Hopp til innhold

Codex Tchacos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Side 33 av Codex Tchacos med begynnelsen av Judasevangeliet (CT 3)

Codex Tchacos (CT) er et samlehåndkrift. Det har en rekke gnostiske tekster fra 200- og 300-tallet, er skrevet på koptisk og har apokalyptisk tematikk. De er på den sahidiske dialekt, og var høyst sannsynlig oversettelser av tekster som var forfattet på gresk[1] og med de eldste deler fra tidligst slutten av 100-tallet. Men mest sannsynlig er det eldste fra 200-tallet. Navnegivende for papyrus-kodeksen var Dimaratos Tchacos, faren til den siste eierinnen, Frieda Nussberger-Tchacos.[2]

Av særlig interesse skulle Judasevangeliet vise seg å ha - det er gjengitt i manuskriptet. (Den greske original må ha vært eldre siden innholdet oppsummeres i Adversus haereses av Ireneus av Lyon. Ellers omfatter samlingen Peters brev til Filip, Jakobs første apokalypse og et fragment av Allogenes-boken (som ikke må forveksles med Allogenes funnet i Nag Hammadi).

Kodeksen ble gjenoppdaget nær El Minya i Egypt på 1970-tallet, og ble en tid oppbevart på uortodokst vis av forskjellige handelsfolk med liten erfaring med oldtidsmeteriale.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Johanna Brankaer, Hans-Gebhard Bethge (Hrsg.): Codex Tchacos, Berlin/New York 2007, S. 7, 83, 257, 375.
  2. ^ Bericht der Präsentation des «Evangelium des Judas», NZZ Online, 13. April 2006