Åsa (Norderhov)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hjulhus nr. 5 ved kjerraten i Åsa
Åsa kraftverk

Koordinater: 60°07′41″N 010°20′59″Ø Åsa er ei bygd, ei grend og en gård i Ringerike kommune (tidligere Norderhov kommune) i Buskerud. Bygda strekker seg fra den den gamle storgården Hesleberg og rundt nordenden og østsiden av Steinsfjorden og sørover til Sundvollen i Hole kommune. Den delen av Åsa som ligger i Norderhov regnes også med til Vegårdsfjerdingen. Grenda omfatter den litt tettere bebyggelsen innerst (nord) ved fjorden. Gården har gårdsnummer 19 i Ringerike.

Fra Åsakrysset innerst i Åsa (ovenfor Åsatangen) går det vei opp mot Stubbdal og DamtjernKrokskogen, på grensa inn mot Nordmarka. Fra Åsa kan man også ta seg opp til Mørkgonga naturreservat, som ligger på grensen mellom Ringerike og Hole. innerst i Åsa ligger Vegård skole, men den er nedlagt som alminnelig barneskole. I dag heter den Steinsfjorden Montessoriskole. Skolen er kjent for sine loppemarked med auksjoner og mannekengoppvisninger. Området er flittig besøkt av folk fra Bærum, Asker og Oslo. Kjerraten i Åsa ligger også her, og har i de senere år fått sitt eget museum. Fra Damtjern er det også bomvei videre inn til Skiforeningens turisthytte «Løvlia».


RingerikeDenne Ringerike- og geografirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.