Fury (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fury
Generell informasjon
UtgivelsesårUSAs flagg 17. oktober 2014
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde134 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiDavid Ayer
ProdusentDavid Ayer
ManusforfatterDavid Ayer
Foran kamera
MedvirkendeBrad Pitt
Shia LaBeouf
Logan Lerman
Michael Peña
Jon Bernthal
Annen informasjon
Budsjett$68 million
Prod.selskapColumbia Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Fury er en amerikansk krigsfilm fra 2014, og handlingen er lagt til slutten på andre verdenskrig i Tyskland. Filmen ble regissert av David Ayer. På rollelisten står blant andre Brad Pitt, Shia LaBeouf, Logan Lerman, Michael Peña og Jason Isaacs. Filmen ble utgitt den 17. oktober 2014.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Filmen er lagt til Europa under de siste månedene av andre verdenskrig i 1945, og de allierte styrkene er på vei inn i Nazi-Tyskland. Stabssersjant Don Collier (Brad Pitt) har kommando over en M4A3E8 Sherman som har kallenavnet «Fury». Soldatene i stridsvognen har alle sammen lang erfaring fra krigen, disse er Boyd Swan (Shia LeBeouf), Grady Travis (Jon Bernthal), og Trini Garcia (Michael Peña). Etter å ha mistet en av mennene sine i kamp, blir de tilsendt en nylig vervet menig soldat, Norman Ellison (Logan Lerman), som erstatning. Resten av mannskapet, som har vært utstasjonert sammen helt siden de harde kampene i Nord-Afrika flere år tidligere, misliker Norman på grunn av hans manglende erfaring, og fordi han aldri har sett innsiden av en tanks før. I tillegg nekter Norman å skyte en fanget tysk artillerist. Han får seg heller ikke til å skyte på tenåringer i Hitlerjugend på grunn av deres lave alder, men Collier tvinger ham til å drepe en fanget tysk soldat.

Det utvikler seg et bånd mellom Norman og Collier etter å ha tatt over en liten tysk by, hvor de møter en ung tysk kvinne, Emma, og hennes fetter. Norman har sex med Emma, og neste morgen spiser de frokost sammen. Imidlertid kommer resten av mannskapet og avbryter frokosten, noe som forårsaker en anspent stemning innad i gruppen og mer misnøye med Norman. Kort tid senere kommer tyske bombefly til byen, Emma og noen amerikanske soldater blir drept i det kraftige bombardementet. En gruppe soldater, ledet av Collier, får i oppdrag å holde kontrollen over et viktig veikryss. Men de kommer i kamp mot tyske Tiger I. De aller fleste av de allierte tanksene blir ødelagt, og Fury blir immobilisert etter å ha kjørt over en landmine. Kort tid senere kommer flere hundre Waffen-SS. Collier nekter å forlate posten sin. Resten av mannskapet bestemmer seg litt motvillig for bli, og de planlegger et angrep mot tyskerne.

Collier og hans menn er kraftig i mindretall, både når det gjelder våpen og antall soldater, men de klarer likevel å påføre store tap på de tyske styrkene. Til slutt blir både Boyd, Grady og Trini drept, og Collier blir hardt skadet av en tysk skarpskytter. Norman og Collier trekker seg tilbake til «Fury». Norman kryper ut gjennom en luke i tanksen, og han gjemmer seg i krateret etter landminen som ødela «Fury», men Collier forblir i stridsvognen og blir drept av en granat. En ung tysk Waffen SS-soldat får øye på Norman, men lar ham bli liggende skjult under den ødelagte stridsvognen. De overlevende tyske soldatene marsjerer videre. Neste morgen blir Norman funnet av amerikanske styrker, og det er underforstått at den tyske offensiven mislyktes på grunn av Collier og mannskapets handlinger. Norman blir tatt med i sikkerhet, mens han ser tilbake mot blodbadet av døde tyske SS-soldater og den ødelagte stridsvognen.[1]

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Peter Sobczynski (17. oktober 2014). «Fury» (engelsk). rogerebert.com. Besøkt 2. januar 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]