Bell-Boeing V-22 Osprey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
V-22 Osprey
V-22 Osprey
Informasjon
RolleVTOL transport
ProdusentBell Helicopter Textron
Boeing Helicopters
Første flyvning19. mars 1989
Brukt avUnited States Marine Corps
United States Air Force
Utviklet fraBell XV-15

V-22 Osprey er et amerikansk militært luftfartøy med en 12-meter tiltrotor på hver vinge. Luftfartøyet kan ta av og lande vertikalt (VTOL) eller på en kort rullebane (STOL) som et helikopter, og fly som et vanlig propellfly når det er kommet i luften.

Det amerikanske marinekorpset er den forsvarsgrenen som har ansvaret for utviklingen av luftfartøyet. Korpsets versjon, MV-22, er et taktisk transportfartøy for tropper, utstyr og forsyninger i stand til å operere fra skip. Den amerikanske marinens versjon, HV-22A, bygges for søk og redning i strid, innsettelse og uthenting av spesialstyrker og logistikkstøtte til flåten. Den tredje versjonen, CV-22, brukes av det amerikanske luftforsvaret for spesialoperasjoner og søk og redning i strid.

LV-22 Osprey kan erstatte funksjonen til marinekorpsets CH-46E og CH-53D helikoptre, samt flere spesialversjoner av H-53, H-47, Sikorsky HH-60 Pave Hawk og C-130. Men selv om det allerede er i operativ bruk i Irak, er det betydelig politisk tvil om dets videre skjebne. Programmet er flere ganger lagt på is etter alvorlige ulykker og etter at kostnadsrammene er sprengt.

Det engelske ordet osprey betyr vanligvis «fiskeørn».

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]