Abri de Cro-Magnon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
UNESCOs verdensarv
Hulemalerier og forhistoriske bosettinger i Vézèredalen
UNESCOs verdensarv Hulemalerier og forhistoriske bosettinger i Vézèredalen
Abri de Cro-Magnon. Sammen med kopien av Lascauxgrotten er dette en av de delene av verdensarvminnet Hulemalerier og prehistoriske bosettinger i Vézèredalen som er tilgjengelig for publikum
LandFrankrike Frankrike
UNESCOInnskrevet ved UNESCOs verdensarvkomités 3. sesjon i 1979. Referansenr. 85.
Kriterium I,III
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
Eksterne lenker
Abri de Cro-Magnon ligger i Frankrike
Abri de Cro-Magnon
Hulemalerier og forhistoriske bosettinger i Vézèredalen
Abri de Cro-Magnon (Frankrike)
44°56′25″N 1°00′35″ØKoordinater: 44°56′25″N 1°00′35″Ø
Minnetavle på stedet

Abri de Cro-Magnon er et bosted fra steinalderen, beliggende i kommunen Eyzies-de-Tayac og departementet Dordogne, Frankrike. Stedet er et av punktene i verdensarvminnet Hulemalerier og prehistoriske bosettinger i Vézèredalen, som ble etablert i 1979.

Stedet har gitt navn til Cro-Magnon-mennesket, ettersom det var det første funnet av mennesker fra denne perioden. Abri betyr klippehule, Cro er oksitansk for «hule» og Magnon er den tidligere grunneieren på stedet.

Stedet ble funnet i forbindelse med veiarbeid i 1868. Man fant først flint og bein. Beinrester etter mennesker ble etterhvert funnet i tilknytning til en naturlig hule i fjellet. Geologen Louis Lartet (1840–1899) gjennomført utgravningen, etter at hans far Édouard Lartet – en pioner innen steinalderarkeologien i Frankrike – hadde inspisert stedet. Lartet fant fem skjeletter som var ca 30 000 år gamle: tre menn, en kvinne og et spedbarn.

Foruten boplassen og beinrestene er det funnet flintredskaper og små pyntegjenstander fra aurignackulturen og gravettienkulturen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]