Theobald von Bethmann-Hollweg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Theobald von Bethmann-Hollweg
Theobald von Bethmann-Hollweg
Død 1. januar 1921 (64 år)
Yrke Embetsmann
Parti Uavhengig liberal
Tysklands kansler
7. juli 1909 til 13. juli 1917
Forgjenger Bernhard von Bülow
Etterfølger Georg Michaelis

Theobald von Bethmann-Hollweg (født 29. november 1856, død 1. januar 1921) var en tysk politiker og statsmann som var Tysklands kansler fra 1909 til 1917.

Han ble født som sønn av en rik bankier fra Frankfurt, og trådte som voksen inn i statstjenesten og politikken. Han var prøyssisk innenriksminister fra 1905 til 1907, og deretter riks-statssekretær for innenrikssaker fra 1907 til 1909. Da fyrst Bernhard von Bülow gikk av, etterfulgte Bethmann-Hollweg ham som kansler.

Utenriks var Bethmann tilhenger av en detente-politikk med Storbritannia, og han håpet å komme til noen slags avtale som kunne stanse landenes ruinerende våpenkappløp til sjøs. Han mislyktes imidlertid, hovedsakelig på grunn av motstanden fra den tyske marineministeren Alfred von Tirpitz. Til tross for de økende spenningene forårsaket av den andre marokkanske krise i 1911, greide Bethmann i noen grad å bedre forholdet til Storbritannia. I samarbeid med den britiske utenriksminister Sir Edward Grey klarte Bethmann å minke spenningen etter Balkankrisene fra 1912-1913, og han fikk igjennom traktater om deling av de portugisiske kolonier og om Berlin-Bagdad-jernbanen. Innenriks lyktes Bethmann også bare delvis. Hans «diagonalpolitikk», som tok sikte på å manøvrere mellom henholdsvis sosialistene og liberalerne på venstresiden og nasjonalistene på høyresiden, oppnådde bare å fremmedgjøre brorparten av det tyske politiske etablissementet.

I sine siste leveår brukte Bethman tiden sin på å skrive sine memoarer.


Forgjenger:
 Bernhard von Bülow 
Preussens statsminister
Etterfølger:
 Georg Michaelis