Charlie og sjokoladefabrikken (2005)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Charlie og sjokoladefabrikken
orig. Charlie and the Chocolate Factory
Generell informasjon
SjangerEventyrkomedie
Prod.landStorbritannia
USA
Lengde115 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiTim Burton
ProdusentBrad Grey
Richard D. Zanuck
ManusforfatterRoald Dahl
John August
MusikkDanny Elfman
SjeffotografPhilippe Rousselot
KlippChris Lebenzon
Foran kamera
MedvirkendeJohnny Depp
Freddie Highmore
David Kelly
Helena Bonham Carter
Noah Taylor
Annen informasjon
FilmformatWidescreen 1,85:1
Prod.selskapWarner Bros.
Premiere15. juli 2005 (USA)
29. juli 2005 (Storbritannia)
16. september 2005 (Norge)
Eksterne lenker

Charlie og sjokoladefabrikken er en britisk-amerikansk film fra 2005 basert på barneboken med samme navn fra 1964 av forfatteren Roald Dahl. Filmen er regissert av Tim Burton. Johnny Depp spiller rollen som «Willy Wonka» og Freddie Highmore spiller «Charlie Bucket». Dette er den andre filmatiseringen av barneboken. Den første er fra 1971 og hadde originaltittel Willy Wonka & the Chocolate Factory, norsk tittel Charlie og sjokoladefabrikken med Gene Wilder som «Willy Wonka» og Peter Ostrum som «Charlie Bucket».

Historien[rediger | rediger kilde]

Charlie Bucket (Freddie Highmore) er en fattig gutt som bor sammen med sine foreldre og fire besteforeldre i et lite, falleferdig hus i byen. Han bruker det meste av tiden sin på å drømme om sjokoladen som kommer fra sjokoladefabrikken som ligger i nærheten, eid av den største godterifabrikanten i verden Willy Wonka (Johnny Depp). Charlies familie strever med å få endene til å møtes, og faren hans (Noah Taylor) mister jobben på tannkremfabrikken. Ting begynner å skje når Willy Wonka annonserer at han har plassert gullbilletter i fem av sjokoladene sine. De som finner disse vil få et besøk på den berømte godterifabrikken hans, for å bli kjent med alle de hemmelige tingene som skjer der inne samt godteri for resten av livet.

«Charlie»s bursdag er neste uke, den eneste dagen i året han får en «Wonka bar». Til tross for tilnærmet null i odds for å vinne, blir han skuffet av å ikke finne en gullbillett. Nyhetsreportere annonserer at en etter en blir de fire første billettene funnet av barn fra hele verden, alle karakterisert av store negative personlige egenskaper. Bestefar Joe (David Kelly), som tidligere jobbet på Wonkas fabrikk, gir «Charlie» en mynt for å kjøpe en sjokolade til. Denne har heller ikke noen gullbillett. Så, den siste dagen av konkurransen, finner «Charlie» en pengeseddel og finner den siste billetten når han kjøper en sjokolade for de pengene.

Neste morgen møter «Charlie» og «bestefar Joe» opp utenfor fabrikken. En stemme over høyttaleranlegget ber gjestene gå inn. Ved inngangen blir de møtt av en forestilling med dukker, musikk og sang om Willy Wonka, som ender i at dukkene og kulissene tar fyr. Den rare og eksentriske godterimannen Willy Wonka dukker opp ved siden av gjestene og synes selv at forestillingen var fantastisk. På runden i fabrikken blir de første fire vinner-barna, unntatt «Charlie», fristet av noe ekstraordinært. En etter en skjer det barna noe som gjør at de og foreldrene blir ekskludert fra turen.

Det første rommet de kommer til er Sjokoladerommet, som har gress og planter som alt er spiselig. En foss og elv av sjokolade er det også der. Her er også det første stedet hvor de møter Umpa-Lumpaene. Augustus Gloop (Philip Wiegratz), en tykk gutt som spiser sjokolade med begge hendene, faller i sjokoladeelven i Sjokoladerommet og suges opp av et rør.

Omvisningen går videre til et rom hvor nye produkter utvikles og testes. Den tyggegummityggende og konkurransebevisste Violet Beauregarde (AnnaSophia Robb) tygger på en defekt tyggis som gjør at hun blir et kjempestort blåbær.

På vei inn i Nøtterommet gir Herr Salt visittkortet sitt til Willy Wonka, siden han selv er i nøtte-bransjen. «Wonka» kaster det uten i det hele tatt å se på det. Inne i Nøtterommet får de se på hvordan spesialtrente ekorn tester nøtter om de er gode eller dårlige, og «Willy Wonka» forteller at han bruker ekorn fordi de får valnøttene hele ut av skallet.

Bortskjemte Veruca Salt (Julia Winter) krever å få et ekorn i Nøtterommet, når hun angripes av ekornene og kastes ned i en sjakt for dårlige nøtter.

Et av Wonkas andre eksperimenter er å sende sjokolade via fjernsynet. Mike Teve (Jordan Fry), som er TV- og videospill-gal, krever å bli det første mennesket som transporteres med fjernsynsbølger, noe som gjør at han krympes til miniatyrstørrelse.

Hver av disse «ulykkene» skjer etter at barna nekter å adlyde instruksjoner mot å gjøre noe, og hver av de etterfølges av en sang om moral av Umpa-Lumpaene (Deep Roy), Wonkas små fabrikkarbeidere fra Loompaland. På slutten av dagen, har alle barna forlatt fabrikken, alle forandret på et vis etter det de har gjort galt.

På runden tar Willy Wonka tre eller fire tilbakeblikk på sin egen barndom, som gir oss bakgrunn for hans vanskelige forhold med sin far, Tannlege Wilbur Wonka, spilt av Hammer Horror-skuespiller Christopher Lee. Som barn ble Wonka nektet sjokolade og annet godteri av faren sin pga. den potensielle risikoen for tennene sine. Etter han endelig snek seg til et stykke sjokolade, begynte han å drømme om å bli sjokolademaker. På tross av sin fars ønsker, rømte Wonka hjemmefra for å følge sine drømmer.

Etter Mike Teve har forlatt runden, er Charlie det eneste barnet som er igjen. Wonka tar Charlie og bestefar Joe med på en liten tur med Glassheisen, og vi får se de fire andre barna og deres foreldre slukøret forlate fabrikken. Augustus Gloop er fortsatt dekket med sjokolade, og er storfornøyd med det. Violet Beauregarde er blitt kjempefleksibel og er også kjempefornøyd, mens hennes mor ikke er så fornøyd med at hun er helt fiolett. Veruca Salt og faren hennes er dekket av søppel, og faren er veldig pinlig berørt. Veruca på sin side, begynner allerede å mase om flere ting hun vil ha. Mike Teve er blitt strukket, og er blitt kjempelang og kjempetynn – mye høyere enn sin far.

Wonka avslører sitt ønske om å overlate sjokoladefabrikken til «Charlie», siden han er den minst råtne i gruppen. Kravet er at «Charlie» må forlate familien sin, fordi familiemedlemmer forteller deg bare hva du skal gjøre, og en sjokoladefabrikant trenger komplett kreativ frihet. «Charlie»s familie er det mest viktige i livet hans, til og med mer viktig enn sjokolade, og han avslår derfor til en skuffet Wonka.

Dagene går, og Bucket-familien er lykkeligere enn noen gang. Charlies far har fått ny jobb på tannkremfabrikken, hvor han reparerer maskinen som erstattet hans stilling.

Wonka oppsøker Charlie mens Charlie pusser sko, og i et forsøk på å forstå hans kjærlighet til familien, ber han gutten bli med ham for å konfrontere sin egen far. Når de kommer til huset hvor faren bor og har kontor, blir de spurt om de har avtale. Det har de ikke, men «Charlie» sier til tannlegen at hans venn skulle vært der for lenge siden. Mens Willy Wonka sitter i tannlegestolen og blir undersøkt, ser Charlie på utklipp som er innrammet på veggen og limt inn i en utklippsbok som ligger fremme. Alle er om Willy Wonkas store suksess som godterifabrikant. Tannlegen avslører at det er sønnen sin han har i stolen når han ser hvor sterke jeksler han har. Den eldre Wonka og sønnen blir venner igjen, og på slutten begynner Willy Wonka og Charlie å jobbe sammen, og «Charlie»s hus og familie flyttes til fabrikken. Huset blir plassert i Sjokoladerommet, og hver dag kommer Willy Wonka og spiser middag sammen med hele familien.

Rollefigurer[rediger | rediger kilde]

Charlie Bucket[rediger | rediger kilde]

«Charlie Bucket» er en fattig gutt som bor sammen med sine foreldre og fire besteforeldre i et lite, falleferdig hus i byen. Han bruker det meste av tiden sin på å drømme om sjokoladen som kommer fra sjokoladefabrikken som ligger nærheten, eid av den største godterifabrikanten i verden.

Willy Wonka[rediger | rediger kilde]

Den beste sjokoladefabrikanten i verden. Han stengte fabrikken og sa opp alle sine arbeidere og erstattet disse med urinnvånere fra «Loompaland» på grunn av spionasje. En gang lagde han et helt palass av sjokolade i India. Han sendte ut fem gullbilletter og lot fem barn å besøke fabrikken i den hensikt å finne en etterfølger. Willy Wonka spilles av Jonny Depp.

Bestefar Joe[rediger | rediger kilde]

Jobbet en gang i tiden for Wonka. En av hans største ønsker er å få komme inn i fabrikken igjen og se hva den har blitt til.

Mike Teve[rediger | rediger kilde]

«Mike Teve», en gutt som er fanatisk opptatt av TV- og videospill, og under intervjuet etter han har funnet en av gullbillettene, sitter han og spiller hele tiden. Han forteller hvordan han regnet seg frem til å slippe unna med å kjøpe kun en sjokolade for å finne gullbilletten. Teve krever å bli det første mennesket til å transporteres med fjernsynsbølger. Det ender med at han krympes til miniatyrstørrelse, og må strekkes ut.

Veruca Salt[rediger | rediger kilde]

«Veruca Salt» er et veldig bortskjemt barn. Hennes far er i nøttebransjen, og fikk sine nøttesorteringsmedarbeidere til å åpne kassevis av sjokolader i mange dager før det ble funnet en gullbillett. Hun prøver å stjele et sorteringsekorn til seg selv etter at «Willy Wonka» nekter å selge et til hennes far. Når hun prøver blir hun sortert ut som en «dårlig nøtt» og sendt ned søppelsjakten, etterfulgt av sin far.

Violet Beauregarde[rediger | rediger kilde]

«Violet Beauregarde» tygger raskt på en defekt tyggis som forvandler henne til et kjempestort blåbær, hvorpå hun blir sendt til juicerommet for å skvises.

Augustus Gloop[rediger | rediger kilde]

«Augustus Gloop» er en tykk tysk gutt som spiser sjokolade med begge hendene, sønn av en pølsemaker. Han faller i sjokoladeelven i Sjokoladerommet, og suges bort av et rør til rommet der det lages sjokoladetrukket jorbær-fudge.

Umpa-Lumpaene[rediger | rediger kilde]

Umpa-Lumpaene er Wonkas små fabrikkarbeidere fra «Loompaland».

«Loompaland» er et uoppdaget land, fullt av Snozzwangers, Horn Snolgerlers, og de slemme Whangdoodles, tre ekstremt farlige vesener. Dette er et land fullt av uhyggelige vesener, som brukte å spise tusenvis av Umpa-Lumpaer hvert år.

Umpa-Lumpaene spiste moste kjempe-larver og klarte ikke å jobbe lenge eller hardt nok for å opprettholde rasen.

De levde et fryktelig liv i «Loompaland» inntil Willy Wonka kom dit, på leting etter nye smaker til godteriene sine. De tilba kakaobønnen, som de kanskje fant tre til fire av i året, og var derfor perfekte for Wonkas fabrikk. Siden de er vant med å ha det varmt, er det også veldig varmt inne på fabrikken.

«Loompaland» ryktes å ligge «sør for Armenia med grense til Det kaspiske hav», som er i Iran. En mer akseptert teori er at det er en ukjent del av regnskogen i Amazonas.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Ifølge de involverte i produksjonen av filmen, var hovedvisjonen bak Charlie og sjokoladefabrikken at filmen skulle være så lik originalen som mulig men lettere modernisert versjon av originalen, barneboken fra 1964 av Roald Dahl, og ikke en gjenskaping av filmen fra 1971.

For en sammenligning mellom romanen og de to filmene, vennligst se forskjellene mellom romanen og filmversjonene

Produksjonsteamet med Brad Grey og Richard D. Zanuck fant ut at regissøren Tim Burton var det ideelle valget til å regissere filmen. Etter at han hadde sagt ja, ansatte han manusforfatter John August, som hadde lest boken som barn men aldri sett filmen fra 1971. Burton anbefalte at August gjorde ferdig sitt førsteutkast av manuset før han så den første filmen.

Rollene og studio[rediger | rediger kilde]

Flere skuespillere ble vurdert til rollen som Willy Wonka, og ryktene inkluderer Marilyn Manson som den eksentriske godterimannen. Da Burton ble delaktig i prosjektet, valgte han umiddelbart sin venn Johnny Depp, som tidligere hadde spilt i Burtons filmer Edward Saksehånd, Ed Wood, Sleepy Hollow og lagt stemme på animasjonsfilmen Corpse Bride, til å fylle Wonkas sko. Depp takket ja, og overtalte også Burton til å velge den unge medskuespilleren fra Finding Neverland, Freddie Highmore, som den nye «Charlie Bucket».

Hele filmen ble innspilt i Pinewood Studios, rett utenfor London. Dette er det samme studioet hvor de fleste James Bond-filmene er innspilt. Innspillingen startet 15. juni 2004. Burton foretrakk å unngå å bruke datagenerert bilde, og fikk istedenfor bygget settene i full størrelse, skapt av produksjonsdesigner Alex McDowell.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Charlie og sjokoladefabrikken hadde premiere i USA og Canada 15. juli 2005. I åpningshelgen spilte den inn 55,4 millioner USD gjennom North American box office, og fikk for det meste positiv kritikk.

Noen kritikere klaget over at Depps tolkning av Willy Wonka var urovekkende lik Michael Jackson og at tillegget med forhistorien om hans vanskelige barndom ikke var i tråd med Dahls roman.[trenger referanse]

I Norge var det over 140 000 som så filmen i premièrehelgen, og dette er rekord. Men den sto bare til den fjerde Harry Potter-filmen hadde premiere, som hadde et besøk på 200 000 personer første helg.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller Norske stemmer
Willy Wonka Johnny Depp
Blair Dunlop (ung)
Nicolai Cleve Broch (voksen)
Charlie Bucket Freddie Highmore Oskar Holldorff
Bestefar Joe David Kelly Toralv Maurstad
Fru Bucket Helena Bonham Carter Katrine Blomstrand
Herr Bucket Noah Taylor Trond Fausa Aurvåg
Fru Beauregarde Missi Pyle Henriette Lien
Herr Salt James Fox Magnus Nielsen
Umpa-lumpaer Deep Roy
Wilbur Wonka Christopher Lee Roy Markussen
Herr Teavee Adam Godley Preben Olram
Fru Gloop Franziska Troegner Unn Vibeke Hol
Violet Beauregarde AnnaSophia Robb Vilde Moberg
Veruca Salt Julia Winter Hanne Dancke Arnesen
Mike Teve Jordan Fry
Augustus Gloop Philip Wiegratz Kristian Holten Bjerke
Bestefar George David Morris Frank Robert
Bestemor Georgina Liz Smith Kari Simonsen
Bestemor Josefine Eileen Essell
Prins Pondicherry Nitin Ganatra
Butikkeier Oscar James Trond Brænne
Forteller Geoffrey Holder Harald Mæle

Musikk[rediger | rediger kilde]

Originalmusikken er skrevet og utført av Danny Elfman, som har samarbeidet med regissør Tim Burton i en rekke andre filmer: Pee-wees store eventyr, Beetlejuice, Batman, Batman vender tilbake, Edward Saksehånd, Sleepy Hollow, Mars Attacks!, Big Fish, Et førjulsmareritt og Corpse Bride. Teksten til Umpa-Lumpa-sangene er hentet fra boken, og således kreditert Roald Dahl.

Lydsporet til filmen ble lansert 12. juli 2005.

Sangene i den rekkefølge de kommer i filmen er:

  1. «Wonka's Welcome Song» The Welcome Puppets (vokal av Danny Elfman)
  2. «Augustus Gloop» Umpa-lumpaene (vokal av Danny Elfman feat. The Alleyns School Brass Ensemble)
  3. «Violet Beauregarde» Umpa-lumpaene (vokal av Danny Elfman)
  4. «Veruca Salt» Umpa-lumpa (vokal av Danny Elfman)
  5. «Mike Teavee» Umpa-lumpaene (vokal av Danny Elfman)

Kritikk[rediger | rediger kilde]

  • Gene Wilder, som spilte «Willy Wonka» i musikalen, satte seg først imot denne versjonen, og hevdet at «det er kun penger det handler om. Det er bare en gjeng som sitter og tenker 'Hvordan kan vi tjene noen flere penger?' Hvorfor skulle de eller gjenskape Willy Wonka?». Johnny Depp responderte med å si «Vi gjenskapte ikke Willy Wonka, vi gjenskapte Charlie og Sjokoladefabrikken». Den er basert på samme bok som deres var. Å uttale at de kun lagde denne filmen på grunn av pengene er virkelig rart å høre fra en mann som har vært i denne businessen så lenge som han har... alle filmer ble skapt fordi noen et sted i verden ønsket noe igjen for pengene de har brukt." [1] Til tross for dette, har Wilder støttet Depp etter filmen ble lansert; "Dersom jeg skulle finne skuespillerne til denne filmen, ville jeg brukt Johnny Depp som Willy Wonka fordi jeg synes han er fantastisk. Mystisk - alltid - og magisk. "[2].
  • Enkelte filmkritikere har merket seg likheten mellom Depps fremføring til popstjernen Michael Jackson og skuespiller Sam Rockwell. Depp har avvist enhver likhet til Jackson. Burton kommenterte; «Her er greia: Michael Jackson liker barn, Willy Wonka kan ikke utstå dem. For meg er det en stor forskjell i hele personligheten, skjønner'u?»

Var all sjokoladen fra filmen ekte?[rediger | rediger kilde]

Nei, bare noe av den er ekte. All den flytende sjokoladen i sjokoladeelva er juks, og det ble også laget 110 000 plastbiter som ble pakket i sjokoladepapir, så de skulle se ut som ferdige sjokolader. 1850 ekte sjokolader ble brukt i filmen, og kjærlighetene på trærne, sukkerstengene, m.m. var også ekte. En butikk i England som heter Choccywoccydoodah laget også en hel del trær, blomster og andre ting av sjokolade som du kan se i filmen.

Annet[rediger | rediger kilde]

  • Deep Roy spilte rollene som alle Umpa-Lumpaene, og repeterte de samme bevegelsene flere hundre ganger. Disse ble senere satt sammen digitalt, og således representerer hver enkelt Umpa-Lumpa en separat fremførelse av Roy.
  • Umpa-lumpaen som Wonka gir ordre om å ta med Violet til juicerommet, har tydeligvis testet tyggegummien og blitt til et blåbær selv, fordi fjeset hans er blått.
  • Av de 110 000 sjokoladebarene som ble laget, var kun 1 850 ekte, produsert av Nestlé. Resten ble laget av plast.
  • 40 ekorn ble trenet i seks måneder fra fødselen av for å knekke nøtter i Veruca Salts Nøtterom-scene. Det tok 10 uker å filme nøtteknekkingssekvensen.
  • På knappene i glassheisen står det navn som (fritt oversatt);
    • Crusty Cream Puff (Sprø kremterter)
    • Television Room (Fjernsynsrommet)
    • Brain Aches (Hjernesmerter)
    • Clotted Cream Room (Klattet Krem rom)
    • Fizzy Lifting Drinks (Boblende løftedrikker)
    • Fudge Fallout Shower (Sjokoladenedfallsdusj)
    • Incompetent Fools (Ukompetente tullinger)
    • Mechanical Clouds (Mekaniske skyer)
    • Orange Egg Flip (Orange eggetoddy)
    • Root Beer Goggles (Ingefærølbriller)
    • Scratch and Sniff Room (Skrap-og-lukt-rommet)
    • Cocoa Cats (Kakaokatter)
    • Black Box of Frogs (Svarte froskebokser)
    • Brussel Sprout Ice Cream (Rosenkåliskrem)
    • Cheese and Anchovies (Ost og ansjos)
    • Dodgy Accents (Rare aksenter)
    • Eight Till Latte Room (Åtte til Latte rom)
    • Rubber Forest (Gummiskog)
    • Large Cavity (Stort hull i tanna)
    • Nice Plums (Fine plommer)
    • Pastry Room (Butterdeigrom)
    • Heart Shaped Lungs (Hjerteformede lunger)
    • Projection Room (Projeksjonsrom)
    • Secretarial Poodles (Sekretærpudler)
    • T-Bone Steak Jell-O (T-bensteikgele)
    • Stars in their Pies (Stjerner i paien)
    • Up And Out (Opp og ut)
    • Fragile Egos (Skjøre selvfølelser)
  • Navnet på tannkremen på tannkremfabrikken hvor Charlies far jobber er kalt «Smilex». Det er det samme navnet som Jokerens gift i filmen Batman.
  • Når Wonka viser hvordan han sender en sjokoladeplate med fjernsynsbølger i Fjernsynsrommet, spilles det fra starten av musikkstykket «Also sprach Zarathustra» mens vi ser aper på TV-skjermen. Dette er en gjenskaping av den første monolitt-scenen fra filmen 2001: En romodyssé.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]