Historien om David Gale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Historien om David Gale
orig. The Life of David Gale
Generell informasjon
Prod.landUSA
Tyskland
Storbritannia
Lengde130 min.
SpråkEngelsk
Spansk
Bak kamera
RegiAlan Parker
ProdusentAlan Parker
Nicolas Cage
Nigel Sinclair
ManusforfatterCharles Randolph
MusikkAlex Parker
Jake Parker
SjeffotografMichael Seresin
KlippGerry Hambling
Foran kamera
MedvirkendeKevin Spacey
Kate Winslet
Laura Linney
Annen informasjon
Budsjett38 millioner dollar[1]
Totalomsetning38 955 598 dollar[1]
Prod.selskapIntermedia Films
DistributørUniversal Pictures
Premiere
  • 21. februar 2003 (2003-02-21) (USA)
Eksterne lenker

Historien om David Gale (originaltittel The Life of David Gale) er en amerikansk-tysk-britisk thriller fra 2003, regissert av Alan Parker med en manus skrevet av Charles Randolph. Det er til dags dato Parkers siste film som regissør.

Filmen tar opp temaet om dødsstraff i USA. Kate Winslet spilte den ambisiøse journalisten Bitsey Bloom, som får muligheten til å intervjue den dødsdømte skolelæreren David Gale (Kevin Spacey) i de siste ukene før henrettelsen hans. I løpet av intervjuet vekkes engasjementet hennes, og hun innser at noe ikke stemmer. Laura Linney spiller rollen som Gales venn Constance.

Handling[rediger | rediger kilde]

David Gale er en tidligere professor, som nå sitter på dødscelle i Texas. Med bare noen få dager før han skal henrettelses forhandler advokaten hans om et honorar på en halv million dollar for å fortelle historien sin til Bitsey Bloom, en journalist fra en stor nyhetskanal. Hun har et rykte på seg å holde på hemmeligheter, og beskytte kildene sine. Han forteller henne sin historie, avslørt gjennom en rekke tilbakeblikk. I 1995 er Gale en vellykket intellektuell, og leder for filosofi-avdelingen ved University of Texas som ligger i Austin. Han er et aktivt medlem av DeathWatch, som forsøker å drive kampanjer mot dødsstraff. Ved en konfirmasjonsfest møter han Berlin, en student som nylig har blitt utvist fra skolen.

Når Gale blir alkohol-påvirket, forfører Berlin ham og de har sex. Hun anklager deretter Gale for voldtekt. Dagen etter taper Gale en TV-debatt mot guvernøren i Texas når han ikke er i stand til å nevne noen uskyldige personer, som ble henrettet under guvernørens periode. Gale blir arrestert for voldtekt, men siktelsen frafalles når Berlin forsvinner. Imidlertid er hans ekteskap, karriere og rykte i lokalsamfunnet ødelagt. Gale begynner også å slite med alkoholisme, etter at hans kone tok med seg sønnen deres til Spania og nekter å ha kontakt med ham. Constance Harraway, en annen DeathWatch-aktivist, er en nær venn av Gale som trøster ham etter at livet hans faller fra hverandre.

Imidlertid blir Harraway snart oppdaget voldtatt og myrdet, kvalt av en plastpose teipet over hodet hennes. En obduksjon avslører Gales sæd i kroppen hennes, og at hun hadde blitt tvunget til å svelge nøkkelen til håndjernene hun gikk med. De fysiske bevisene på åstedet peker mot Gale, som dermed blir dømt for voldtekt og drap. Han blir dømt til døden. Gale fastholder sin uskyld, men innrømmer at han og Harraway hadde sex natten før hun ble myrdet. Bloom begynner å tro at de tilsynelatende bevisene mot Gale ikke stemmer. Men hun har veldig kort tid på seg før henrettelsen skal gjennomføres.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Se profil på Box Office Mojo

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]