Forsand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Forsand

Våpen

Kart over Forsand

Land Norge Norge
Fylke Rogaland
Status Kommune
Adm. senter Forsand
Areal
 – Totalt:
 – Land:
 – Vann:

3&502&780.19&780,19 km²
3&502&702.57&702,57 km²
3&501&77.62&77,62 km²
Befolkning 3&503&1 208&1 208[a]
Kommunenr. 1129
Målform Nynorsk
Nynorskandel 100% (2014)
Internettside www.forsand.kommune.no
Politikk
Ordfører Ole Tom Guse (KrF) (20032007)
Befolkningsutvikling 1951–2010[b]
Forsand

a^ SSB: Befolkningsstatistikk (1. januar 2015)
b^ Vertikale, røde streker markerer grenseendringer. Kilde: SSB 

Koordinater: 58°55′N 6°12′Ø Forsand er en kommune i Ryfylke i Rogaland. Den grenser i nord mot Hjelmeland og Strand, i vest mot Sandnes over Høgsfjorden, i sør mot Gjesdal og i øst mot fylkene Vest-Agder og Aust-Agder med kommunegrenser med Bykle og Sirdal kommune. Kommunesenteret heter Forsand, og har 519 innbyggere per 1. januar 2013[1]. Kommunens areal er 780 km², og innbyggertallet er 1 166 per 1. januar 2011.[2] Jordbruk, turisme, sanduttak og kraftproduksjon er viktige næringsveier.

Natur og geografi[rediger | rediger kilde]

Denne sørøstlige delen av Ryfylke tilhører det svekonorvegiske grunnfjellsskjoldet, og består av to geologiske hovedformasjoner av proterozoiske bergarter som er dannet under de gotiske og senere svekonorvegiske fjellkjedeforldingene, med sterk metamorfose under den sistnevnte.[3] Et underlag av 1 600 - 1 450 millioner år gammel skifer, kvartsitt, marmor og amfibolitt med noe hornblendegneis. De yngste svekonorvegiske dannelsene bevitnes av større formasjoner av granitt. I kommunen er det 1 050 millioner år gammel granittisk øyegneis som dominerer de øverste strukturene. Den kaledonske fjellkjedefoldingen nådde ikke ned hit. Forkastningene går både i sørvest-nordøst retning, og i sør-nord retning.[4]

Forsand kommune består hovedsakelig av fjell, daler og fjorder. Fjellandskapet i kommunen består av store heier i den landstrakte kommunen. På grunn av fjordene blir kommunen som en halvøy. Det er tre fjorder som går gjennom kommunen. Lysefjorden er den lengste, så kommer Høgsfjord og til slutt Frafjord.

De fleste som bor i kommunen bor i den sør-vestlige delen rundt kommunesenteret samt oppover Espedalen. Kommunesenteret Forsand ligger i kryssningspunktet mellom Lysefjorden og Høgsfjorden. Tidligere var det også flere bosetninger langs Lysefjorden og flere i Lysebotn.

Elver, fjorder, fjell og vatn i Forsand[rediger | rediger kilde]

Fjell:

Fjorder:

Vann:

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Av severdigheter i Forsand kommune kan særlig nevnes fjellformasjonen Preikestolen, som er et fjellplatå ca. 600 m over Lysefjorden. Det lokale navnet er Hyvlatånnå. Lysefjorden er lang og smal med steile sider, og ble i sin tid beskrevet av Victor Hugo (i boken Havets arbeidere, 1866) som særlig fryktinngytende. Navnet har den etter den lyse granitten i fjellsidene. Ellers er fjellmassivet Kjerag nær Lysebotn et meget populært sted for basehoppere og fjellklatrere fra mange land, med sine 1000 m nesten loddrett i Lysefjorden. Her ligger Kjeragbolten, en rund stein 3–4 m stor, som er kilt i en fjellsprekk ytterst på Kjeragplatået.

Fossanmoen er det funnet rester etter en landsby fra slutten av eldre jernalder, og det er bygget et besøkssenter, kalt Landa, med kopier av hus fra jernalder og bronsealder. Man mener det har bodd folk her fra ca. 1500 f.Kr. til ca. 600 e.Kr. Et par kilometer fra Landa ligger en endemorene i sørenden av Haukalidvatnet. Det var denne morenen som ca. år 1823 inspirerte bergprofessor Jens Esmark til å fremsette teorien om at hele Skandinavia hadde vært dekket av is.

Tusenårssted[rediger | rediger kilde]

Miniversjonen av Kjeragbolten. Flere bilde på commons.

Kommunens tusenårssted er plassen foran Forsand kulturhus. Den består av blomsterbed, sitteplasser og en mini Kjeragbolt med vann rundt. Plassen var tidligere en parkeringsplass som ble bygget om til å inkludere tusenårsstedet samt ny parkeringsplass.

Idrett[rediger | rediger kilde]

Forsand IL (FIL) er kommunens eneste idrettslag. Innenfor idrettslaget ble det bedrevet med fotball, håndball og noen mindre aktiviteter. Fotballkamper for A-laget spilles som regel på gressbane på Byrkjeland i Espedalen mens fotballtreninger ofte blir avholdt på grusbane ved Forsand skole eller i idrettshallen på Forsand kulturhus. På kulturhuset blir det også spilt håndballkamper samt avholdt cuper for fotball og håndball.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistisk sentralbyrå (1. juli 2014). «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Besøkt 3. juli 2014. 
  2. ^ Statistisk sentralbyrå. Folkemengd, etter kjønn, alder og kommune. 1. januar 2011. Rogaland
  3. ^ Ivar B. Ramberg et al, Landet blir til - Norges geologi, Norsk geologisk forening 2006 (2007), side 71.
  4. ^ Berggrunnskart over Norge, NGU 2006. (kart)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]