AgustaWestland AW101

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
AgustaWestland AW101
AgustaWestland AW101
AgustaWestland AW101 Merlin HM Mk.1 i Royal Navy
Informasjon
Rolle Mediumstort transport/bruks helikopter
Produsent AgustaWestland
Første flyvning 9. oktober 1987
Introdusert 2000
Status Aktiv
Brukt av Royal Navy
Marina Militare
Canadian Forces
Royal Air Force
Portugal
Danmark
Produsert 1990-tallet–dags dato
Videreutviklet til VH-71 Kestrel

AgustaWestland AW101 er et middels stort helikopter bygget både for militære og sivile formål.

Helikopteret ble utviklet i et samarbeid mellom Agusta i Italia og Westland Helicopters i Storbritannia, som dannet et felles selskap, EH Industries Limited. Helikopteret skulle være en løsning på landenes ønske om et moderne maritimt flerbrukshelikopter og var frem til 2007 kjent som EH101. I 2000 slo Westland Helicopters og Agusta seg sammen til AgustaWestland, noe som gjorde at man etter hvert endret navnet til AW101.

Flere brukere, deriblant forsvaret til Storbritannia, Danmark og Portugal, bruker navnet Merlin for sine AW101-helikoptere. Royal Canadian Air Force har en variant av AW101 som de kaller CH-149 Cormorant, brukt som redningshelikopter til havs. Enda en variant, kalt VH-71 Kestrel, var utviklet for å bli presidenthelikopter i USA, men dette programmet ble kansellert. Typen er også solgt til passasjer- og VIP-transport for myndighetene i land som Saudi Arabia, Algerie, Turkmenistan og Nigeria. Helikopteret har også vært stasjonert i aktive krigssoner, slik som under Irak-krigen og krigen i Afghanistan. AW101 har ikke sivilt typesertifikat, men noen av prototypene ble bygget etter sivil byggestandard. Det eneste i ordinær drift opererer for Tokyo Metropolitan Police Department.

AW101 fløy for første gang i 1987, og kom i ordinær bruk i 1999. Siden AW101 første gang kom i tjeneste har den erstattet flere eldre helikoptertyper som for eksempel Westland Sea King, siden helikopteret har samme roller slik som transport, antiubåtkrigføring og skipsbaserte nytteoperasjoner. Det er produsert på fabrikker i Yeovil i England og Vergiate i Italia, og er også produsert på lisens i Japan og USA.

Norge[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: NAWSARH-prosjektet

Den norske regjeringen har besluttet å kjøpe 16 maskiner av helikopteret for å erstatte redningshelikopteret Westland Sea King som flys av Luftforsvarets 330 skvadron. Innfasingen skal skje fra 2017, og være fullført innen 2020.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NRK.no - Signerer helikopterkontrakt på 6,25 milliarder (17.12.2013)