Munk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Se også Munk (fugl).
religionsstubbDenne religionsrelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.
Munk

En munk (fra gresk monos, «alene») er en mann som har avgitt et løfte om å vie sitt liv til sin religion innenfor spesielle rammer. Munker finnes innenfor flere religioner, men uttrykket brukes spesielt mye innen kristendom og buddhisme, og tildels innen hinduisme og andre religioner.

Ordet, i den greske formen monakhos, ble opprinnelig brukt om kristne eremitter som viet seg til Gud.

Kristne munker[rediger | rediger kilde]

Det finnes mange former for munkeliv. To hovedretninger er eremittilværelsen og koinobittilværelsen, det vil si å leve enten som eneboer eller i et klosterfellesskap. Munkene avlegger spesielle løfter, som både innenfor kristendommen og buddhismen inkluderer fattigdomsløfte, sølibats-løfte og lydighetsløfte.

Buddhistiske munker[rediger | rediger kilde]

Buddhistiske munker går i fellesskapet som kalles sangha. De går også i tog som kalles bolhin. Munkene har lovet å leve etter de fem levereglene.[bør utdypes]

Hinduistiske munker[rediger | rediger kilde]

Hinduistiske munker vier seg til en av mange guder i religionens pantheon.

Konfucianske munker[rediger | rediger kilde]

Visse munker, som Shaolin-munker, en gruppe kinesiske konfucianere, blir trent fra barnsben av i kampsport og bruk av eksotiske våpen, og derfor blir ekstremt refleksive og raske.

Se også[rediger | rediger kilde]