Liste over Russlands monarker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Storfyrste, tsar og keiser av Russland
Tidligere monarki
Lesser Coat of Arms of Russian Empire.svg
Våpenskjoldet til det russiske keiserdømmet
Nicholas II of Russia painted by Earnest Lipgart.jpg
Russlands siste keiser, Nikolai II
Første monark Rurik
Siste monark Nikolaj II
Monarki etablert 862
Monarki avvikla 15. mars 1917


Liste over Russlands monarker er en oversikt over herskende monarker av Vladimir-Suzdal, Moskva og Russland.

Storfyrster av Vladimir-Suzdal, 1168–1318[rediger | rediger kilde]

Storfyrster av Moskva, 1283–1547[rediger | rediger kilde]

Tsarer av Russland, 1547–1721[rediger | rediger kilde]

Keisere og regjerende keiserinner av Russland, 1721–1917[rediger | rediger kilde]

Navn Bilde Født Tiltrådte Fratrådte Død
Peter I den store
Пётр I Великий
Peter I den store 30. maijul./ 9. juni 1672greg.
Sønn av Aleksej I
og Natalja Narysjkina
Keiser fra 22. oktoberjul./ 2. november 1721greg. 28. januarjul./ 8. februar 1725greg.
Gravlagt i Peter og Pauluskatedralen i Sankt Petersburg
Katarina I
Екатерина I
Katarina I 5. apriljul./ 15. april 1684greg.
Datter av den latviske bonden Samuel Skavronski
Gift med Peter I den store 19. februar 1712.
Kronet 7. maijul./ 18. mai 1724greg. i Uspenskijkatedralen i Moskva.
Regjerende keiserinne 28. januarjul./ 8. februar 1725greg.
6. maijul./ 17. mai 1727greg.
Gravlagt i Peter og Pauluskatedralen i Sankt Petersburg
Peter II
Пётр II
Peter II 12. oktoberjul./ 23. oktober 1715greg.
Sønn av tsarevitsj Aleksej Petrovitsj
og Charlotte Christine av Braunschweig-Wolfenbüttel.
Sønnesønn av Peter I den store
6. maijul./ 17. mai 1727greg.
Kronet 26. februarjul./ 8. mars 1728greg. i Uspenskijkatedralen i Moskva
19. januarjul./ 30. januar 1730greg.
Gravlagt i Erkeengelkatedralen i Moskva
Anna
Анна
Anna 28. januarjul./ 7. februar 1693greg.
Datter av Ivan V
og Praskovja Saltykova
19. januarjul./ 30. januar 1730greg.
Kronet 28. apriljul./ 9. mai 1730greg. i Uspenskijkatedralen i Moskva
17. oktoberjul./ 28. oktober 1740greg.
Gravlagt i Peter og Pauluskatedralen i Sankt Petersburg
Ivan VI
Иван VI
Ivan VI 12. augustjul./ 23. august 1740greg.
Sønn av Anton Ulrich av Braunschweig-Wolfenbüttel
og Anna Leopoldovna.
Oldebarn av Ivan V
17. oktoberjul./ 28. oktober 1740greg.
Ikke kronet
25. novemberjul./ 6. desember 1741greg. 5. julijul./ 16. juli 1764greg.
Sannsynligvis begravet på ukjent sted i Sjlisselburg
Elisabeth
Елизавета
Elisabeth 18. desemberjul./ 29. desember 1709greg.
Datter av Peter I den store
og Katarina I
25. novemberjul./ 6. desember 1741greg.
Kronet 25. apriljul./ 6. mai 1742greg. i Uspenskijkatedralen i Moskva
25. desember 1761jul./ 5. januar 1762greg.
Gravlagt i Peter og Pauluskatedralen i Sankt Petersburg
Peter III
Пётр III
Peter III 21. februar 1728 som Karl Peter Ulrich.
Sønn av Carl Frederik av Slesvig-Holsten-Gottorp
og Anna Petrovna.
Barnebarn av Peter I den store
25. desember 1761jul./ 5. januar 1762greg.
Ikke kronet
28. junijul./ 9. juli 1762greg. 6. julijul./ 17. juli 1762greg.
Opprinnelig gravlagt i Aleksandr Nevskij-klosteret
I 1796 overført til Peter og Pauluskatedralen i Sankt Petersburg
Katarina II den store
Екатерина II Великая
Katarina II den store 2. mai 1729 som Sophie Augusta Friederike.
Datter av Christian August av Anhalt-Zerbst
og Johanna Elisabeth av Holstein-Gottorp
Gift med Peter III 21. augustjul./ 1. september 1745greg..
Regjerende keiserinne 28. junijul./ 9. juli 1762greg.
Kronet 22. septemberjul./ 3. oktober 1762greg. i Uspenskijkatedralen i Moskva
6. novemberjul./ 17. november 1796greg.
Gravlagt i Peter og Pauluskatedralen i Sankt Petersburg
Paul
Павел
Paul 20. septemberjul./ 1. oktober 1754greg.
Sønn av Peter III
og Katarina II den store
6. novemberjul./ 17. november 1796greg.
Kronet 5. apriljul./ 16. april 1797greg. i Uspenskijkatedralen i Moskva
12. marsjul./ 24. mars 1801greg.
Gravlagt i Peter og Pauluskatedralen i Sankt Petersburg
Aleksander I
Александр I
Aleksander I 12. desemberjul./ 23. desember 1777greg.
Sønn av Paul
og Maria Fjodorovna (Sophie Dorothea av Württemberg)
6. novemberjul./ 17. november 1796greg.
Kronet 15. septemberjul./ 27. september 1801greg. i Uspenskijkatedralen i Moskva
19. novemberjul./ 1. desember 1825greg.
Gravlagt i Peter og Pauluskatedralen i Sankt Petersburg
Nikolaj I
Николай I
Nikolaj I 25. junijul./ 6. juli 1796greg.
Sønn av Paul
og Maria Fjodorovna (Sophie Dorothea av Württemberg)
19. novemberjul./ 1. desember 1825greg.
Kronet 22. augustjul./ 3. september 1826greg. i Uspenskijkatedralen i Moskva
18. februarjul./ 2. mars 1855greg.
Gravlagt i Peter og Pauluskatedralen i Sankt Petersburg
Aleksander II
Александр II
Aleksander II 17. apriljul./ 29. april 1818greg.
Sønn av Nikolaj I
og Aleksandra Fjodorovna (Charlotte av Preussen)
18. februarjul./ 2. mars 1855greg.
Kronet 26. augustjul./ 7. september 1856greg. i Uspenskijkatedralen i Moskva
1. marsjul./ 13. mars 1881greg.
Gravlagt i Peter og Pauluskatedralen i Sankt Petersburg
Aleksander III
Александр III
Aleksander III 26. februarjul./ 10. mars 1845greg.
Sønn av Aleksander II
og Maria Aleksandrovna (Maria av Hessen)
1. marsjul./ 13. mars 1881greg.
Kronet 15. maijul./ 27. mai 1883greg. i Uspenskijkatedralen i Moskva
20. oktoberjul./ 1. november 1894greg.
Gravlagt i Peter og Pauluskatedralen i Sankt Petersburg
Nikolaj II
Николай II
Nikolaj II 6. maijul./ 18. mai 1868greg.
Sønn av Aleksander III
og Maria Fjodorovna (Dagmar av Danmark)
20. oktoberjul./ 1. november 1894greg.
Kronet 14. maijul./ 26. mai 1896greg. i Uspenskijkatedralen i Moskva
2. marsjul./ 15. mars 1917greg. 17. juli 1918
Hemmelig begravet nær Jekaterinburg
17. juli 1998 begravet på nytt i Peter og Pauluskatedralen i Sankt Petersburg

I 1917 blir keiserriket oppløst av den russiske revolusjonen. Se Sovjetiske ledere og Liste over Russlands presidenter for fortsettelsen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]