Skiforeningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skiforeningen
Skiforeningens segl på Kikutstua i Nordmarka
Offisielt navnSkiforeningen – Foreningen til Ski-Idrettens Fremme
Org.formForening/lag/innretning
Org.nummer946175986
Stiftet4. januar 1883[1]
LandNorge
HovedkontorOslo
Medlemmer73 316 (august 2022)[trenger referanse]
Nettstedskiforeningen.no (no)
skiforeningen.no (en)

Foreningen til Ski-Idrettens FremmeSkiforeningen – er en av Norges største og eldste friluftsorganisasjoner med om lag 72 000 medlemmer. Skiforeningen skal inspirere flere til økt aktivitet i Marka og Holmenkollen hele året.

Generalforsamlingen, som avholdes hvert år, er foreningens øverste myndighet. Fra stiftelsen i 1883 har hovedintensjonen vært å arbeide for «utbredelse av ski-idrett og annet friluftsliv. Foreningen formidler skihistorie og arrangerer skirenn i Holmenkollen. Foreningen er åpen for alle."

Et aktivt ansvar for tilrettelegging, bruk og vern av Oslomarka, er sentralt i foreningens drift. Foreningens arbeid med å tilrettelegge Marka finansieres i all hovedsak av medlemskontingenten og støtte fra samarbeidspartnere. Foreningen merker og preparerer 2600 km med skispor i Oslomarka og 18 tilstøtende kommuner på Østlandet. Nedslagsfeltet for tilretteleggingsarbeidet som foreningen gjør, når ca. 1,2 millioner mennesker. I tillegg tilrettelegger foreningen for sykling i Marka gjennom merking av sykkeltraseer, drift av sykkelbuss fra Oslo til Ringkollen og vedlikehold av trillestier.

Foreningen fremmer skiidretten gjennom å drifte Norges eldste og største skiskole, og arrangerer Holmenkollmarsjen og Barnas Holmenkolldag, som er verdens største barneskirenn. Skiforeningen tilrettelegger for hverdagsidretten i Holmenkollen nasjonalanlegg, hvor det er idrettsarrangement og andre aktiviteter hele året. Foreningen eier Skimuseet og driver Holmenkollen kultur- og turistanlegg, som er Norges mest besøkte turistanlegg.

Skiforeningen arrangerte Holmenkollrennene siden 1892, senere World Cup Nordisk Holmenkollen. Dette arrangeres i dag av Holmenkollen skifestival.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ved stiftelsen i 1883 var skiløping en relativ ny konkurranseidrett, og foreningens mål var å spre budskapet om bruk av ski til mer enn et praktisk transportmiddel, drive opplæring av teknikker og å være sentral i å skape en arena for sammenkomst i vennlig kappestrid.

Utover 1890-tallet holdt foreningen møter for turløpere i marka og på fjellet. Det var behov for råd om utstyr, klær og smørning. Skigåing var på denne tiden blitt trendy. Skiturer på fjellet ble populære og etterspørsel etter overnattingssteder økte. Skiforeningen åpnet enkelte hytter i Jotunheimen til jul og påske rundt forrige århunderskifte. Den norske Turistforening åpnet sin første hytte i 1907.

Stuer og hytter[rediger | rediger kilde]

I 1926 ble Kikutstua bygd på Kikut i Nordmarka, et serverings- og overnattingssted eid av Skiforeningen og drevet av et bestyrerpar. Kikutstua ble bygget ut og pusset opp i 2011. Skiforeningen eier eller driver en rekke stuer.

Holmenkollmedaljen[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Se Holmenkollmedaljen

Siden 1895 har Skiforeningen delt ut Holmenkollmedaljen, regnet som den høyeste utmerkelsen innen norsk skisport.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Merkedager : fødselsdager, stiftelsesdatoer, begivenheter, urn.nb.no[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]