais

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over Centre Spatial Guyanais
Inngangen

Centre spatial guyanais (CSG; fransk for Det guyanske romfartssenteret) er en fransk og europeisk rakettoppskytningsbase som ligger i nærheten av Kourou i Fransk Guyana. Den har vært i bruk siden 1968 og egner seg spesielt godt som et sted for romfartsbase siden den oppfyller tre viktige geografiske krav for et slikt bruksområde:

  • det ligger ganske nær ekvator, slik at den roterende jordkloden kan gi rakettene litt ekstra hastighet når de skytes opp i østgående retning,
  • det ligger i et område som ikke er utsatt for orkaner, i motsetning til Cape Canaveral, og jordskjelv, og
  • det har et ubebodd område (i dette tilfellet, Atlanterhavet) i øst, slik at de første rakettrinnene og rusk fra mislykkede oppskytninger ikke kan falle på menneskelig bebyggelse.

Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA), den franske romfartsorganisasjonen Centre national d'études spatiales (CNES) og foretaket Arianespace foretar sine oppskytninger fra Kourou.[1][2][3] ESA skjøt opp sine Ariane 4-raketter og skyter opp Ariane 5-raketter fra denne basen. Dessuten har russiske Sojuz-raketter også blitt skutt opp derfra siden 2011, men det måtte bygges en ny oppskytningsrampe for dette. Dette er også oppskytningsbasen som brukes av ESA for å sende forsyninger til Den internasjonale romstasjonen ved hjelp av Automated Transfer Vehicle. Ingen bemannede rakettoppskytninger har til nå funnet sted fra Fransk Guyana.

Stedet ble valgt som Frankrikes rakettoppskytningsbase i 1964.[4][5] Da ESA ble grunnlagt i 1975 tilbød Frankrike å dele Kourou med ESA.[4][5] Kommersielle oppskytninger foretas også av ikke-europeiske selskaper. ESA dekker to tredjedeler av romfartsbasens årlige budsjett og har også finansiert oppgraderingene som ble gjort under Ariane-programmet. Anlegget voktes av Fremmedlegionen, som også evakuerer nærliggende områder før oppskytninger finner sted.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «CNES at Europe's Spaceport». European Space Agency. ESA. 
  2. ^ «ESA at Europe's Spaceport». European Space Agency. ESA. 
  3. ^ «Arianespace at Europe's Spaceport». European Space Agency. ESA. 
  4. ^ a b "Installation of the Guiana Space Center in French Guiana". Offisiell nettside for CSG
  5. ^ a b "Europe's Spaceport" Arkivert 15. juni 2012 hos Wayback Machine.. Offisiell nettside for ESA

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]