Den ukjente soldats grav

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
«Den ukjente soldats grav» under Triumfbuen i Paris. Graven inneholder levningene etter en uidentifisert soldat, sannsynligvis fransk, som ble drept i slaget ved Verdun. Han representerer alle soldatene som døde i første verdenskrig. Monumentet ble opprettet i 1920. Hver kveld siden 1923 har det blitt tent en ild ved minnesmerket.
Æresvakt ved «Den ukjente soldats grav» i Alexanderhagen ved Kremls murer i Moskva.

Den ukjente soldats grav er en som regel nasjonal, seremoniell og symbolsk grav for levninger av uidentifiserte soldater falt på slagmarken. Som regel inneholder slike monumenter levninger etter i det minste én fallen soldat.

Uttrykket og skikken har skandinavisk utspring; det antas at det første minnesmerket av denne type er et monument i Fredericia sør i Danmark. Det er monumentet Landsoldaten, som ble anlagt i 1849 over en ukjent soldat som nylig var falt i kamp mot Tyskland i første slesvigske krig. Den inspirerte danskene til å sette opp et annet lignende monument noen år senere, etter en ny krig mot Tyskland, der uttrykket en ukendt soldat ble benyttet i en slik sammenheng antagelig for første gang. Tradisjonene ble særlig vanlig etter første verdenskrig.

Kjente graver for den ukjente soldat[rediger | rediger kilde]

Land Sted Beskrivelse
Danmark Fredericia
Egypt Alexandria
Estland Bronsesoldaten i Tallinn
Finland Sandudds begravningsplats i Helsingfors
Frankrike Under Triumfbuen i Paris
Italia Ved Viktor Emanuel II-monumentet i Roma
Polen Warszawa
Russland Ved Alexanderhagen i Moskva
Storbritannia Westminster Abbey i London
Tyskland Unter den Linden i Berlin
USA Æresgravlunden i Arlington i Virginia
historiestubbDenne historierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.