Mesosa curculionoides

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Øyeflekkbukk)
Hopp til navigering Hopp til søk


Mesosa curculionoides
Mesosa curculionoides
Vitenskapelig(e)
navn
:
Mesosa curculionoides
Linnaeus, 1761
Norsk(e) navn: øyeflekkbukk
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Trebukker
Underfamilie: Vedbukker
Nasjonal rødliste (Norge): [1]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-VU-no.svg

VU — Sårbar

Habitat: løvskog
Utbredelse: Palearktis
I Norge bare ved Oslo.

Øyeflekkbukk (Mesosa curculionoides) er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Denne arten er bare kjent fra noen øyer i Oslofjorden i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (10-17 mm), svært bred og kraftig trebukk, grå med svarte og gule flekker. Den kjennes på at både pronotum og dekkvingene har to par store, gulkantede, svarte flekker. Antennene er meget kraftige og tydelig lengre enn kroppen. Hodet er rektangulært sett ovenfra, mye bredere enn langt. Pronotum er bredere enn langt med litt rundede sider, på hver side med to store, svarte, gulkantede flekker som ofte er i kontakt med hverandre. Dekkvingene er korte og brede, litt bredere enn pronotum ved roten, med spredte, små, gule hårflekker i tillegg til de svarte flekkene. Vingene er parallellsidige foran, langt avrundede bak. Beina er korte og kraftige, vekselvis gule og grå.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg under barken av greiner og tynne stammer av løvtrær, oftest lind men den er også kjent fra selje, lønn, alm og agnbøk. Larven lever i innerbarken men gangene setter også spor i den ytre veden. Larveutviklingen tar 2-3 år. De voksne billene kan finnes fra august og utover høsten, det er sannsynlig at de også kan overvintre. De gnager på bark.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Europa, unntatt lengst i vest, og videre østover til Korea. I Norge er den bare kjent fra noen øyer i Oslofjorden.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 18. november 2015. Besøkt 24. januar 2019. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]