Motpave

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

En motpave er en person som på ureglementert vis er valgt til pave, det vil si overhode for Den katolske kirke, normalt i opposisjon til en eksisterende pave.

Den første motpave, Hippolyt, ble valgt av en skismatisk gruppe i Roma i 217, i opposisjon til Callistus I. Enkelte av motpavene ble forsont med kirken, og Hippolyt er en av dem. Ettersom han døde i eksil på Sardinia, der han var satt til tvangsarbeid i gruvene av romerske myndigheter, blir han regnet som martyr og er derfor helgenkåret. En av de han var sammen med på Sardinia, som også døde der i 235, var pave Pontian.

Det dukket til tider opp motpaver, men i det 14. og 15. århundre var det spesielt mange. Det gikk rutine i å velge etterfølgere til motpaver, slik at man har to parallelle linjer av paver og motpaver.

Den siste egentlige motpaven ble valgt i 1439. Senere har det dog vært andre som har tatt pavetittel, flere ganger etter å ha blitt valgt av skismatiske grupper. Dette er de såkalte konklavister, som mener at pavestolen står tom og at de dermed må velge en av sine egne til å fylle den. Vatikanet har i sine offisielle lister over paver med motpavene fram til Felix (V), som døde i 1449, men tar ikke med sedevakantistene. Årsaken til dette er at motpavene som er med ble valgt av personer som befant seg innenfor den katolske kirke, mens sedevakantistenes paver er valgt av personer som befinner seg utenfor og har dannet egne kirkesamfunn. De anses derfor av Vatikanet som ledere av konkurrerende katolske eller katolskinspirerte grupper.

I katolsk kirkerett er det å la seg velge til motpave en skismatisk handling, som automatisk fører til ekskommunikasjon.

Liste over motpaver[rediger | rediger kilde]

Se Liste over paver, der motpaver er satt i kursiv.

Konklavistiske motpaver[rediger | rediger kilde]

De konklavistiske motpavene viser særlig til at pavene i Roma har forlatt den tridentinske (etter Konsilet i Trent) messelatin til fordel for Novus Ordo-messen på folkespråkene.

Blant de meste fremtredende av dem er:

Navn Pavenavn Periode Sted Valgt av
Michel Colin Klemens XV 19501968 Canada Selvutnevnt
Gaston Tremblay Gregor XVII 1968- Canada Utpekt av Michel Colin
Gino Frediani Emmanuel I 19731984 Italia Selvutnevnt
Clemente Dominguez y Gomez Gregor XVII 1978- Spania Selvutnevnt
Francis Konrad Schuckardt Hadrian VII 1984- Washington, USA Selvutnevnt
David Allen Bawden Michael 1990- Kansas, USA Selvutnevnt
Victor von Pentz Linus II 1994- Storbritannia Selvutnevnt
Maurice Achieri av Le Perreux Peter II 1995- Frankrike Selvutnevnt
Lucian Pulvermacher Pius XIII 1998 Montana, USA Selvutnevnt
Reinaldus Michael Benjamins Gregor XIX 2001- New York, USA Selvutnevnt
Roberto Carnevale Johannes XX 2005- Italia Selvutnevnt