Hopp til innhold

Satish Dhawan Space Centre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Satish Dhawan Space Centre
सतीश धवन अंतरिक्ष केंद्र
Stiftet1. oktober 1971
LandIndia
HovedkontorSriharikota, Nellore, Andhra Pradesh, India
FormannM.Y.S. Prasad
EierISRO
Nettstedwww.shar.gov.in (en)
Kart
Satish Dhawan Space Centre
13°43′02″N 80°13′20″Ø

Satish Dhawan Space Centre (SDSC) er Indian Space Research Organisation (ISRO) sitt oppskytningssenter og Indias romfartssenter. Det ligger i Sriharikota, rundt 80 km nord for Chennai, i den sørøstlige delstaten Andhra Pradesh. Senteret var tidligere kjent som Sriharikota High Altitude Range (SHAR) og Sriharikota Launching Range, men i 2002 ble det omdøpt til dagens navn i kjølvannet av bortgangen til ISROs tidligere formann Satish Dhawan. SDSCs nåværende formann er M.Y.S. Prasad. Han tok over etter M.C. Dathan fra 1. januar 2013, etter at sistnevnte ble utnevnt til formann i LPSC.[1]

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Satish Dhawan Space Centre ligger på Sriharikota, en spindelformet øy på østkysten av Andhra Pradesh. Egenskaper som en god asimut-korridor for forskjellige oppskytninger (både militære og vitenskapelige), nærheten til ekvator (fordelaktig for østgående oppskytninger) og et stort, ubebodd område gjør det til et utmerket sted for rombase.

SDSC dekker et område på i alt cirka 145 km2 med en kystlengde på 27 km. Før området ble kjøpt for ISRO av den indiske regjeringen, fantes det en plantasje med eukalyptus- og casuarinatrær som ble brukt til å lage ved. Denne øya påvirkes både av sørvestlige og nordøstlige monsuner, men kraftig regnvær forekommer bare i oktober og november. Dermed er det mange klare dager for oppskytninger og statiske tester utendørs.[2]

SDSC er knyttet til Sullurupeta via en vei som går over Pulicatsjøen. Sullurupeta har forbindelse til resten av India ved jernbane, og ligger på riksvei 5 (National Highway 5) som forbinder byen med storbyene Chennai (rundt 100 km sørover) og Kolkata. På vei mot Chennai finner en Sricity,[3] en raskt voksende næringsby som ligger på grensen mellom Andhra Pradesh og Tamil Nadu.

Oppskytningsramper[rediger | rediger kilde]

Kart over Satish Dhawan Space Centre

SLV Launch Pad[rediger | rediger kilde]

Denne oppskytningsrampen ble brukt for Satellite Launch Vehicle og Augmented Satellite Launch Vehicle, og ligger på sydspissen av dagens oppskytningsområde. Den er ikke lenger i bruk. Til å begynne med ble denne oppskytningsrampen bygget for å skyte opp SLV-3-raketter, men senere ble også ASLV-raketter avfyrt fra samme sted.

First Launch Pad (FLP)[rediger | rediger kilde]

Den første moderne oppskytningsrampen ble bygd for Polar Satellite Launch Vehicle i første halvdel av 1990-årene. Den har også blitt brukt til å avfyre Geosynchronous Satellite Launch Vehicle. Den tjuende oppskytningen fra denne rampen fant sted 1. juli 2013, da IRNSS-1A-satellitten ble sendt opp med en PSLV-XL-rakett.

Second Launch Pad (SLP)[rediger | rediger kilde]

SLP er et moderne oppskytningskompleks. Det kan konfigureres for å skyte opp alle rakettyper tilhørende ISRO, herunder moderne raketter som for tiden er under utvikling og som skal tas i bruk i løpet av neste tiår og mot 2030. SLP ble tatt i bruk i 2005.

Third Launch Pad (TLP)[rediger | rediger kilde]

TLP bygges til en pris an seks milliarder indiske rupi, og skal være spesielt tilrettelagt for bemannede romoppdrag.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Correspondent, Special (2. januar 2013). «Ramakrishnan takes over as VSSC Director». The Hindu. Besøkt 2. januar 2013. 
  2. ^ [1] Arkivert 6. september 2009 hos Wayback Machine. Sriharikota Launching Range
  3. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 30. mars 2012. Besøkt 5. oktober 2011.  Places to visit near Sriharikota (SHAR)
  4. ^ «ISRO to begin process soon for Human Space Flight Mission». The Hindu. 26. januar 2010. Besøkt 20. februar 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]