Slaget ved Poltava

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Slaget ved Poltava
Konflikt: Den store nordiske krig
Slaget ved Poltava
Dato 8. juli 1709
Sted Nær Poltava i dagens Ukraina
Resultat
Avgjørende russisk seier
Parter
Sverige Sverige Russland Tsar-Russland
Kommandanter
Carl Gustaf Rehnskiöld Peter den store
Styrker
Ca. 21 000 Ca. 45 000
Tap
Ca. 6 700 døde og sårede,
3 000 fanger
1 344 døde,
3 292 sårede

Slaget ved Poltava i den store nordiske krig fant sted 27. junijul./ 28. junisve./ 8. juli 1709greg. og var en av de mest betydningsfulle militære kamper i Sveriges historie. Sveriges konge Karl XII ble sterkt skadet i opptakten til slaget, og kunne dermed ikke lede de svenske troppene selv i den avgjørende kampen. I slaget ved Poltava, som ligger i dagens Ukraina, vant russerne en klar seier. Mange historikere mener dette var vendepunktet for begge land som stormakter: For Sverige gikk det nedover, mens Russland markerte seg som den kommende stormakten i Nord-Europa.

Særlig medførte det store svenske styrketapet på rundt 12 500 mann i kapitulasjonen ved Perevolotsjna noen dager etter slaget en alvorlig svekkelse av den svenske militære slagkraften.

Maleri av slaget av Denis Martens fra 1726


Slag under den store nordiske krig
PühhajoggiNarvaDünaRaugeErrastferHummelshofKliszówNöteborgDorpatPułtuskJakobstadtPoznańPunitzGemauerthofGrodnoFraustadtKaliszGolovtsjinMoljatitsjiLesnajaPoltavaPerevolotsjnaHelsingborgKøgeFladstrandGadebuschBenderPälkäneStorkyroHangöuddFemernRügenStresow1. NorgesfelttogetAkershus festningNordkleivaStralsundDynekilenStrömstadFredrikstenKarolinernes dødsmarsjÖselStäketLedsundSelånger
militærhistoriestubbDenne militærhistorierelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]