Varhaug kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Varhaug kirke
OmrådeHå kommune
BispedømmeStavanger
ProstiJæren
Fellesråd
SognVarhaug
Byggeår1904
EndringerRest. 1954
KirkegårdJa
Arkitektur
ArkitektHartvig Sverdrup Eckhoff
ByggematerialeTre
TårnI sørvest
Beliggenhet
Kart
Varhaug kirke
58°35′52″N 5°39′44″Ø

Varhaug kirke (Varhaug kyrkje), på Odland, er en langkirke i nygotisk stil tegnet av arkitekt Hartvig Sverdrup Eckhoff og vigslet 7. desember 1904 i kommune i Rogaland. Kirken som den erstattet lå i Varhaug som ligger tre kilometer nord for Odland. Bygdene Vigrestad og Varhaug sogner til kirken.

Byggverket er i tre og har 465 plasser.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Kirken erstattet en kirke på Varhaug gård fra 1828 som kommunen kjøpte av eieren i 1851. I 1902 vedtok kommunestyret å bygge ny kirke på Odland. Altertavlen, prekestolen, døpefonten, altersølvet, lysestakene på alteret og den lille lysekronen ble overført til den nye kirken og den gamle kirken ble revet etter at den nye var tatt i bruk. Men tårnfoten stod igjen på den gamle kirkegården som hus for kirkeklokken fra 1791. Den ble først revet av tyskerne i 1943. I 1951 kom det opp et nytt hus til kirkeklokken fra 1791. I dag blir kapellet brukt av pilegrimer som går kystpilegrimsleden. Turister, og lokalbefolkningen, er ofte og innom kapellet - og årlig er det flere som smis i hymnens lenker i dette flotte lille kapellet ved havet.

Mange brukte ordet «jærkatedralen» om det store nye kirkebygget da kirken var ny. Tårnet var 30 meter høyt. Opprinnelig var interiøret holdt i gulbrune fargetoner, men til 50-årsjubileet ble fargetonene erstattet av blå, røde, grå og hvite farger. Da ble også koret bygget om og to vinduer der ble fjernet. Prekestolen fra 1828 ble også senket. Kirken fikk elektrisk lys i 1930, og da fikk den også de store messinglyskronene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]