Liste over jordskjelv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Nedenfor er en liste over jordskjelv som har vært svært kraftige eller forårsaket store menneskelige eller materielle tap. Styrken er angitt i forhold til Richters skala som ble utviklet av Charles Francis Richter i 1935. Den angitte styrken før den tid er altså en verdi man har regnet seg ut til i etterkant, og er derfor ikke helt sikker.

År Dato Styrke Land Ant. omkomne
365 21. juli Hellas 3&505&100000&100 000
526 20. mai Tyrkia 3&505&250000&250 000
856 Desember Hellas 3&504&45000&45 000
893 24. desember 3&500&6&6 Armenia 3&504&30000&30 000
1038 9. januar 3&500&7.2&7,2 Kina 3&504&23000&23 000
1042 4. november 3&500&7.6&7,6 Iran 3&504&40000&40 000
1057 Kina 3&504&25000&25 000
1139 25. september 3&500&7&7 Russland 3&505&230000&230 000
1201 Mars Hellas 3&505&100000&100 000
1201 Juli Egypt 3&506&1100000&1 100 000
1268 10. september Syria 3&504&60000&60 000
1290 27. september 3&500&6.7&6,7 Kina 3&505&100000&100 000
1293 20. mai Japan 3&504&30000&30 000
1531 26. januar Portugal 3&504&30000&30 000
1556 23. januar 3&500&8.3&8,3 Kina 3&505&830000&830 000
1668 4. januar 3&500&7&7 Russland 3&504&80000&80 000
1693 11. januar Italia 3&504&60000&60 000
1703 Japan 3&505&200000&200 000
1721 26. april 3&500&7.7&7,7 Iran 3&504&40000&40 000
1731 30. desember Japan 3&505&137000&137 000
1737 11. oktober India 3&505&300000&300 000
1755 7. juni Iran 3&504&40000&40 000
1755 1. november 3&500&8.6&8,6 Portugal 3&504&60000&60 000
1780 8. januar 3&500&7.7&7,7 Iran 3&504&50000&50 000
1783 5. februar Italia 3&504&50000&50 000
1797 4. februar 3&500&7.3&7,3 Ecuador 3&504&40000&40 000
1822 5. september Syria 3&504&22000&22 000
1828 18. desember Japan 3&504&30000&30 000
1857 16. desember 3&500&6.5&6,5 Italia 3&504&12000&12 000
1868 13. august 3&500&8.5&8,5 Peru 3&504&25000&25 000
1868 16. august Ecuador 3&504&70000&70 000
1896 15. juni 3&500&7.5&7,5 Japan 3&504&27000&27 000
1905 4. april 3&500&8.6&8,6 India 3&504&19000&19 000
1906 17. august 3&500&8.6&8,6 Chile 3&504&20000&20 000
1907 21. oktober 3&500&8.1&8,1 Tadsjikistan 3&504&12000&12 000
1908 28. desember 3&500&7.5&7,5 Italia 3&504&85000&85 000
1915 13. januar 3&500&7.5&7,5 Italia 3&504&32610&32 610
1917 21. januar Indonesia 3&504&15000&15 000
1918 13. februar 3&500&7.3&7,3 Kina 3&504&10000&10 000
1920 16. desember 3&500&8.5&8,5 Kina 3&505&200000&200 000
1923 1. september 3&500&8.3&8,3 Japan 3&505&143000&143 000
1927 22. mai 3&500&8.3&8,3 Kina 3&505&200000&200 000
1932 25. desember 3&500&7.6&7,6 Kina 3&504&70000&70 000
1933 25. august 3&500&7.4&7,4 Kina 3&504&10000&10 000
1934 15. januar 3&500&8.4&8,4 India/Nepal 3&504&10700&10 700
1935 30. mai 3&500&7.5&7,5 Pakistan 3&504&45000&45 000
1939 25. januar 3&500&8.3&8,3 Chile 3&504&28000&28 000
1939 26. desember 3&500&8&8 Tyrkia 3&504&32700&32 700
1948 5. oktober 3&500&7.3&7,3 Turkmenistan 3&504&19800&19 800
1952 5. oktober 3&500&9&9,0 Kamtsjatka, Sibir Ingen omkomne
1960 29. februar 3&500&5.9&5,9 Marokko 3&504&12500&12 500
1960 22. mai 3&500&9.5&9,5 Chile 3&502&118&118
1962 1. september 3&500&7.3&7,3 Iran 3&504&12225&12 225
1964 27. mars 3&500&9.2&9,2 Alaska 3&502&131&131
1968 31. august 3&500&7.3&7,3 Iran 3&504&16000&16 000
1970 4. januar 3&500&7.5&7,5 Kina 3&504&10000&10 000
1970 31. mai 3&500&7.8&7,8 Peru 3&504&66794&66 794
1974 10. mai 3&500&6.8&6,8 Kina 3&504&20000&20 000
1975 4. februar 3&500&7.4&7,4 Kina 3&504&10000&10 000
1976 4. februar 3&500&7.5&7,5 Guatemala 3&504&23000&23 000
1976 27. juli 3&500&8&8 Kina 3&505&655000&655 000
1978 16. september 3&500&7.7&7,7 Iran 3&504&15000&15 000
1985 19. september 3&500&8.1&8,1 Mexico 3&504&10000&10 000
1988 7. desember 3&500&6.8&6,8 Armenia 3&504&70000&70 000
1990 20. juni 3&500&7.7&7,7 Iran 3&504&45000&45 000
1995 17. januar 3&500&6.8&6,8 Japan 3&503&6434&6 434
1999 17. august 3&500&7.8&7,8 Tyrkia 3&504&17118&17 118
2001 26. januar 3&500&8&8 India 3&504&20023&20 023
2003 26. desember 3&500&6.8&6,8 Iran 3&504&31000&31 000
2004 26. desember 3&500&9.2&9,2 Indiahavet 3&505&220000&220 000
2006 27. mai 3&500&6.2&6,2 Kysten av Indonesia/Indiahavet 3&503&6000&6 000
2007 12. september 3&500&8.5&8,5 Kysten av Indonesia 3&501&25&25
2008 12. mai 3&500&7.8&7,8 Sìchuan, Kina 3&504&68516&68 516
2010 12. januar 3&500&7&7 Haiti/Karibiske hav 3&505&316000&316 000
2010 27. februar 3&500&8.8&8,8 Chile 3&502&452&452
2011 23. februar 3&500&6.3&6,3 New Zealand 3&502&163&>163
2011 11. mars 3&500&9&9,0 Japan 3&504&16000&ca.16 000

Se også[rediger | rediger kilde]