Hopp til innhold

Zombie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Statister som spiller zombier, «levende døde», i Brian Clements skrekkfilm Meat Market 3 fra 2006.

Zombie eller zombi er ifølge afro-karibisk voodoo-kult en «levende død», det vil si en død kropp som gjenopplives av en overnaturlig kraft.

Zombie-fortellingene har inspirert flere forfattere og filmskapere, og zombier beskrives i mange skrekkfilmer, tegneserier, videospill og andre populærkulturelle sjangre.

Zombie-forestillingene kommer opprinnelig fra Haiti, der folketroen påstår at en trollmann (bokor) kan gjøre personer til tanke- og viljeløse redskap gjennom svart magi. Ifølge enkelte forskere skal ofrene ha blitt dømt av hemmelige bonderåd og gitt lammende gift. De dømte har dermed blitt feilaktig erklært døde og begravd, for så å bli gravd opp igjen og utnyttet som apatiske slaver. Mange tviler imidlertid på at disse historiene er sanne.

Etymologi

[rediger | rediger kilde]

Ordet zombie skal komme fra nzambi, som på kikongo betyr «ånden til en død person». På norsk kan ordet i overført betydning også brukes om en sløv, robotaktig person eller om et gjenferd.

Zombier i populærkulturen

[rediger | rediger kilde]
Den svensk-amerikanske filmskuespilleren Tor Johnson som zombie i kultfilmen Plan 9 from Outer Space fra 1959
Det ble satt verdensrekord med 894 deltakere i en såkalt «zombie-marsj» (Zombie Walk) for utkledte film-tilhengere i Pittsburgh i USA høsten 2006.
Brettspillet Zombies!!! Foto fra GameCon 2007.

I skrekkfilmer framstilles zombier gjerne som halvråtne og kan mangle lemmer eller andre kroppsdeler. De beveger seg sakte, er apatiske og sløve, og er gjerne kun drevne av viljen til å drepe andre mennesker. De opptrer gjerne i flokk og kan «marsjere» i store mengder mot ofrene. I nyere filmer har zombier blitt framstilt som raskere og smartere for å skape fart og spenning. Zombier må ofte drepes (for godt) ved å stanse all hjerneaktivitet eller forhindre hjernen fra å sende signaler til kroppen. En vanlig tilintetgjørelsesmetode i filmer, bøker og spill er derfor ofte å kutte av eller skyte dem i hodet.

Det er laget mange zombiefilmer gjennom filmhistorien. Her et lite utvalg:

Zombiefilmer handler ikke nødvendigvis utelukkende om skrekk og uhygge. Regissørikon George Romero sine apokalyptiske zombiefilmer kan også ses på som sterkt samfunnskritiske. Romeros Dawn of the Dead kan eksempelvis tolkes som kritikk på det moderne forbrukersamfunnet, hvor de overlevende flykter til et kjøpesenter, og forsøker å bygge fullverdige liv på produktene senterets butikker har å tilby.

I videospill

[rediger | rediger kilde]

I spill som Resident Evil er det en sykdom som forvandler levende mennesker til zombier. Også i TimeSplitters-trilogien medvirker zombier aktivt. I dette spillet medvirker de i mange forskjellige roller. For eksempel er de i toeren skapt av forurensning, mens de i treeren er skapt av en gal vitenskapsmann.

Zombie i Unix

[rediger | rediger kilde]

I Unix-lignende operativsystemer kan enkelte ganger en prosess omtales som en zombie eller «defunc» prosess. Slike prosesser kan identifiseres i programmer som top ved at de har en Z i STAT-feltet. Zombier oppstår typisk når en barne-prosess dør før foreldre-prosessen har rukket å vente på den, slik at ingen mottar signalet barnet sendte da det døde. Dette fører til at barnet blir hengende igjen etter at foreldre-prosessen blir avsluttet.[1] Init vil adoptere foreldreløse prosesser, også zombier. Fordi zombie-prosessen er avsluttet, bruker den ikke maskinens ressurser, hverken prosessor-tid (zombien kjører ikke) eller hukommelse (alt frigjort). Zombien eksisterer kun som et innslag i listen over prosesser. Ofte blir zombiene hengende igjen til maskinen restartes.[2] Grunnen til at zombier forblir listet i prosess-listen på denne måten, er at det er den beste måten for systemet å være klar over at prosessen ikke kunne avsluttes på normal måte.

Referanser

[rediger | rediger kilde]