Operasjon Uranus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Kart over de sovjetiske offensivene Uranus, Mars og Saturn, november 1942 til mars 1943
Østfronten
BarbarossaFinlandMurmanskLeningradSmolensk 1Kharkov 1MoskvaKrim og SevastopolRzjevKharkov 2Blau og KaukasusStalingradVelikiye LukiKharkov 3KurskSmolensk 2DneprKiev 2KorsunKamenets-PodolskBagrationLvov-SandomierzLublin-BestWarszawaRomaniaUngarnWisła-OderBerlinPraha

Operasjon Uranus (russisk: Операция «Уран», Operatsiya «Uran»), var kodenavnet for den sovjetiske strategiske operasjonen under andre verdenskrig som førte til omringingen av den 6 tyske armé, den 2. og 4. rumenske armé, samt deler av den tyske 4. panserarmé. Operasjonen var en del av slaget om Stalingrad, og hadde til formål å bekjempe de tyske troppene i og rundt Stalingrad. Planleggingen av Operasjon Uranus var påbegynt i september 1942, og ble utviklet samtidig som det ble utarbeidet planer for å omringe og bekjempe Heeresgruppe Mitte, samt de tyske troppene i Kaukasus. Den røde armé dro fordel av den tyske hærens dårlige vinterforberedelser, samt at dens tropper i dens tropper i den sørlige delen av Sovjetunionen var trengt for langt fram, og de mindre kampdyktige rumenske troppene ble brukt til å bevokte flankene. Den sovjetiske offensivens utgangspunkt ble direkte mot de rumenske troppene, som ikke hadde utstyr til å bekjempe sovjetiske stridsvogner.

Offensiven startet den 19. november 1942, angrep aksemaktenes svake flanker og omringet raskt Stalingrad, den 23. november møttes sovjetstyrkene ved Kalatsj-na-Donu.