Urban VI

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Urban VI
Urbanus VI
Urban VI
Født 1318
Itri, Napoli
Død 15. oktober 1389
Roma
Dåpsnavn Bartolomeo Prignano
Valgt 1378
Innsatt 8. april 1378
Saligkåret -
Helligkåret -
Festdag -
Forgjenger Gregor XI
Etterfølger Bonifatius IX

Urban VI, døpt Bartolomeo Prignano (født 1318 i Napoli, død 15. oktober 1389 i Roma) var katolsk pave fra 8. april 1378 og frem til sin død.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Bartolomeo Prignano var fra Napoli, men bega seg som ung til Avignon der han skaffet seg innflytelserike venner. Den 21. mars 1364 ble han ordinert til erkebiskop av Acerenza i kongedømmet Napoli, og den 14. april 1377 flyttet pave Gregor XI ham till erkebiskopsetet i Bari.

Gregor XI hadde flyttet pavens sete fra Avignon tilbake til Roma. For å hindre at en tilbakeflytting til Avignon skulle komme på tale, krevde det romerske folket og presteskapet ved hans død at en italiener skulle velges til hans etterfølger. Slik ble Urban VI pave, men dette valget ble årsaken til det såkalte vestlige skisma i pavedømmets historie.

Pave Urban VIs grav i Grotte Vaticane under Peterskirken

Urban ble etter kort tid upopulær blant flertallet av sine egne kardinaler, grunnet stahet, hardhet og mangel på klokskap. I 1381 hjalp Urban hertug Karl av Durrazzo med å sette seg i spissen for et "korstog" mot Napolis regjerende dronning, Johanna I av Napoli. Hun ble beseiret, tatt til fange og myrdet. Karl ble deretter Napolis konge under navnet Karl III av Napoli. Vennskapet mellom ham og paven tok imidlertid snart slutt. Grunnet mistanke om en sammensvergelse blant kardinalene, og om at den nye kongen støttet opprørerne, bannlyste Urban kongen, og beleiret Napoli med interdikt. I 1386 forhørte og myrdet Urban fem kardinaler, en blodsdåd som førte til et betydelig frafall av tilhengere, og uviljen mot ham vokste.

I 1389 bestemte Urban at Maria Besøkelsesdag skulle feires som allmenn kirkefestdag hvert år 2. juli, og at det hvert 33. år skulle feires som jubelår. Neste jubelår ville intreffe året etter, men Urban rakk ikke å oppleve det før han døde den 15. oktober 1389, ifølge mange kilder forgiftet av romerne.

Urban VI var den siste paven som ved valget ikke tilhørte kardinalkollegiet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Category:Urban VI – bilder, video eller lyd
  • Artikkelen bygger på svensk og engelsk Wikipedia.


Emblem of the Papacy SE.svg
Forgjenger:
Gregor XI
Pave
(liste over paver)
Etterfølger:
Bonifatius IX