Venner for livet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
For den norske filmen fra 2005, se Venner for livet (film).
Venner for livet
orig. Friends
Sjanger Situasjonskomedie
Skaper David Crane
Marta Kauffman
Medvirkende Jennifer Aniston
Courteney Cox Arquette
Lisa Kudrow
Matt LeBlanc
Matthew Langford Perry
David Schwimmer
Musikk Michael Skloff
Åpningstema I'll Be There For You - The Rembrandts
Nasjonalitet USA USA
Språk Engelsk
Sesonger 10
Ep. per sesong 18-25
Episoder 236
Produksjon
Prod.leder David Crane
Marta Kauffman
Kevin Bright (gjennom hele serien)
Michael Borkow (sesong 4)
Michael Curtis (sesong 5)
Adam Chase (sesong 5–6)
Greg Malins (sesong 5-7)
Wil Calhoun (sesong 7)
Scott Silveri
Shana Goldberg-Meehan (både sesong 8-10)
Andrew Reich
Ted Cohen
(både fra midt i sesong 8 til sesong 10)
Kamera Multikamera
Lengde 20-22 min.
Sending
Kanal NBC (1994 - 2004)
TV 2 (Norge)
Periode 22. september 19946. mai 2004 (USA)
Eksterne lenker
Offisiell nettside

Venner for livet, engelsk originaltittel: Friends, var en amerikansk TV-serie (situasjonskomedie) som handler om en gruppe på seks venner. Vennene er i midten av 20-årene (ved seriestart) og tilbringer det meste av tiden sin sammen enten i hverandres leiligheter eller på cafeen Central Perk. Friends regnes som en av de største situasjonkomediene i historien. Rundt 52,5 millioner amerikanske seere så avslutningsepisoden i USA i 2004. Seriens skuespillere tjente 10 millioner kroner per episode i seriens 3 siste sesonger. Friends holdt populariteten oppe over ti sesonger og 236 episoder. Alle sesonger er utgitt på DVD.

Serien er produsert av Warner Bros og ble i USA vist på NBC, mens den i Norge ble og blir den vist på TV 2 og TVNorge. I USA ble den første episoden sendt 22. september 1994, mens den siste ble sendt 6. mai 2004. I Norge ble den første episoden vist på TV 2 7. januar 1996.

Hovedpersonene[rediger | rediger kilde]

Monica E. Geller[rediger | rediger kilde]

Monica (spilt av Courteney Cox Arquette) er Ross Gellers lillesøster. Vi får se i serien at hun har en fortid som ekstremt overvektig. Hun begynte å slanke seg da hun en gang hørte Chandler si hun var feit. Dette var første gang hun møtte Chandler, på en thanksgiving-middag hjemme hos dem. Monica og Chandler blir sammen i London i sesong 4. De blir gift i sesong 7. Først delte Monica leilighet med Phoebe Buffay, det ble vist i en episode i sesong 3 da de ser tilbake på tiden før Friends begynte. Så deler hun den med Rachel, og så med Chandler. Monica møtte Joey første gang da han ble romkamerat med Chandler, som bodde rett over gangen for Monica. Man merker fort at Monica er «mammaen» i gjengen. Hun passer alltid på de andre og lager Thanksgiving middag til dem hvert år. Alle får noe de liker. Monicas konkurranseinstinkt er utrolig og hun liker å konkurrere; spesielt med broren Ross. Monica har også en stor lidenskap for rydding, vasking og organisering og ser på pakking som noe av det morsomste i verden. Hun rydder når hun blir stresset.

Ross Eustace Geller[rediger | rediger kilde]

Ross (spilt av David Schwimmer) har en doktorgrad i paleontologi. Hans fulle navn er Ross Eustace Geller og han jobber på et museum i nærheten av der han bor. Han får senere i serien jobb som foreleser på et universitet. Ross er Monicas storebror. I første sesong av serien har Ross en ape han kaller Marcel, men må gi den fra seg etterhvert av spesielle grunner. Ross befinner seg i serien midt i flere skilsmisser og har to barn (Ben og Emma) tilslutt i serien. Han har en gutt med sin første kone som forlot ham da hun fant ut at hun var lesbisk. Det nevnes også at hun er den første Ross noen gang har sex med. I tillegg har han en jente med Rachel som et resultat av en natt med mye alkohol og med kondomer som bare virker 97 % av gangene. Ross og Rachel var i en lang periode sammen og forholdet mellom dem er veldig komplisert gjennom hele serien, men det ender med at de finner sammen igjen til slutt. Ross' andre kone heter Emily. Etter å ha kjent hverandre i bare noen få uker bestemmer de seg for å gifte seg, men til tross for at Ross ved alteret, i stedet for «Emily», sa: «jeg tar deg Rachel», fortsetter bryllupet. Emily føler seg truet av Rachel og vil at Ross skal kutte all kontakt med henne. Ross finner ut at han ikke kan gjøre det, så han bestemmer seg for å beholde Rachel som venn og skille seg fra Emily. Senere på en tur til Vegas blir Ross og Rachel fulle å ender opp med å gifte seg, så når de da kommer tilbake fra Vegas blir det et stort oppstyr.

Joseph Francis Tribbiani[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn
Joey (spilt av Matt LeBlanc) jobber som skuespiller og har vært borti både teater, film og tv-serier. Hans store rolle er som Dr. Drake Ramoray i "I gode og onde dager". Han mener radio bare er for stygge mennesker. Joeys interesser er for det meste mat og damer, han forøvrig ikke har noen problemer med å skaffe. På et stadium i serien er Joey sammen med Rachel, men det ender fort. Joey kommer inn i serien som Chandlers nye romkamerat, men blir veldig raskt en del av gjengen. Han ser alltid på Chandler som sin bestevenn. Han gifter seg aldri. Noen av de få seriøse forholdene han har i serien er med Rachel, Kathy og Kate. Joey har 7 søstre (Veronica, Mary Angela, Mary Theresa, Gina, Dina, Tina, og Cookie). Joey kommer fra en italiensk/amerikansk familie som består av åtte barn, hvor han er den eneste gutten. Han flytter fire ganger i serien: Første gang flytter han fra Chandler inn i en egen leilighet. Da flytter gale Eddie inn hos Chandler. Andre gang er når han flytter hjem igjen. Tredje gang flytter han inn til Monica og Rachels leilighet etter at de vant den fra dem i episoden "The one with the Embryos" Og den fjerde gangen er når han flytter tilbake i den gamle leiligheten igjen. Joey er skuespiller, men er ikke særlig vellykket. Han leter stadig etter arbeid. Han var prest i både Monica og Chandlers bryllup og i Phoebe og Mikes. Han registrerte seg som prest via Internett.

Karriere
Joey er skuespiller. Han forklarer at det er fordi Al Pacino en gang var idolet hans. Han har også prøvd seg som modell. Det gikk bra helt til han fant ut at hans siste bilde ble brukt til reklame for kjønnssykdommer. Plakaten ble vist over hele New York City. Joey er kjent for å ikke være så altfor smart. Han har problemer med å forstå negativ omtale om hans skuespillerevne. En gang trodde han at det var positivt at han var «under pari». Joey elsker mat, spesielt kjøttbollesandwitch og verdenskjente Joeys spesial: to pizzaer. Han har veldig drag på damene og han har gjort uttrykket «How are you doin'?» verdenskjent.[trenger referanse] Hans roller varierer fra Doctor Drake Ramoray til Al Pacinos rumpe. Den mest kjente rollen hans er Doctor Drake Ramorey i såpeserien Days of our lives. Men da han fortalte i et interjvu at han skrev noen av replikkene sine selv ble manusforfatterne så forbannet at de skrev ham ut av showet (han falt ned en heissjakt). Rollefiguren hans kom senere tilbake igjen, som en kvinne. I sesong 7 var han nominert til en Soapie for beste tilbakevendende mannlige skuespiller. Han tapte, og stjal en pris. Joeys agent var Estelle Leonard. Joey jobbet også en liten stund som servitør på caféen Central Perk. Det var Gunther som fikk Joey til å ta jobben. I begynnelsen prøvde han å skjule for vennene sine at han jobbet der, men etterhvert fant de det ut. Han likte ikke jobben, men brukte etterhvert jobben til å få kontakt med attraktive kvinner. Han ga dem gratis mat. Det fikk Gunther snart en slutt på. Joey tok ikke jobben så veldig seriøst og brukte mesteparten av jobbtiden på å snakke med vennene sine. En dag stengte han cafeén midt på dagen for å gå på audition, mens Gunther farget håret. Gunther sparket Joey, men Rachel overtalte ham til å gi han den tilbake. Etterhvert fant Joey bedre skuespillerjobber, og gadd ikke komme på jobben. At han hadde vært borte la nesten ingen merke til. Noe annet Joey gjorde når han ikke hadde penger, var å donere sperm. Han jobbet også litt som julenissens hjelper, og har også solgt juletrær.

Phoebe Buffay[rediger | rediger kilde]

Phoebe (spilt av Lisa Kudrow) hadde alt annet enn en normal oppvekst som førte til at hun er veldig naiv og uskyldig i mange sammenhenger i serien. Hun er den av vennene som er den vanskeligste å skjønne. Dette er fordi hun kommer med så mange rare ideer og har en veldig merkelig fortid som aldri helt blir avslørt, men det indikeres blant annet at hun har levd på gaten, ranet personer (deriblant Ross da han var liten) og besøkt mange steder i verden. Phoebes oppveksten var spesiell siden faren stakk av før hun ble født, moren hennes endte med å begå selvmord da Phoebe var 13 og stefaren sitter i fengsel. Senere i serien finner vi imidlertid ut at Phoebes egentlige biologiske mor er i live. Phoebe har en tvillingsøster, Ursula, som jobber som servitør og pornoskuespiller. Ursula er også å se i en annen sitcom som heter Mad About You der hun også er servitør. I tillegg dukker det opp en halvbror, Frank Buffay Jr, iløpet av serien. Han og kona får problemer med å få barn så Phoebe ender opp med å bære fram barnet. Barnet viser seg å være trillinger. Phoebe jobber som massøse. Phoebe gifter seg med Mike i 10. og siste sesong. Hun møtte Mike da hun skulle finne en Joey skulle gå ut med og Joey skulle finne en til Phoebe. Joey glemte å finne en og én dag før stevnemøtet fant han en tilfeldig person på caféen som da var Mike.

Rachel Karen Green[rediger | rediger kilde]

Rachel (spilt av Jennifer Aniston) kommer inn i serien da hun forlot Barry, mannen hun skulle gifte seg med, ved alteret. Rachel har vokst opp i en rik familie og er temmelig bortskjemt første gang vi møter henne. Hun flytter inn hos Monica og får etterhvert jobb som servitør på kaffebaren der vennene henger. Hun finner snart ut at dette ikke er jobben for henne og får til slutt jobb hos Bloomingdales før hun ender opp som innkjøper hos Ralph Lauren. Rachel har to søstre, Amy (Christina Applegate) og Jill (Reese Witherspoon), som kommer på besøk et par ganger i serien. Rachel har et kortvarig "ekteskap" med Ross, en konsekvens av en tur til Las Vegas med altfor mye alkohol. Som resultat av en annen kveld med mye alkohol senere i serien, får de en datter, Emma, sammen.

Chandler Muriel Bing[rediger | rediger kilde]

Chandler (spilt av Matthew L. Perry) er den morsomme i gjengen. Han jobber som dataprosesserer og statistisk konfigurerer hos en bedrift. Chandler har hatt en dårlig oppvekst ved at foreldrene skilte seg fordi faren var homofil. De fortalte ham om hans fars affære og om skilsmissen på Thanksgiving, som er grunnen til at Chandler hater høytiden og den tradisjonelle maten. Det var da han begynte å bruke humor som selvforsvar. Man kan si at Chandler er den av personene i vennegjengen som har minst draget også på damene fordi de fleste han møter tror han er homofil, men i løpet av serien finner han sammen med Monica. De gifter seg og i aller siste episode kommer tvillingene de adopterer. Man oppdager tidlig i serien at Chandler er opptatt av Monica. Chandler er halvt svensk og halvt skotsk.

I sesong 2 avslører Monica til gjengen at Chandler har en tredje brystvorte.

Sesong sammendrag[rediger | rediger kilde]

Sesong 1[rediger | rediger kilde]

Den første sesongen i serien introduserer de seks hovedpersonene: Rachel, Monica, Phoebe, Joey, Chandler og Ross. Rachel ankommer Central Perk etter å ha rømt fra hennes bryllup til sin forlovede Barry, og flytter inn i leiligheten til hennes beste venninne fra videregående, Monica Geller. Ross, som har vært forelsket i Rachel helt siden videregående, prøver stadig å fortelle Rakel at han elsker henne, mens hans lesbiske eks-kone, Carol, venter barnet sitt. Joey blir presentert som en mindre vellykket skuespiller, mens Phoebe jobber som massør. Chandler slår opp med kjæresten Janice (Maggie Wheeler), som ofte kommer tilbake i senere sesonger. Mot slutten av sesongen avslører Chandler ved uhell at Ross elsker Rachel, og hun innser øyeblikkelig at hun føler det på samme måte. Sesongen avsluttes med Rachel venter på flyplassen for Ross sin ankomst fra en tur.

Sesong 2[rediger | rediger kilde]

Sesong 3[rediger | rediger kilde]

Sesong 4[rediger | rediger kilde]

Sesong 5[rediger | rediger kilde]

Sesong 6[rediger | rediger kilde]

Sesong 7[rediger | rediger kilde]

Sesong 8[rediger | rediger kilde]

Sesong 9[rediger | rediger kilde]

Sesong 10[rediger | rediger kilde]

Hovedrolleinnehavere[rediger | rediger kilde]

Andre skuespillere[rediger | rediger kilde]

Gjesteskuespillere[rediger | rediger kilde]

Steder[rediger | rediger kilde]

Central Perk[rediger | rediger kilde]

Central Perk er den plassen de seks vennene bruker å henge. Mye av dialogen foregår på denne kaféen. Central Perk er arbeidsplassen til Gunther (James Michael Tyler) som er forelsket i Rachel. Gunther fikk faktisk ikke sin første replikk før episode 9 i sesong 2, og hadde heller ikke noe navn før i 2. sesong.

Kunsten på Central Perk blir forandret hver 3. episode. Den kjente, orange sofaen vennene alltid sitter i ble funnet i kjelleren til Warner Bros. studio.

Central Perk er basert på kaféen Manhattan Cafe i New Yorks West Village.

Joey og Chandlers leilighet[rediger | rediger kilde]

Adresse: 495 Grove St. Apt. 19, New York, NY 10001.

Monica og Rachels leilighet[rediger | rediger kilde]

Adresse: 495 Grove St. Apt 20, New York, NY 10001.

Rammen rundt kikkehullet i døren var opprinnelig et speil som ble knust av en i crewet ved et uhell. De bestemte seg for å la det henge der fordi det så bra ut allikevel.

Phoebes leilighet[rediger | rediger kilde]

Adresse:5 Morton St. Apt. 14

Videre innspillinger[rediger | rediger kilde]

Det er mulig at det kommer nye episoder av suksessen Friends. Det som har vært aktuelt har vært en gjenforeningsepisode rundt den tradisjonelle Thanksgiving-feiringen. Den eneste som står i veien for dette er Jennifer Aniston som ikke har et godt nok tilbud. De andre har sagt ja. David Schwimmer har også sagt at han følte at det var riktig å avslutte serien med den episoden som ble vist og at han ikke vil tulle med det.

Spin Off-serien Joey hvor Matt Le Blanc spilte videre på Joeys liv i Los Angeles er lagt ned etter to sesonger grunnet lave seertall.

Linker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Category:Friends (TV-show) – bilder, video eller lyd

Offisiell hjemmeside