Kjerag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°1′52,928″N 6°35′14,402″Ø

Mann på Kjeragbolten

Kjerag er et fjellplatå på sydsiden av Lysefjorden, Ryfylke i Rogaland. I vestre del av platået sitter Kjeragbolten, en 5  stor stein, kilt i en kløft i fjellet 1000 m over Lysefjorden.

Stedet er et kjent turistmål i regionen. I 2006 hadde Kjerag/Øygardstølen 27 375 besøkende.[1] Turstien til Kjerag starter ved Øygardstølen – en restaurant 640 m over Lysebotn. Ved normal gange tar turen vel to timer i kupert og bratt lende, én vei. Fra 2008 er det tilbud om guiding inn til Kjerag i sommersesongen. Informasjon, betalt parkering, toalett ved startpunktet for turen.

Kjeragplatået er et yndet utsprangspunkt for BASE-hoppere. Flere stunt blir også utført på eller ved fjellplatået. I august 2006 gikk Christian Schau på slakkline 1000 meter over Lysefjorden. Da stuntet ble utført var det verdens høyeste slakkline.[2]

I Kjeragfjellet kan det på et bestemt sted oppunder toppen høres skuddlignende smell, samtidig som en røyk står ut fra fjellveggen – det såkalte Kjeragsmellet. Etter det eldre folk forteller, viser dette naturfenomenet seg særlig i austavind når vinden har en bestemt styrke. Hva fenomenet kommer av er usikkert, men bygdefolk har fra tidligere tider ment at det er vann som blir pressa ut frå fjellveggen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Stavanger Aftenblad – Tirsdag 26. september 2006, del 2 side 17 – «Lysefjorden trekker flest»
  2. ^ Stavanger Aftenblad – På slakk line ved Kjerag

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Kjerag – bilder, video eller lyd