Stornoway

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Stornoway
Skotsk gælisk: Steòrnabhagh
Stornoway
Fra havnen i Stornoway
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land Skottland Skottland
Region: Ytre Hebridene
Trad. grevskap: Ytre Hebridene
Status By (Burgh)
Befolkning 9 000
Postkode: HS1

Stornoway er en by på øya Lewis og Harris i Ytre Hebridene. Byen er er administrasjonssenteret for regionen Ytre Hebridene og har rundt en tredel av den samlede befolkningen i denne. Byen er også sete for den folkevalgte forsamlingen for Ytre Hebridene, Comhairle nan Eilean Siar.

Byen er også regionens viktigste havn, og har også en rekke viktige utdannelsesinstitusjoner.

Befolkning[rediger | rediger kilde]

Øyas befolkning er hovedsakelig konsentrert rundt byen, som er den eneste byen med status som burgh på de Ytre Hebridene.[1] Byen er også den tredje største i Det skotske høylandet efter Inverness og Fort William. Stornoway med tilhørende, omkringliggende landsbyer utgjør samlet en befolkning på rundt 12 000.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Transport[rediger | rediger kilde]

Fergeselskapet Caledonian MacBrayne opererer en fergeforbindelse til Ullapool på fastlandet, og denne overfarten tar 2 timer og 45 minutter. Fra Stornoway lufthavn (IATA: SYYICAO: EGPO), 3,7 km øst for byen[2] flyr Eastern Airways til Aberdeen og Flybe, operert av Loganair, flyr til Benbecula, Edinburgh, Glasgow og Inverness. Lufthavnen er også base for et kystvakt-helikopter Sikorsky S-92.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Sport og kultur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Number of residents and households on all inhabited islands» (PDF). General Register Office for Scotland. 28. november 2003. Besøkt 13. august 2013. 
  2. ^ Stornoway - EGPO

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]