Trekantspinnere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Uloboridae»)
Trekantspinnere
Uloborus walckenaerius, hann
Nomenklatur
Uloboridae
(Thorell, 1869)
Populærnavn
trekantspinnere
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseEdderkoppdyr
OrdenEdderkopper
Økologi
Antall arter: ca. 260,
11 i Europa,
én i Norge[1]
Utbredelse: kosmopolittisk
Inndelt i
  • Se systematisk inndeling

Trekantspinnere (Uloboridae) er en gruppe (familie) av edderkopper som tilhører undergruppen Entelegynae i gruppen Araneomorphae. De er en av meget få edderkopp-grupper som ikke har giftkjertler.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Uloborus plumipes, hunn

Små til middelsstore (de nordeuropeiske artene 3–6 mm) edderkopper. Forkroppen er ganske bred, de åtte øynene ganske små og vidt spredte. Hos slekten Hyptiotes er øynene spredt utover midt oppe på forkroppen, ikke i den fremre enden. Slekten Uloborus kjennes på at forkroppen har brede ("pyjamas"), mørke lengdestriper. Frambeina er lange og krumme, og strekkes gjerne framover når edderkoppen sitter stille. Dette bidrar, sammen med disse edderkoppenes ofte uvanlige kroppsform, til å gjøre dem lite gjenkjennelige som dyr, og bidrar til effektiv kamuflasje. Hunnene har en stor og høyt hvelvet bakkropp, ofte med påfallende knøler.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Disse edderkoppene er blant meget få grupper (ved siden av Liphistiidae og Holarchaeidae) som mangler giftkjertler. Da de ikke kan lamme byttet med gift, pakker de det svært tett inn i silke før de fortærer det. De spinner hjulnett, eller ufullstendige hjulnett, av såkalt cribellat silke. Hos slekten Hyptiotes er nettet en sektor av et hjulnett, formen blir dermed trekantet. Uloborus spinner et hjulnett som ligger flatt og har klebrig, krusete silke festet til spiralene, som danner et bånd tvers over nettet. Hunnen spinner en flat, stjerneformet eggsekk til eggene.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Familien forekommer i alle verdensdeler.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Familiens utbredelse
Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mine edderkopper - Norsk artsliste (besøkt 10. april 2011)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Roberts, M.J. (1995) Spiders of Britain & Northern Europe. Harper Collins. ISBN 0-00-219981-5

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]