Liste over Italias statsministre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Våpen
Italiensk politikk



Italias statsminister (italiensk: Presidente del Consiglio dei Ministri) er regjeringssjef i den Italienske republikk og hadde den samme posisjon i det tidligere kongedømmet Italia.

Statministerembetet idag er hjemlet i Italias grunnlov, artikkel 92 til 96. Statsministeren utnevnes av Italias president.

Kongedømmet Italia[rediger | rediger kilde]

Kongedømmet Italia (1861-1946) hadde 30 statsministre som styrte 65 regjeringer. Giovanni Giolitti er den av statsministrene (medregnet republikken Italia, men bortsett fra Mussolini) som har sittet lengst i embetet, nemlig 10 år seks måneder og fem dager.

#[1] Statsminister Tiltredelse Avgang Tilknytning Regjering
1 Camillo Benso di Cavour, 1861 Camillo Benso di Cavour
(1810-1861)
23. mars 1861 12. juni 1861 Historiske høyre
Cavour IV[2]
2 Bettino Ricasoli.jpg Bettino Ricasoli
(1809-1880)
12. juni 1861 3. mars 1862 Historiske høyre
Ricasoli I
3 Urbano Rattazzi-lookingleft.jpg Urbano Rattazzi
(1808–1873)
3. mars 1862 8. desember 1862 Historiske venstre
Rattazzi I
4 Litografia ballagny, fine XIX sec. luigi carlo farini.JPG Luigi Carlo Farini
(1812–1866)
8. desember 1862 24. mars 1863 Historiske høyre
Farini
5 Riccio G. - ritratto di Marco Minghetti.jpg Marco Minghetti
(1818–1886)
24. mars 1863 28. september 1864 Historiske høyre
Minghetti I
6 Alfonso La Marmora.jpg Alfonso La Marmora
(1804–1878)
28. september 1864 31. desember 1865 Historiske høyre
La Marmora I
31. desember 1865 20. juni 1866 La Marmora II
(2) Bettino Ricasoli.jpg Bettino Ricasoli
(1809-1880)
20. juni 1866 10. april 1867 Historiske høyre
Ricasoli II
(3) Urbano Rattazzi-lookingleft.jpg Urbano Rattazzi
(1808–1873)
10. april 1867 27. oktober 1867 Historiske venstre
Rattazzi II
7 Luigi Federico Menabrea.jpg Luigi Federico Menabrea
(1809–1896)
27. oktober 1867 5. januar 1868 Historiske høyre Menabrea I
5. januar 1868 13. mai 1869 Menabrea II
13. mai 1869 14. desember 1869 Menabrea III
8 Giovanni Lanza iii.jpg Giovanni Lanza
(1810–1882)
14. desember 1869 10. juli 1873 Historiske høyre
Lanza
(5) Riccio G. - ritratto di Marco Minghetti.jpg Marco Minghetti
(1818–1886)
10. juli 1873 25. mars 1876 Historiske høyre
Minghetti II
9 Agostino Depretis.jpg Agostino Depretis
(1825–1889)
25. mars 1876 25. desember 1877 Historiske venstre Depretis I
26. desember 1877 24 mars 1878 Depretis II
10 Benedetto Cairoli iii.jpg Benedetto Cairoli
(1825–1889)
24. mars 1878 19. desember 1878 Historiske venstre Carioli I
(9) Agostino Depretis.jpg Agostino Depretis
(1825–1889)
10. desember 1878 14. juli 1879 Historiske venstre Depretis III
(10) Benedetto Cairoli iii.jpg Benedetto Cairoli
(1825–1889)
14. juli 1879 25. november 1879 Historiske venstre Carioli II
25. november 1879 29. mai 1881 Carioli III
(9) Agostino Depretis.jpg Agostino Depretis
(1825–1889)
29. mai 1881 25. mai 1883 Historiske venstre Depretis IV
25. mai 1883 30. mars 1884 Depretis V
30. mars 1884 29. juni 1885 Depretis VI
29. juni 1885 4. april 1887 Depretis VII
4. april 1887 29. juli 1887 Depretis VIII[3]
11 Francesco Crispi.jpg Francesco Crispi
(1819–1901)
29. juli 1887 9. mars 1879 Historiske venstre Crispi I
9. mars 1879 6. februar 1891 Crispi II
12 Rudini.jpg Antonio Starabba, Marchese di Rudinì
(1839–1908)
6. februar 1881 15. mai 1892 Historiske høyre Rudini I
13 Giolitti2.jpg Giovanni Giolitti
(1842–1921)
15. mai 1892 15. desember 1893 Historiske venstre Gilotti I
(11) Francesco Crispi.jpg Francesco Crispi
(1819–1901)
15. desember 1893 10. mars 1896 Historiske venstre Crispi III
(12) Rudini.jpg Antonio Starabba, Marchese di Rudinì
(1839–1908)
10. mars 1896 11. juli 1896 Historiske høyre Rudini II
11. juli 1896 14. desember 1897 Rudini III
14. desember 1897 1. juni 1898 Rudini IV
1. juni 1898 29. juni 1898 Rudini V
14 Luigi Pelloux.png Luigi Pelloux
(1839–1924)
29. juni 1898 14. mai 1899 Historiske høyre Pelloux I
14. mai 1899 24. juni 1900 Pelloux II
15 Giuseppe Saracco.gif Giuseppe Saracco
(1821–1907)
24. juni 1900 15. februar 1901 Historiske venstre Saracco
16 Giuseppe Zanardelli iii.jpg Giuseppe Zanardelli
(1826–1903)
15. februar 1901 3. november 1903 Historiske venstre Zanardelli
(13) Giolitti2.jpg Giovanni Giolitti
(1842–1921)
3. november 1903 12. mars 1905 Historiske venstre Gilotti II
17 Tommaso Tittoni 01.jpg Tommaso Tittoni
(1855–1931)
12. mars 1905 28. mars 1905 Historiske høyre Tittoni
18 Alessandro Fortis.jpg Alessandro Fortis
(1842–1909)
28. mars 1905 24. desember 1905 Historiske venstre Fortis I
24. desember 1905 8. februar 1906 Fortis II
19 Sidney sonnino.jpg Sidney Sonnino
(1847–1922)
8. februar 1906 29. mai 1906 Historiske høyre Sonnino I
(13) Giolitti2.jpg Giovanni Giolitti
(1842–1921)
29. mai 1906 11. desember 1909 Historiske venstre Gilotti III
(19) Sidney sonnino.jpg Sidney Sonnino
(1847–1922)
11. desember 1909 31. mars 1910 Historiske høyre Sonnino II
20 Luigi Luzzatti.jpg Luigi Luzzatti
(1841–1927)
31. mars 1910 30. mars 1911 Historiske høyre Luzzatti
(13) Giolitti2.jpg Giovanni Giolitti
(1842–1921)
30. mars 1911 21. mars 1914 Historiske venstre Gilotti IV
21 Antonio Salandra.png Antonio Salandra
(1853–1931)
21. mars 1914 5. november 1914 Historiske høyre Salandra I
5. november 1914 18. juni 1916 Salandra II
22 Paolo Boselli.jpg Paolo Bosèlli
(1838–1932)
18. juni 1916 29. oktober 1917 Historiske høyre Boselli
23 VittorioEmanuelleOrlando28379v.jpg Vittorio Emanuele Orlando
(1841–1927)
29. oktober 1917 23. juni 1919 Historiske venstre Orlando
24 Francesco-Saverio-Nitti1.jpg Francesco Saverio Nitti
(1860–1952)
23. juni 1919 21. mai 1920 Partito Radicale Nitti I
21. mai 1920 15. juni 1920 Nitti II
(13) Giolitti2.jpg Giovanni Giolitti
(1842–1921)
15. juni 1920 4. juli 1921 Historiske venstre Gilotti V
25 Ivanoe Bonomi.jpg Ivanoe Bonomi
(1873–1951)
4. juli 1921 26. februar 1922 Partito Socialista Riformista Italiano Bonomi I
26 FACTA Luigi.gif Luigi Facta
(1861-1930)
26. februar 1922 1. august 1922 Partito Liberale Italiano Facta I
1. august 1922 31. oktober 1922 Facta II
27 Benito Mussolini in Yugoslavia cropped.jpg Benito Mussolini
(1883–1945)
31. oktober 1922 25. juli 1943 Partito Nazionale Fascista Mussolini
28 Pietro Badoglio 1921.jpg Pietro Badoglio
(1871–1956)
25. juli 1943 17. april 1944 Provisorisk militærregjering Badoglio I
22. april 1944 18. juni 1944 Badoglio II
(25) Ivanoe Bonomi.jpg Ivanoe Bonomi
(1873–1951)
18. juni 1944 10. desember 1944 Det demokratiske arbeiderparti Bonomi II
12. desember 1944 19. juni 1945 Bonomi III
29 Stamp of Kyrgyzstan parri.jpg Ferruccio Parri
(1890–1981)
21. juni 1945 8. desember 1945 Aksjonspartiet Parri
30 Alcide de Gasperi Alcide De Gasperi
(1881–1954)
10. desember 1945 1. juli 1946 Kristeligdemokratene De Gasperi I

Republikken Italia[rediger | rediger kilde]

Republikken Italia har siden 1946 hatt 26 statsministre og 62 regjeringer. Alcide de Gasperi har vært leder av flest regjeringer med i alt åtte (hvorav en under monarkiet). Giulio Andreotti ledet sju regjeringer, mens Amintore Fanfani var statsminister i seks regjeringer. Silvio Berlusconi er den som samlet har regjert lengst (3297 dager).

#[4] Statsminister Tiltredelse Avgang Tilknytning Regjering
1

Alcide de Gasperi

Alcide De Gasperi
(1881–1954)
13. juli 1946 2. februar 1947 Kristeligdemokratene De Gasperi II
2. februar 1947 31. mai 1947 De Gasperi III
31. mai 1947 23. mai 1948 De Gasperi IV
23. mai 1948 27. januar 1950 De Gasperi V
27. januar 1950 26. juli 1951 De Gasperi VI
26. juli 1951 16. juli 1953 De Gasperi VII
16. juli 1953 17. august 1953 De Gasperi VIII
2 Giuseppe Pella Giuseppe Pella
(1902–1981)
17. august 1953 12. januar 1954 Kristeligdemokratene Pella
3 Amintore Fanfani.JPG Amintore Fanfani
(1908–1999)
18. januar 1954 8. februar 1954 Kristeligdemokratene Fanfani I
4 Mario Scelba 1947.jpg Mario Scelba
(1901–1991)
10. februar 1954 6. juli 1955 Kristeligdemokratene Scelba
5 Antonio Segni.jpg Antonio Segni
(1891–1972)
6. juli 1955 15. mai 1957 Kristeligdemokratene Segni I
6 Adone Zoli.jpg Adone Zoli
(1887–1960)
19. mai 1957 1. juli 1958 Kristeligdemokratene Zoli
(3) Amintore Fanfani.JPG Amintore Fanfani
(1908–1999)
1. juli 1958 15. februar 1959 Kristeligdemokratene Fanfani II
(4) Antonio Segni.jpg Antonio Segni
(1887–1960)
15. februar 1959 23. mars 1960 Kristeligdemokratene Segni II
7 Fernando Tambroni.jpg Fernando Tambroni
(1882–1963)
25. mars 1960 26. juli 1960 Kristeligdemokratene Tambroni
(3) Amintore Fanfani.JPG Amintore Fanfani
(1908–1999)
26. juli 1960 21. februar 1962 Kristeligdemokratene Fanfani III
21. februar 1962 21. juni 1963 Fanfani IV
8 Giovanni Leone.jpg Giovanni Leone
(1908-2001)
21. juni 1963 4. desember 1963 Kristeligdemokratene Leone I
9 Aldo Moro br.jpg Aldo Moro
(1916–1978)
4. desember 1963 22. juli 1964 Kristeligdemokratene Moro I
22. juli 1964 23. februar 1966 Moro II
23. februar 1966 24. juni 1968 Moro III
(8) Giovanni Leone.jpg Giovanni Leone
(1908-2001)
24. juni 1968 12. desember 1968 Kristeligdemokratene Leone II
10 Bundesarchiv B 145 Bild-F054628-0037, Ludwigshafen, CDU-Bundesparteitag, Rumor.jpg Mariano Rumor
(1915–1990)
12. desember 1968 5. august 1969 Kristeligdemokratene Rumor I
5. august 1969 27. mars 1970 Rumor II
27. mars 1970 6. august 1970 Rumor III
11 Emilio Colombo
(1920-)
6. august 1970 17. februar 1972 Kristeligdemokratene Colombo
12 Andreotti12.jpg Giulio Andreotti
(1919–2013)
17. februar 1972 26. juni 1972 Kristeligdemokratene Andreotti I
26. juni 1972 7. juli 1973 Andreotti II
(10) Bundesarchiv B 145 Bild-F054628-0037, Ludwigshafen, CDU-Bundesparteitag, Rumor.jpg Mariano Rumor
(1915–1990)
26. juli 1973 14. mars 1974 Kristeligdemokratene Rumor IV
14. mars 1974 23. november 1974 Rumor V
(9) Aldo Moro br.jpg Aldo Moro
(1916–1978)
23. november 1974 12. februar 1976 Kristeligdemokratene
Moro IV
12. februar 1976 29. juli 1976 Moro V
(12) Andreotti12.jpg Giulio Andreotti
(1919–2013)
29. juli 1976 11. mars 1978 Kristeligdemokratene
Andreotti III
11. mars 1978 20. mars 1979 Andreotti IV
20. mars 1979 4. august 1979 Andreotti V
13 Cossiga Francesco.jpg Francesco Cossiga
(1928–2010)
4. august 1979 4. april 1980 Kristeligdemokratene
Cossiga I
4. april 1980 18. oktober 1980 Cossiga II
14 Forlani.jpg Arnaldo Forlani
(1925-)
18. oktober 1980 28. juni 1981 Kristeligdemokratene
Forlani
15 GSpadolini.jpg Giovanni Spadolini
(1925-1994)
28. juni 1981 23. august 1982 Det italienske republikanske partiet Spadolini I
23. august 1982 1. desember 1982 Spadolini II
(3) Amintore Fanfani.JPG Amintore Fanfani
(1908–1999)
1. desember 1982 4. august 1983 Kristeligdemokratene Fanfani V
16 Bettino Craxi.JPG Bettino Craxi
(1934–2000)
4. august 1983 1. august 1986 Det italienske sosialistpartiet Craxi I
1. august 1986 17. april 1987 Craxi II
(3) Amintore Fanfani.JPG Amintore Fanfani
(1908–1999)
17. april 1987 28. juli 1987 Det republikanske partiet Fanfani VI
17

Giovanni Goria

Giovanni Goria
(1943–1994)
28. juli 1987 13. april 1988 Kristeligdemokratene Goria
18 Luigi Ciriaco de Mita.jpg Ciriaco De Mita
(1928-)
13. april 1988 22. juli 1989 Kristeligdemokratene De Mita
(12) Andreotti12.jpg Giulio Andreotti
(1919–2013)
22. juli 1989 12. april 1991 Kristeligdemokratene
Andreotti VI
12. april 1991 24. juni 1992 Andreotti VII
19 Giuliano Amato 2009 - II.jpg Giuliano Amato
(1938-)
28. juni 1992 28. april 1993 Kristeligdemokratene Amato I
20 Ciampi ritratto.jpg Carlo Azeglio Ciampi
(1920-)
28. april 1993 10. mai 1994 Partiløs Ciampi
21 Berlusconi-2010-1.jpg Silvio Berlusconi
(1936-)
10. mai 1994 17. januar 1995 Forza Italia Berlusconi I
22 Lamberto dini.jpg Lamberto Dini
(1931-)
17. januar 1995 17. mai 1996 Partiløs Dini
23 Romano Prodi in Nova Gorica (2c).jpg Romano Prodi
(1939-)
17. mai 1996 21. oktober 1998 Oliventreet Prodi I
24 Massimo D'Alema ONU.jpg Massimo D'Alema
(1949-)
21. oktober 1998 22. desember 1999 Democratici di Sinistra D'Alema I
22. desember 1999 25. april 2000 D'Alema II
(19) Giuliano Amato 2009 - II.jpg Giuliano Amato
(1938-)
25. april 2000 11. juni 2001 Kristeligdemokratene Amato II
(21) Berlusconi-2010-1.jpg Silvio Berlusconi
(1936-)
11. juni 2001 23. april 2005 Forza Italia Berlusconi II
23. april 2005 17. mai 2006 Berlusconi III
(23) Romano Prodi in Nova Gorica (2c).jpg Romano Prodi
(1939-)
17. mai 2006 8. mai 2008 Oliventreet Prodi II
(21) Berlusconi-2010-1.jpg Silvio Berlusconi
(1936-)
8. mai 2008 16. november 2011 Forza Italia Berlusconi IV
25 Mario Monti.jpg Mario Monti
(1943-)
16. november 2011 28. april 2013 Partiløs Monti
26 Enrico Letta 2013.jpg Enrico Letta
(1966-)
28. april 2013 22. februar 2014 Partito Democratico Letta
27 Matteo Renzi crop new.png Matteo Renzi
(1975-)
22. februar 2014 Sittende Partito Democratico Renzi

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Numrene knytter seg til statsministerens første periode som leder av regjeringen.
  2. ^ Cavour ledet også regjeringer i Kongedømmet Sardinia
  3. ^ Italias deputertkammer, internettsiden Portale Storico besøkt 19. juli 2014
  4. ^ Numrene knytter seg til statsministerens første periode som leder av regjeringen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]