Skiforeningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Foreningen til Ski-Idrettens Fremme
Foreningen til Ski-Idrettens Fremme
Org.nummer 946 175 986
Stiftet 4. januar 1883
Hovedkontor Kongeveien 5, Oslo
Generalsekretær Bente Lier
Formål Virke for utbredelse av skiidrett og annet friluftsliv
Ansatte Ca. 50
Medlemmer Ca. 65 000
Nettsted www.skiforeningen.no

Foreningen til Ski-Idrettens FremmeSkiforeningen – er en av Norges største og eldste friluftsorganisasjoner med i dag over 72 000 medlemmer. Skiforeningen jobber for å skape gode Marka-opplevelser og enestående opplevelser i Holmenkollen. Foreningen er åpen for alle. Generalforsamlingen, som avholdes hvert år, er foreningens øverste myndighet. Fra stiftelsen i 1883 har hovedintensjonen vært å arbeide for «utbredelse av ski-idrett og annet friluftsliv, samt å arrangere Holmenkollrennene».

Et aktivt ansvar for tilrettelegging, bruk og vern av Oslomarka, er sentralt i foreningens drift. Foreningens arbeid med å tilrettelegge Marka finansieres i all hovedsak av medlemskontingenten og støtte fra samarbeidspartnere. Foreningen merker og preparerer 2600 km med skispor i Oslomarka og 18 tilstøtende kommuner på Østlandet. Nedslagsfeltet for tilretteleggingsarbeidet som foreningen gjør når ca. 1,2 millioner mennesker. I tillegg tilrettelgger foreningen for sykling i Marka gjennom merking av sykkeltraseer, drift av sykkelbuss fra Oslo til Ringkollen og opprettelse av trillestier.

Foreningen fremmer også skiidretten gjennom å drifte Norges eldste og største skiskole, og arrangerer Holmenkollen skimaraton og Barnas Holmenkolldag, som er verdens største barneskirenn. Skiforeningen arrangerer verdenscup i nordiske grener og har ansvar for drift og utvikling av Holmenkollen nasjonalanlegg, hvor det er idrettsarrangement og andre aktiviteter hele året. De eier Skimuseet og driver Holmenkollen Kultur- og Turistanlegg, som er Norges mest besøkte turistanlegg.

Skiforeningen har også ansvar for arrangement som store Holmenkollmarsjen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ved stiftelsen i 1883 var skiløping en relativ ny konkurranseidrett, og foreningens mål var å spre budskapet om bruk av ski til mer enn et praktisk transportmiddel, drive opplæring av teknikker og å være sentral i å skape en arena for sammenkomst i vennlig kappestrid.

Utover 1890-tallet holdt foreningen møter for turløpere i marka og på fjellet. Det var behov for råd om utstyr, klær og smørning. Skigåing var på denne tiden blitt trendy. Skiturer på fjellet ble populære og etterspørsel etter overnattingssteder økte. Skiforeningen åpnet enkelte hytter i Jotunheimen til jul og påske rundt forrige århunderskifte. Den norske Turistforening åpnet sin første hytte i 1907.

Stuer og hytter[rediger | rediger kilde]

I 1926 ble Kikutstua bygd på Kikut i Nordmarka, et serverings- og overnattingssted eid av Skiforeningen og drevet av et bestyrerpar. Kikutstua ble bygget ut og pusset opp i 2011. Skiforeningen eier eller driver en rekke stuer.

Holmenkollmedaljen[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Se Holmenkollmedaljen

Siden 1895 har Skiforeningen delt ut Holmenkollmedaljen, regnet som den høyeste utmerkelsen innen norsk skisport.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]