Antikrist

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
«Antikrist» kan også referere direkte til satan.

Antikrist (gresk Ἀντίχριστος, jfr. ἀντί [antí], «mot; istedenfor», og χριστός [kʰristόs], «den salvede», med referanse til «Kristus») er innen kristen eskatologi en eller flere personer som anses å oppfylle bibelske profetier[trenger referanse] om en som vil motsette seg Kristus, og sette seg selv inn som hans stedfortreder.

Uttrykket er brukt fem ganger i Johannes' første og andre brev i Det nye testamentet.[1] Antikrist er brukt en gang i flertall og fire ganger i entall, som tyder på at forfatteren så for seg at det kunne være mer enn en antikrist. Det er vanlig å anta at brevene ble skrevet mot slutten av det første århundre, men dateringen er usikker. Siden begrepet Antikrist bare er brukt i Johannesbrevene, som trolig er forfattet av samme person – eller krets – som de andre såkalte johanneiske skrifter, er det uvisst om begrepet er konstruert av forfatteren eller har eldre røtter.

Ordet er oftest assosiert med troen på en konkurrerende og antatt ond eksistens som står antitetisk til Jesus fra Nasaret.[2]

Noen mener at det refereres også til Antikrist i Det gamle testamentet, blant annet i Daniels bok («den gudløse»).[trenger referanse]

Dyret i Johannes åpenbaring og antikrist regnes av noen som samme person.

Antikrist brukes også om endetidsforestilling i enkelte sunnimuslimske sekter.[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Sitater fra Bibelen.no:
  1 Joh 2,18: "Mine barn, dette er den siste tid. Dere har hørt at Antikrist skal komme, og mange antikrister har alt stått fram. Derfor vet vi at dette er den siste tid."
  1 Joh 2,22: "Og hvem er løgneren, om ikke den som fornekter at Jesus er Kristus? Han er Antikrist, han som fornekter Faderen og Sønnen."
  1 Joh 4,3: "Men enhver ånd som ikke bekjenner Jesus, er ikke av Gud. Det er ånden til Antikrist, som dere har hørt skal komme. Og den ånden er allerede nå i verden".
  2 Joh 1,7: "For det er gått mange forførere ut i verden, slike som ikke bekjenner at Jesus Kristus er kommet i kjøtt og blod. Dette er forføreren, Antikrist!"
 2. ^ Strong's G500 «Ordsøkresultater for: «antichristos (Strong's 500) Strong's antichristos (Strong's 500)»». The Blue Letter Bible. Besøkt 27. november 2007. 
 3. ^ Jonathan Thybjerg: Er det bare navnet som er islamsk? Stavanger Aftenblad, 27.2.2015, side 22f.