Art Farmer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Art Farmer
Født21. aug. 1928[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Council Bluffs
Død4. okt. 1999[1][2][4][5]Rediger på Wikidata (71 år)
New York
BeskjeftigelseKomponist, jazzmusiker, trompetist, plateartist Rediger på Wikidata
Utdannet vedJefferson High School
NasjonalitetUSA
UtmerkelserFortjenstmedalje for innsats for forbundsstaten Wien i gull
NEA Jazz Masters
Musikalsk karriere
SjangerJazz
InstrumentTrompet,[6] fløyte[7]
Aktive år1999
PlateselskapAtlantic Records, Contemporary Records, Enja Records, Fantasy Records
Nettstedhttps://artfarmer.org
IMDbIMDb

Arthur Stewart «Art» Farmer (født 21. august 1928 i Council Bluffs i Iowa, død 4. oktober 1999) var en amerikansk jazzmusiker med flügelhorn og trompet som hovedinstrumenter.

Starten på karrieren[rediger | rediger kilde]

Farmer var sønn av en platearbeider.[trenger referanse]

Han startet sin karriere med å spille rundt Los Angeles-området på midten av 1940-tallet, bl.a med Benny Carter og Jay McShann. I 1953 spilte han i den utgaven av Lionel Hampton storband som besøkte Europa, og som inkluderte blant andre Clifford Brown og Quincy Jones. På midten av 1950-tallet flyttet han på seg til New York, der han startet samarbeide med Gigi Gryce, Horace Silver og Gerry Mulligan.

Etablert[rediger | rediger kilde]

På slutten av 1950-tallet, spilte han med mange av datidens ledende arrangører bl.a George Russell, Quincy Jones og Oliver Nelson. Han samarbeidet også om ensemblet Jazztet med Benny Golson (tenorsaksofon). Tidlig på 1960-tallet startet han The Art Farmer Quartet med gitaristen Jim Hall, bassist Steve Swallow og trommeslageren Pete La Roca. Denne gruppa fikk mye oppmerksomhet[trenger referanse] og er blant annet dokumentert på filmopptak av BBC i 1964.

Europa[rediger | rediger kilde]

Han flyttet deretter til Europa og spilte med The Kenny Clarke-Francy Boland Big Band, samtidig som han fortsatte å gjøre innspillinger som leder og solo-arist.

Farmers Sound[rediger | rediger kilde]

Farmer regnes som en fremragende eksponent for Hard bop-stilen.[trenger referanse] Dette er den første generasjonen musikere som dukket opp etter de opprinnelige skaperne av bebop-stilen (herunder Charlie Parker, Bud Powell, Thelonious Monk, Dizzy Gillespie og Max Roach). Noen velkjente "hardbop'ere" fra Farmers generasjon er bl.a Sonny Rollins, Clifford Brown, "Cannonball" Adderly og John Coltrane. Mange mener også at Farmers spill på mange måter også har felles trekk med stilarten cool jazz som oppstod på slutten av 1940 tallet (Birth of the Cool, med Miles Davis).[trenger referanse] Denne stilarten er en slags dialekt av bebop, som ofte forbindes med musikere fra vestkysten (West Coast jazz) av USA.[trenger referanse] Begrepet "cool" forbindes ofte med musikere som Lee Konitz, Gerry Muligan, Warne Marsh, Chet Baker, Lenny Tristano, Stan Getz, Paul Desmond og Art Pepper.

Skandinavia[rediger | rediger kilde]

Farmer var en musiker som ofte besøkte Skandinavia. Han er å høre på plata "Clifford Brown Memorial" (Prestige), innspilt i Stockholm i 1953, med bl.a andre Brown selv og svenske musikere som Lars Gullin og Bengt Hallberg, som viste at de var på internasjonalt topp-nivå alt på denne tiden.[trenger referanse] Han samarbeidet også med den norske gitaristen Thorgeir Stubø på dennes siste utgivelse The end of a Tune (Cadence Jazz Records, 1988), innspilt i 1986.

Kuriositet[rediger | rediger kilde]

Han spilte også på sin "flumpet", en kombinasjon av trompet/flygelhorn designet til ham av David Monette.[trenger referanse]

Hans tvillingbror, Addison Farmer var bassist.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 30. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Proleksis Encyclopedia, Proleksis enciklopedija-ID 5343[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id farmer-art[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Discogs, Discogs artist-ID 179055, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Montreux Jazz Festival Database, Montreux Jazz Festival konsert ID 435, Wikidata Q99181182 
  7. ^ Montreux Jazz Festival Database, Montreux Jazz Festival konsert ID 4005, Wikidata Q99181182 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]