Liste over jordskjelv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Nedenfor er en liste over jordskjelv som har vært svært kraftige eller forårsaket store menneskelige eller materielle tap. Styrken er angitt i forhold til Richters skala som ble utviklet av Charles Francis Richter i 1935. Den angitte styrken før den tid er altså en verdi man har regnet seg ut til i etterkant, og er derfor ikke helt sikker.

År Dato Styrke Land Ant. omkomne
365 21. juli - Hellas 100 000
526 20. mai - Tyrkia 250 000
856 Desember - Hellas 45 000
893 24. desember 6 Armenia 30 000
1038 9. januar 7,2 Kina 23 000
1042 4. november 7,6 Iran 40 000
1057 - Kina 25 000
1139 25. september 7 Russland 230 000
1201 Mars - Hellas 100 000
1201 Juli - Egypt 1 100 000
1268 10. september - Syria 60 000
1290 27. september 6,7 Kina 100 000
1293 20. mai - Japan 30 000
1531 26. januar - Portugal 30 000
1556 23. januar 8,3 Kina 830 000
1668 4. januar 7 Russland 80 000
1693 11. januar - Italia 60 000
1703 - Japan 200 000
1721 26. april 7,7 Iran 40 000
1731 30. desember - Japan 137 000
1737 11. oktober - India 300 000
1755 7. juni - Iran 40 000
1755 1. november 8,6 Portugal 60 000
1780 8. januar 7,7 Iran 50 000
1783 5. februar - Italia 50 000
1797 4. februar 7,3 Ecuador 40 000
1822 5. september - Syria 22 000
1828 18. desember - Japan 30 000
1857 16. desember 6,5 Italia 12 000
1868 13. august 8,5 Peru 25 000
1868 16. august - Ecuador 70 000
1896 15. juni 7,5 Japan 27 000
1905 4. april 8,6 India 19 000
1906 17. august 8,6 Chile 20 000
1907 21. oktober 8,1 Tadsjikistan 12 000
1908 28. desember 7,5 Italia 85 000
1915 13. januar 7,5 Italia 32 610
1917 21. januar - Indonesia 15 000
1918 13. februar 7,3 Kina 10 000
1920 16. desember 8,5 Kina 200 000
1923 1. september 8,3 Japan 143 000
1927 22. mai 8,3 Kina 200 000
1932 25. desember 7,6 Kina 70 000
1933 25. august 7,4 Kina 10 000
1934 15. januar 8,4 India/Nepal 10 700
1935 30. mai 7,5 Pakistan 45 000
1939 25. januar 8,3 Chile 28 000
1939 26. desember 8 Tyrkia 32 700
1948 5. oktober 7,3 Turkmenistan 19 800
1952 5. oktober 9,0 Kamtsjatka, Sibir Ingen omkomne
1960 29. februar 5,9 Marokko 12 500
1960 22. mai 9,5 Chile 118
1962 1. september 7,3 Iran 12 225
1964 27. mars 9,2 Alaska 131
1968 31. august 7,3 Iran 16 000
1970 4. januar 7,5 Kina 10 000
1970 31. mai 7,8 Peru 66 794
1974 10. mai 6,8 Kina 20 000
1975 4. februar 7,4 Kina 10 000
1976 4. februar 7,5 Guatemala 23 000
1976 27. juli 8 Kina 655 000
1978 16. september 7,7 Iran 15 000
1985 19. september 8,1 Mexico 10 000
1988 7. desember 6,8 Armenia 70 000
1990 20. juni 7,7 Iran 45 000
1995 17. januar 6,8 Japan 6 434
1999 17. august 7,8 Tyrkia 17 118
2001 26. januar 8 India 20 023
2003 26. desember 6,8 Iran 31 000
2004 26. desember 9,2 Indiahavet 220 000
2006 27. mai 6,2 Kysten av Indonesia/Indiahavet 6 000
2007 12. september 8,5 Kysten av Indonesia 25
2008 12. mai 7,8 Sìchuān, Kina 68 516
2010 12. januar 7 Haiti/Karibiske hav 316 000
2010 27. februar 8,8 Chile 452
2011 23. februar 6,3 New Zealand > 163
2011 11. mars 9,0 Japan > 10 000 ¹

¹ Oppdateres fortløpende; tusenvis er fremdeles savnet.

Se også[rediger | rediger kilde]