Preikestolen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 58°59′10″N 6°11′19″Ø

Preikestolen

Preikestolen (eller Prekestolen) er et fjellplatå på nordsiden av Lysefjorden i Forsand. Preikestolen er et kjent turistmål i Ryfylke-regionen i Rogaland.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Platået er tilnærmet flatt, ca. 25 × 25 m og rager 604 moh. Fra gammelt av hadde platået navnet Hyvlatonnå (høveltanna). Rundt 138 000 personer besøkte Preikestolen i løpet av sommeren 2010.[1] Det er god utsikt over Lysefjorden og heiene rundt fra platået.

Det var trolig en frostsprengning for 10 000 år siden som gjorde det slik at Preikestolen ble dannet. Kanten av isbreen lå da like ovenfor fjellet. Preikestolen har en flere meters dyp sprekk tvers over platået som trolig også er et resultat av frostsprengninger. Geologer har konkludert med at Preikestolen er trygg selv om mange ugrunnet tror at fjellplatået vil dette ned når de ser sprekken.

Normal gangtid tur/retur P-plass ved Preikestolhytta på sti (uegnet for rullestol/barnevogn) er 1–2 timer hver vei. Turen fra Preikestolen Fjellstue er 3,8 km med en høydeforskjell på 330 meter. Stien er utbedret med blant annet gamle jernbanesviller over en myr, men det anbefales å bruke godt fottøy. Det er ikke anbefalt å gå turen vinterstid med snø og isføre. Beste sesong er april til oktober.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Besøkstall[rediger | rediger kilde]

Tallene er tatt fra perioden mai–august de respektive år:

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Stavanger Aftenbland 30.september 2010, s.13
  2. ^ > Stavanger Aftenblad
  3. ^ > Stavanger Aftenblad

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]