Djevel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Djevel er en ond ånd eller demon i flere religioner, i mytologi og folketro. Ordet djevel eller jævel kan også brukes om et ondt eller listig menneske eller om personer i faste uttrykk som «å være en djevel til noe» eller «en stakkars djevel». I flere sammenhenger er djevler en motsetning til engler og gode ånder.

Djevelen i bestemt form er i kristendommen, jødedommen og islam «Den onde», personifikasjonen av ondskapen i verden og herskeren over de ondes makter eller rike. I kristendommen og jødedommen kalles Djevelen ofte Satan, i islam Iblis, og beskrives som Guds eller Allahs motstander. Koranen gjør det klart at djevelen blir tilgitt på dommens dag, og noen av sufiene hevder at han falt i unåde fordi han elsket Gud høyere enn noen av de andre englene.

Djevel het djafullnorrønt, men ordet stammer opprinnelig fra det greske diabolos som betyr «bakvasker».

Djevelen har også gitt stoff til folkelige forestillinger, djevelpakt, besvergelser, eventyrfortellinger; («Fanden i Nødden», «Mumle Gåsegg» og «Fanden og Futen»), til en rekke sagntyper; («Unnslippe fra svarteskolen i Wittenberg» som omfatter historier om Petter Dass, «Djevelen som fjerde hjul på vogna», «Kortlaget og fanden», «Ukyndig bruk av svarteboka» og «Luftfart med djevelen eller en ond ånd») og sagnet til feleslåtten «Fanitullen», som også finnes dikterisk bearbeidet av Jørgen Moe. Se også Vandresagn.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er dessverre kort eller mangelfull. Hvis du vet mer om emnet, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den eller foreslå endringer.