Liste over øyer i Skottland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Kart over Skottland

Denne listen over øyer i Skottland inneholder først og fremst en oppføring over alle øyer innenfor Skottlands grenser som er større enn 0,4 km² og eller er bebodde. Det vi her vil referere til «fastlandet» i Skottland er også del av en øy, nordenden av øya Storbritannia. Med «øy» forstår vi her «et landområde som er mindre enn et kontinent og større enn en stein eller et skjær, og som er helt omgitt av vann ved normal vannstand». En øy kan altså ha landforbindelse med andre øyer ved lavvann, eller via menneskeskapte konstruksjoner som broer og veilfyllinger og fortsatt være en separat øy.

Skottland har over 790 øyer utenfor kysten av fastlandet, de fleste av disse ligger innenfor fire hovedgrupper Shetland, Orknøyene og Hebridene, som igjen deles i de indre og ytre Hebridene.[1] Det er også mindre grupper av øyer i fjordene Firth of Clyde, Firth of Forth, Firth of Lorne og Solway Firth, og mange mindre øyer i de mange innsjøene i Skottland, blant dem Loch Lomond and Loch Maree.

Mellom mange av disse er farvannet grunt, og flere øyer har landforbindelse seg imellom ved lavvann. Andre er forbundet ved veifyllinger over havnivå eller over broer. I noen av sundene mellom øyene kan det være sterke tidevannsstrømmer. Tidevannet i Corryvreckan mellom Jura og Scarba er en av de sterkeste malstrømmene i verden. Andre sterke tidevannsstrømmer finnes i Pentland Firth mellom fastlandet og Orknøyene og mellom Scarba og Lunga.[1]

Øyene har forskjellig geologi og geomorfologi. Noen øyer som Skye og Mull fjellrike mens andre som Tiree og Sanday er relativt flate og lavtliggende. Mange har grunnfjell av gneis fra arkeikum som er over 3 milliarder år gammel. Andre, som shapinsay og andre øyer i Orknøyene, er formet av sandstein av typen Old Red Sandstone som er ca. 400 millioner år gammel, mens andre igjen, som f.eks. Rùm, er formet av mer nylige vulkaner fra tertiærtiden.[2]

Den største øya er Lewis og Harris som har et flatemål på 2 179 kvadratkilometer, og det er til sammen 200 øyer som er større enn 0,4 km². Av de gjenværende er det flere, slik som Staffa og Flannan Isles som har blitt kjente på tross av liten størrelse.[1]

I følge folketellingen i 2001 var 97 skotske øyer bebodde. Mange øyer som tidligere har vært bebodde, som Mingulay, Noss og St. Kilda-øyene har blitt fraflyttet i løpet av det siste hundreåret. I dag er det bare 14 øyer som har en befolkning over 1 000 mennesker og 45 som har mer enn 100 innbyggere. Mellom 1991 og 2001 falt folketallet for øyene totalt med 3 prosent, selv om det var 35 øyer hvor folketallet faktisk økte på nittitallet. Det totale antallet innbyggere på de skotske øyene var i 2001 på 99 739.[3]

Kulturen på øyene har blitt påvirket av etterfølgende innflytelse fra keltisk-, norrønt- og engelsk-talende grupper, og dette avspeiles i navnene øyene i dag er kjent under. De fleste av øyene i Hebridene har navn av skotsk gælisk opphav, mens de nordlige øyene i Orknøyene og på Shetland gjerne har norrøne navn som er anglifisert (eller gælifisert). Noen få av navnene har navn med brytonisk eller tilogmed før-keltisk opphav.[1] Noe som kjennetegner det moderne øylivet er at det er svært liten kriminalitet, og de regnes som blant de tryggeste stedene å bo innenfor Storbritannia.[4]

Rockall er en ubebodd øy (skjær) i Nord-Atlanterhavet, 350 km vest for Ytre Hebridene. Den ble annektert av Storbritannia i 1955, og tilordnet den skotske hebridiske øya Harris. I 1972 ble den erklært som del av Storbritannia gjennom Island of Rockall Act.[5][6] Eierskapet til Rockall er likevel omstridt da Danmark (på vegne av Færøyene), Irland, Island og Storbritannia alle krever rettigheter til havbunnen utenfor skjæret.[7][8]

Større øyer[rediger | rediger kilde]

Dette er en liste over skotske øyer som har et areal større enn 0,4 km² og/eller er bebodde. «Gruppe»-inndelingen, som i de fleste tilfeller gir en bedre beskrivelse av geografisk lokalisering enn administrativ tilhørighet eller lignende, er basert på Haswell-Smith (2004). De viktigste grupperingene er: Firth of Clyde, Islay, Slate Islands, Mull, Small Isles, Skye, Lewis og Harris, Uist og Barra, St. Kilda, Orknøyene, Shetland og Firth of Forth. I noen få tilfeller, hvor øyer ikke tilhører noen av disse områdene, er administrativt distrikt eller andre beskrivende navn brukt. "F" betyr ferskvannsøyer (øy i innsjø).

De indre (røde) og ytre (gule) Hebridene.
Flyfoto av Orknøyene
Øygruppa Shetland
Bressay fyrtårn ved Kirkabister Ness på Shetland
Old Man of Hoy på Orknøyene er en 137 meter høy klippa av rød sandstein
Tobermory havn, på øya Mull
Creag na Bruaich-klippene på Raasay
Dhu Heartach Lighthouse, During Construction av Sam Bough (1822–1878).
Ailsa Craig fra kysten av South Ayrshire.
Iona Abbey på øya Iona.
Two of the Paps of Jura. Photo by John Shaw
Eshaness-klippene, North Mainland, Shetland
Bass Rock from Tantallon Castle .jpg
Mv isle of lewis summer isles.jpg
Sula Sgeir fra sørvest
Stornoway havn på Lewis
Klipper på Fair Isle
Callanish Standing Stones, Lewis
Machair at Balephuil Bay, Tiree
Østkysten av Mousa mot Peerie Bard.
Øy Gruppe Areal (km²)[9] Befolkning[3] Høyde(m)[10]
Ailsa Craig Firth of Clyde 3&499&0.99&0,99 2&0&0 3&502&338&338
Arran Firth of Clyde 3&502&432.01&432,01 3&503&5045&5 045 3&502&874&874
Auskerry Orknøyene 3&499&0.85&0,85 3&500&5&5 3&501&18&18
Baleshare Uistøyene og Barra 3&500&9.1&9,1 3&501&49&49 3&501&12&12
Balta Shetland 3&499&0.8&0,8 2&0&0 3&501&44&44
Barra Uistøyene og Barra 3&501&58.75&58,75 3&503&1078&1 078 3&502&383&383
Barra Head Uistøyene og Barra 3&500&2.04&2,04 2&0&0 3&502&193&193
Benbecula Uistøyene og Barra 3&501&82.03&82,03 3&503&1219&1 219 3&502&124&124
Berneray, North Uist Uistøyene og Barra 3&501&10.1&10,1 3&502&136&136 3&501&93&93
Bigga Shetland 3&499&0.78&0,78 2&0&0 3&501&34&34
Boreray St. Kilda 3&499&0.77&0,77 2&0&0 3&502&384&384
Boreray Uistøyene og Barra 3&500&2.04&2,04 2&0&0 3&501&56&56
Bressay Shetland 3&501&28.05&28,05 3&502&384&384 3&502&226&226
Brother Isle Shetland 3&499&0.4&0,4 2&0&0 3&501&25&25
Bruray Out Skerries 3&499&0.55&0,55 3&501&26&26 3&501&53&53
Burray Orknøyene 3&500&9.03&9,03 3&502&357&357 3&501&80&80
Bute Firth of Clyde 3&502&122.17&122,17 3&503&7149&7 149 3&502&278&278
Calf of Eday Orknøyene 3&500&2.43&2,43 2&0&0 3&501&54&54
Calve Island Mull 3&499&0.72&0,72 2&0&0 3&501&20&20
Canna Small Isles 3&501&11.3&11,3 3&500&6&6 3&502&210&210
Cara Islay 3&499&0.66&0,66 2&0&0 3&501&56&56
Càrna Mull 3&500&2.13&2,13 2&0&0 3&502&169&169
Cava Orknøyene 3&500&1.07&1,07 2&0&0 3&501&38&38
Ceallasaigh Mòr Uistøyene og Barra 3&499&0.44&0,44 * 2&0&0 3&501&10&10
Ceann Ear Monach Islands 3&500&2.03&2,03 2&0&0 3&501&17&17
Ceann Iar Monach Islands 3&500&1.54&1,54 2&0&0 3&501&19&19
Coll Mull 3&501&76.85&76,85 3&502&164&164 3&502&104&104
Colonsay Islay 3&501&40.74&40,74 3&502&108&108 3&502&143&143
Copinsay Orknøyene 3&499&0.73&0,73 2&0&0 3&501&64&64
Danna Islay 3&500&3.15&3,15 * 3&500&5&5 3&501&54&54
Davaar Firth of Clyde 3&499&0.52&0,52 * 3&500&2&2 3&502&115&115
Easdale Slate Islands 3&499&0.2&0,2 <20 * 3&501&58&58 3&501&38&38
East Burra Shetland 3&500&5.15&5,15 3&501&66&66 3&501&81&81
Eday Orknøyene 3&501&27.45&27,45 3&502&121&121 3&502&101&101
Egilsay Orknøyene 3&500&6.5&6,5 3&501&37&37 3&501&35&35
Eigg Small Isles 3&501&30.49&30,49 3&501&67&67 3&502&393&393
Eileach an Naoimh Garvellachs 3&499&0.56&0,56 2&0&0 3&501&80&80
Eilean Bàn, Lochalsh Highland 3&499&0.1&0,1 <10 * 3&500&2&2 3&500&5&5
Eilean Chaluim Chille Lewis og Harris 3&499&0.85&0,85 2&0&0 3&501&43&43
Eilean Donan Highland 3&499&0.1&0,1 <1 * 3&500&1&1 3&500&3&3
Eilean Dubh Mòr Slate Islands 3&499&0.65&0,65 2&0&0 3&501&53&53
Eilean Liubhaird Lewis og Harris 3&500&1.25&1,25 2&0&0 3&501&76&76
Eilean Kearstay Lewis og Harris 3&499&0.77&0,77 2&0&0 3&501&37&37
Eilean Macaskin Islay 3&499&0.5&0,5 2&0&0 3&501&65&65
Eilean Mòr Crowlin Islands 3&500&1.7&1,7 2&0&0 3&502&114&114
Eilean nan Ròn Highland 3&500&1.38&1,38 2&0&0 3&501&76&76
Eilean Righ Islay 3&499&0.86&0,86 2&0&0 3&501&55&55
Eilean Ruairidh Mòr (F) Loch Maree 3&499&0.41&0,41 * 2&0&0 3&501&51&51
Eilean Shona Small Isles 3&500&5.25&5,25 3&500&9&9 3&502&265&265
Eilean Sùbhainn (F) Loch Maree 3&500&1.18&1,18 * 2&0&0 3&501&36&36
Eileanan Iasgaich Uistøyene og Barra 3&499&0.5&0,5 2&0&0 3&501&23&23
Ensay Uistøyene og Barra 3&500&1.86&1,86 2&0&0 3&501&49&49
Eorsa Mull 3&500&1.22&1,22 2&0&0 3&501&98&98
Eriska Loch Linnhe 3&500&3.1&3,1 * 2&0&0 3&501&47&47
Eriskay Uistøyene og Barra 3&500&7.03&7,03 3&502&133&133 3&502&185&185
Erraid Mull 3&500&1.87&1,87 3&500&8&8 3&501&75&75
Eynhallow Orknøyene 3&499&0.75&0,75 2&0&0 3&501&30&30
Fair Isle Shetland 3&500&7.68&7,68 3&501&69&69 3&502&217&217
Fara Orknøyene 3&500&2.95&2,95 2&0&0 3&501&43&43
Faray Orknøyene 3&500&1.8&1,8 2&0&0 3&501&32&32
Fetlar Shetland 3&501&40.78&40,78 3&501&86&86 3&502&158&158
Fiaray Uistøyene og Barra 3&499&0.41&0,41 2&0&0 3&501&30&30
Flodaigh Uistøyene og Barra 3&500&1.45&1,45 * 3&501&11&11 3&501&20&20
Flodaigh Mòr Uistøyene og Barra 3&499&0.58&0,58 2&0&0 3&501&28&28
Flodday, Sound of Barra Uistøyene og Barra 3&499&0.4&0,4 2&0&0 3&501&41&41
Flotta Orknøyene 3&500&8.76&8,76 3&501&81&81 3&501&58&58
Foula Shetland 3&501&12.65&12,65 3&501&31&31 3&502&418&418
Fuaigh Mòr (Vuia Mòr) Lewis og Harris 3&499&0.84&0,84 2&0&0 3&501&67&67
Fuday Uistøyene og Barra 3&500&2.32&2,32 2&0&0 3&501&89&89
Fuiay Uistøyene og Barra 3&499&0.84&0,84 2&0&0 3&502&107&107
Gairsay Orknøyene 3&500&2.4&2,4 3&500&3&3 3&502&102&102
Garbh Eileach Garvellachs 3&500&1.42&1,42 2&0&0 3&502&110&110
Garbh Eilean Shiant Islands 3&500&1.43&1,43 2&0&0 3&502&160&160
Garbh Eilean, Loch Maree (F) Loch Maree 3&499&0.65&0,65 * 2&0&0 3&501&25&25
Gigha Islay 3&501&13.95&13,95 3&502&110&110 3&502&100&100
Gighay Uistøyene og Barra 3&499&0.96&0,96 2&0&0 3&501&95&95
Glims Holm Orknøyene 3&499&0.55&0,55 2&0&0 3&501&32&32
Gometra Mull 3&500&4.25&4,25 3&500&5&5 3&502&155&155
Graemsay Orknøyene 3&500&4.09&4,09 3&501&21&21 3&501&62&62
Great Bernera Lewis og Harris 3&501&21.22&21,22 3&502&233&233 3&501&87&87
Great Cumbrae Firth of Clyde 3&501&11.68&11,68 3&503&1434&1 434 3&502&127&127
Grimsay Uistøyene og Barra 3&500&8.33&8,33 3&502&201&201 3&501&22&22
Grimsay (South) Uistøyene og Barra 3&500&1.17&1,17 * 3&501&19&19 3&501&20&20
Gruinard Island Highland 3&500&1.96&1,96 2&0&0 3&502&106&106
Gunna Mull 3&499&0.69&0,69 2&0&0 3&501&35&35
Handa Highland 3&500&3.09&3,09 2&0&0 3&502&123&123
Hascosay Shetland 3&500&2.75&2,75 2&0&0 3&501&30&30
Hellisay Uistøyene og Barra 3&500&1.42&1,42 2&0&0 3&501&79&79
Hermetray Uistøyene og Barra 3&499&0.72&0,72 2&0&0 3&501&35&35
Hildasay Shetland 3&500&1.08&1,08 2&0&0 3&501&32&32
Hirta St. Kilda 3&500&6.7&6,7 2&0&0 3&502&430&430
Holy Isle Firth of Clyde 3&500&2.53&2,53 3&501&13&13 3&502&314&314
Horse Island Summer Isles 3&499&0.53&0,53 2&0&0 3&501&60&60
Housay Out Skerries 3&500&1.63&1,63 3&501&50&50 3&501&53&53
Hoy Orknøyene 3&502&134.58&134,58 3&502&272&272[11] 3&502&479&479
Hunda Orknøyene 3&500&1&1 2&0&0 3&501&41&41
Iona Mull 3&500&8.77&8,77 3&502&125&125 3&502&100&100
Inchcolm Firth of Forth 3&499&0.9&0,9 * 3&500&2&2 3&501&34&34
Inchfad (F) Loch Lomond 3&499&0.4&0,4 c.40 * 3&500&2&2 3&501&24&24
Inch Kenneth Mull 3&499&0.55&0,55 2&0&0 3&501&49&49
Inchlonaig (F) Loch Lomond 3&499&0.77&0,77 * 2&0&0 3&501&62&62
Inchmarnock Firth of Clyde 3&500&2.66&2,66 2&0&0 3&501&60&60
Inchmurrin (F) Loch Lomond 3&500&1.33&1,33 * 3&501&13&13 3&501&89&89
Inchtavannach (F) Loch Lomond 3&499&0.52&0,52 * 3&500&3&3 3&501&84&84
Innis Chonan (F) Loch Awe 3&499&0.8&0,8 * 3&500&1&1 3&501&62&62
Isay Skye 3&499&0.6&0,6 2&0&0 3&501&28&28
Islay Islay 3&502&619.56&619,56 3&503&3457&3 457 3&502&491&491
Isle Martin Summer Isles 3&500&1.57&1,57 2&0&0 3&502&120&120
Isle of Ewe Highland 3&500&3.09&3,09 3&501&12&12 3&501&72&72
Isle of May Firth of Forth 3&499&0.45&0,45 2&0&0 3&501&50&50
Isle Ristol Summer Isles 3&500&2.25&2,25 * 2&0&0 3&501&71&71
Jura Islay 3&502&366.92&366,92 3&502&188&188 3&502&785&785
Kerrera Mull 3&501&12.14&12,14 3&501&42&42 3&502&189&189
Killegray Lewis og Harris 3&500&1.76&1,76 2&0&0 3&501&45&45
Kirkibost Uistøyene og Barra 3&500&2.05&2,05 2&0&0 3&500&7&7
Lamba Shetland 3&499&0.43&0,43 2&0&0 3&501&35&35
Lamb Holm Orknøyene 3&499&0.4&0,4 2&0&0 3&501&20&20
Lewis og Harris Lewis og Harris 3&503&2178.98&2 178,98 3&504&19918&19 918 3&502&799&799
Linga near Muckle Roe Shetland 3&499&0.7&0,7 2&0&0 3&501&69&69
Linga near Yell Shetland 3&499&0.45&0,45 2&0&0 3&501&26&26
Linga Holm Orknøyene 3&499&0.57&0,57 2&0&0 3&501&10&10
Lismore Mull 3&501&23.51&23,51 3&502&146&146 3&502&127&127
Little Bernera Lewis og Harris 3&500&1.38&1,38 2&0&0 3&501&41&41
Little Colonsay Mull 3&499&0.88&0,88 2&0&0 3&501&61&61
Little Cumbrae Firth of Clyde 3&500&3.13&3,13 2&0&0 3&502&123&123
Longa Island Highland 3&500&1.26&1,26 2&0&0 3&501&70&70
Longay Skye 3&499&0.5&0,5 2&0&0 3&501&67&67
Luing Slate Islands 3&501&14.3&14,3 3&502&212&212 3&501&94&94
Lunga Slate Islands 3&500&2.54&2,54 3&500&7&7 3&501&98&98
Lunga Treshnish Isles 3&499&0.81&0,81 2&0&0 3&502&103&103
Mainland (Orknøyene) Orknøyene 3&502&523.25&523,25 3&504&15315&15 315 3&502&271&271
Mainland (Shetland) Shetland 3&502&968.79&968,79 3&504&17550&17 550 3&502&450&450
Mealista Lewis og Harris 3&500&1.24&1,24 2&0&0 3&501&77&77
Mingulay Uistøyene og Barra 3&500&6.4&6,4 2&0&0 3&502&273&273
Moncrieffe Island (F) River Tay 3&499&0.46&0,46 * 3&500&3&3 3&500&5&5
Mousa Shetland 3&500&1.8&1,8 2&0&0 3&501&55&55
Muck Small Isles 3&500&5.59&5,59 3&501&30&30 3&502&137&137
Muckle Roe Shetland 3&501&17.73&17,73 3&502&104&104 3&502&267&267
Muldoanich Uistøyene og Barra 3&499&0.78&0,78 2&0&0 3&502&153&153
Mull Mull 3&502&875.35&875,35 3&503&2667&2 667 3&502&966&966
North Rona Atlantic Outlier 3&500&1.09&1,09 2&0&0 3&502&108&108
North Ronaldsay Orknøyene 3&500&6.9&6,9 3&501&70&70 3&501&20&20
North Uist Uistøyene og Barra 3&501&30.305&30,305 3&503&1271&1 271 3&502&347&347
Noss Shetland 3&500&3.43&3,43 2&0&0 3&502&181&181
Oldany Island Highland 3&500&2&2 * 2&0&0 3&502&104&104
Oronsay Islay 3&500&5.43&5,43 3&500&5&5 3&501&93&93
Oronsay Uistøyene og Barra 3&499&0.85&0,85 2&0&0 3&501&25&25
Oronsay Mull 3&500&2.3&2,3 * 2&0&0 3&501&58&58
Oxna Shetland 3&499&0.68&0,68 2&0&0 3&501&38&38
Pabay Skye 3&500&1.22&1,22 2&0&0 3&501&28&28
Pabay Mòr Lewis og Harris 3&500&1.01&1,01 2&0&0 3&501&68&68
Pabbay Uistøyene og Barra 3&500&2.5&2,5 2&0&0 3&502&171&171
Pabbay Lewis og Harris 3&500&8.2&8,2 2&0&0 3&502&196&196
Papa Shetland 3&499&0.59&0,59 2&0&0 3&501&32&32
Papa Little Shetland 3&500&2.26&2,26 2&0&0 3&501&82&82
Papa Stour Shetland 3&500&8.28&8,28 3&501&23&23 3&501&87&87
Papa Stronsay Orknøyene 3&499&0.74&0,74 3&501&10&10 3&501&13&13
Papa Westray Orknøyene 3&500&9.18&9,18 3&501&65&65 3&501&48&48
Priest Island Summer Isles 3&500&1.22&1,22 2&0&0 3&501&78&78
Raasay Skye 3&501&64.05&64,05 3&502&192&192 3&502&443&443
Ronay Uistøyene og Barra 3&500&5.63&5,63 2&0&0 3&502&115&115
Rousay Orknøyene 3&501&48.6&48,6 3&502&212&212 3&502&250&250
Rùm Small Isles 3&502&104.63&104,63 3&501&22&22 3&502&812&812
Samphrey Shetland 3&499&0.66&0,66 2&0&0 3&501&29&29
Sanda Island Firth of Clyde 3&500&1.51&1,51 3&500&1&1 3&502&123&123
Sanday Orknøyene 3&501&50.43&50,43 3&502&478&478 3&501&65&65
Sanday Small Isles 3&500&1.84&1,84 3&500&6&6 3&501&59&59
Sandray Uistøyene og Barra 3&500&3.85&3,85 2&0&0 3&502&207&207
Scalpay Skye 3&501&24.83&24,83 3&501&10&10 3&502&392&392
Scalpay Lewis og Harris 3&500&6.53&6,53 3&502&322&322 3&502&104&104
Scarba Islay 3&501&14.74&14,74 2&0&0 3&502&449&449
Scarp Lewis og Harris 3&501&10.45&10,45 2&0&0 3&502&308&308
Scotasay Lewis og Harris 3&499&0.49&0,49 2&0&0 3&501&57&57
Seaforth Island Lewis og Harris 3&500&2.73&2,73 2&0&0 3&502&217&217
Seil Slate Islands 3&501&13.29&13,29 3&502&560&560 3&502&146&146
Shapinsay Orknøyene 3&501&29.48&29,48 3&502&300&300 3&501&64&64
Shillay Lewis og Harris 3&499&0.47&0,47 2&0&0 3&501&79&79
Shuna Slate Islands 3&500&4.51&4,51 3&500&1&1 3&501&90&90
Shuna Loch Linnhe 3&500&1.55&1,55 2&0&0 3&501&71&71
Skye Skye 3&503&1656.25&1 656,25 3&503&9232&9 232 3&502&993&993
Soay Skye 3&501&10.36&10,36 3&500&7&7 3&502&141&141
Soay St. Kilda 3&499&0.99&0,99 2&0&0 3&502&378&378
Soay Mòr Lewis og Harris 3&499&0.45&0,45 2&0&0 3&501&37&37
South Havra Shetland 3&499&0.59&0,59 2&0&0 3&501&42&42
South Rona Skye 3&500&9.3&9,3 3&500&2&2 3&502&125&125
South Ronaldsay Orknøyene 3&501&49.8&49,8 3&502&854&854 3&502&118&118
South Uist Uistøyene og Barra 3&502&320.26&320,26 3&503&1818&1 818 3&502&620&620
South Walls Orknøyene 3&500&8.5&8,5 * 3&502&120&120 (est)[11] 3&501&57&57
St Serf's Inch (F) Loch Leven 3&499&0.41&0,41 * 2&0&0 3&502&110&110
Stockinish Island Lewis og Harris 3&499&0.49&0,49 2&0&0 3&501&44&44
Stroma Highland 3&500&3.75&3,75 2&0&0 3&501&53&53
Stronsay Orknøyene 3&501&32.75&32,75 3&502&343&343 3&501&44&44
Stuley Uistøyene og Barra 3&499&0.45&0,45 2&0&0 3&501&40&40
Switha Orknøyene 3&499&0.41&0,41 2&0&0 3&501&29&29
Swona Orknøyene 3&499&0.92&0,92 2&0&0 3&501&41&41
Tahay Uistøyene og Barra 3&499&0.53&0,53 2&0&0 3&501&65&65
Tanera Beag Summer Isles 3&499&0.66&0,66 2&0&0 3&501&83&83
Tanera Mòr Summer Isles 3&500&3.1&3,1 3&500&5&5 3&502&124&124
Taransay Lewis og Harris 3&501&14.75&14,75 2&0&0 3&502&267&267
Texa Islay 3&499&0.48&0,48 2&0&0 3&501&48&48
Tiree Mull 3&501&78.34&78,34 3&502&770&770 3&502&141&141
Torsa Slate Islands 3&500&1.13&1,13 2&0&0 3&501&62&62
Trondra Shetland 3&500&2.75&2,75 3&502&133&133 3&501&60&60
Ulva Mull 3&501&19.9&19,9 3&501&16&16 3&502&313&313
Unst Shetland 3&502&120.68&120,68 3&502&720&720 3&502&284&284
Uyea, Northmavine Shetland 3&499&0.45&0,45 2&0&0 3&501&70&70
Uyea, Unst Shetland 3&500&2.05&2,05 2&0&0 3&501&50&50
Vaila Shetland 3&500&3.27&3,27 3&500&2&2 3&501&95&95
Vacsay Lewis og Harris 3&499&0.41&0,41 2&0&0 3&501&34&34
Vallay Uistøyene og Barra 3&500&2.6&2,6 2&0&0 3&501&38&38
Vatersay Uistøyene og Barra 3&500&9.6&9,6 3&501&94&94 3&502&185&185
Vementry Shetland 3&500&3.7&3,7 2&0&0 3&501&90&90
West Burra Shetland 3&500&7.43&7,43 3&502&753&753 3&502&217&217
West Linga Shetland 3&500&1.25&1,25 2&0&0 3&501&52&52
Westray Orknøyene 3&501&47.13&47,13 3&502&563&563 3&502&169&169
Whalsay Shetland 3&501&19.7&19,7 3&503&1034&1 034 3&502&119&119
Wiay Skye 3&500&1.48&1,48 2&0&0 3&501&60&60
Wiay Uistøyene og Barra 3&499&0.375&0,375 2&0&0 3&502&102&102
Wyre Orknøyene 3&500&3.11&3,11 3&501&18&18 3&501&32&32
Yell Shetland 3&502&212.11&212,11 3&502&957&957 3&502&205&205

Referanser og fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Haswell-Smith, Hamish (2004). The Scottish Islands. Edinburgh: Canongate. ISBN 1-84195-454-3. 
  2. ^ McKirdy, Alan Gordon, John & Crofts, Roger (2007) Land of Mountain and Flood: The Geology and Landforms of Scotland. Edinburgh. Birlinn.
  3. ^ a b General Register Office for Scotland (28. november 2003). «Occasional Paper No 10: Statistics for Inhabited Islands». Besøkt 31. oktober 2008. 
  4. ^ Ross, John (05 October 2007) "Isolated Communities Where Violent Crime Comes as a Shock". Edinburgh. The Scotsman.
  5. ^ «On This Day: 21 September». BBC. Besøkt 1. august 2007. 
  6. ^ «House of Lords Hansard». 24 June, 1997. Besøkt 1. august 2007. 
  7. ^ Oral Questions to the Minister of Foreign Affairs. Dáil Éireann. 1 November, 1973. Besøkt 17. januar 2007. 
  8. ^ MacDonald, Fraser (2006). «The last outpost of Empire: Rockall and the Cold War». Journal of Historical Geography, 32, s. 627–647. doi:10.1016/j.jhg.2005.10.009. Besøkt 1. august 2007. 
  9. ^ Haswell-Smith (2004), foruten de som er markert med en asterisk(*), som er anslag basert på kart fra Ordnance Survey og statistikk fra General Register Office for Scotland.
  10. ^ Kart fra Ordnance Survey. Merk at selv om disse kartene oppgir høyde over havet for topper på de fleste øyer, er det noen få tilfeller hvor den høyeste toppen ikke er avmerket.
  11. ^ a b The 2001 Census does not list South Walls as an island, but includes the total in Hoy. The record for Hoy in this table excludes the estimated total for South Walls. The combined population is listed as 392.