Hopp til innhold

The Walking Dead (TV-serie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Walking Dead
Generell informasjon
SjangerGrøsserserie, dramaserie, post-apokalyptisk tv-serie, zombieapokalyptiskt TV-program, TV-adapsjon
Prod.landUSA
Sesonger11
Episoder177
Lengde44 minutter (per episode)
SpråkEngelsk
Basert påThe Walking Dead
Foran kamera
Medvirkende
98 oppføringer
Andrew Lincoln (rollefigur: Rick Grimes)
Jon Bernthal (rollefigur: Shane Walsh)
Sarah Wayne Callies (rollefigur: Lori Graimez)
Laurie Holden (rollefigur: Andrea)
Jeffrey DeMunn (rollefigur: Dale Horvath)
Steven Yeun (rollefigur: Glenn Rhee)
Chandler Riggs (rollefigur: Carl Grimes)
Norman Reedus (rollefigur: Daryl Dixon)
Lauren Cohan (rollefigur: Maggie Greene)
Danai Gurira (rollefigur: Michonne)
Michael Rooker (rollefigur: Merle Dixon)
David Morrissey (rollefigur: The Governor)
Melissa McBride (rollefigur: Carol Peletier)
Scott Wilson (rollefigur: Hershel Greene)
Michael Cudlitz (rollefigur: Abraham Ford)
Emily Kinney (rollefigur: Beth Greene)
Chad Coleman (rollefigur: Tyreese Williams)
Sonequa Martin-Green (rollefigur: Sasha Williams)
Lawrence Gilliard Jr. (rollefigur: Bob Stookey)
Alanna Masterson (rollefigur: Tara Chambler)
Josh McDermitt (rollefigur: Eugene Porter)
Christian Serratos (rollefigur: Rosita Espinosa)
Andrew J. West (rollefigur: Gareth)
Seth Gilliam (rollefigur: Gabriel Stockes)
Ross Marquand (rollefigur: Aaron)
Alex Breckenridge (rollefigur: Jessie Anderson)
Tovah Feldshuh (rollefigur: Deanna Monroe)
Austin Nichols (rollefigur: Spencer Monroe)
Sunkrish Bala (rollefigur: Caleb Subramanian)
Andrew Rothenberg
Juan Gabriel Pareja
IronE Singleton (rollefigur: Theodore "T-Dog" Douglas)
Jeryl Prescott
Adam Minarovich
Madison Lintz (rollefigur: Sophia Peletier)
Jeffrey Dean Morgan (rollefigur: Negan)
Austin Amelio (rollefigur: Dwight)
Katelyn Nacon
Emma Bell
Tom Payne (rollefigur: Paul "Jesus" Monroe)
Xander Berkeley (rollefigur: GREGORY)
Lennie James[1]
Steven Ogg[1]
Brighton Sharbino[1]
Lew Temple[1]
Jose Pablo Cantillo[1]
Dallas Roberts[1]
Pruitt Taylor Vince[1]
Phillip DeVona[1]
Michael Raymond-James[1]
Noah Lomax[1]
Vincent M. Ward[1]
Alexa Nikolas[1]
Melissa Ponzio[1]
Kyle Gallner[1]
Vincent Martella[1]
Juliana Harkavy[1]
Audrey Marie Anderson[1]
Kirk Acevedo[1]
Enver Gjokaj[1]
Kerry Condon[1]
Michael Zegen[1]
Jeff Kober[1]
Addy Miller[1]
Kyla Kenedy[1]
Keisha Castle-Hughes[1]
John Carroll Lynch[1]
J. D. Evermore[1]
Ethan Embry[1]
Cullen Moss[1]
Aldis Hodge[1]
Cameron Deane Stewart[1]
Julio Cedillo[1]
Gary Weeks[1]
Jason Douglas[1]
Austin Abrams[1]
R. Keith Harris[1]
Alicia Witt[1]
Jeananne Goossen[1]
Rus Blackwell[1]
Khary Payton[1]
Sydney Park[1]
Logan Miller[1]
Thomas Francis Murphy[1]
Tyler James Williams[1]
Corey Hawkins[1]
David Silverman[1]
Robin Lord Taylor[1]
Denise Crosby[1]
Traci Dinwiddie[1]
Callan McAuliffe[1]
Lee Norris[1]
Adam Hicks[1]
Kenric Green (rollefigur: Scott)[2]
Nadia Hilker
Samantha Morton
Ryan Hurst
Keisha Tillis[3]
Bak kamera
Skaper(e)Frank Darabont
ProdusentFrank Darabont
MusikkBear McCreary
FotoDavid Boyd, David Tattersall
Prod.selskapAMC Networks
Sending
Periode31. okt. 201020. nov. 2022
TV-kanalAMC (TV-kanal)
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

The Walking Dead er en amerikansk drama- og grøsserserie som gikk på AMC mellom 2010 og 2022. Serien handler om en liten gruppe overlevende etter en «zombieapokalypse». Mesteparten av historien foregår i Atlanta-storbyområdet og deretter i det nordlige Georgia, hvor de overlevende søker etter en trygg havn unna horden av "vandrere" (som zombier kalles), som fortærer alt levende de fanger. De som blir bitt ender selv opp som zombier. Serien bygger på tegneserien The Walking Dead.

Seriens siste episode ble vist den 31. oktober 2022, men seriens hovedpersoner kan følges videre i spin-off-serien The Walking Dead: Dead City og to annonserte serier som ikke har fått offisielle navn.

Handling[rediger | rediger kilde]

Basert på tegneserien med samme navn, forteller The Walking Dead historien om en liten gruppe overlevende som bor i kjølvannet av en zombieapokalypse. Mesteparten av historien foregår i Atlanta-storbyområdet og deretter rundt landskapet i nordlige Georgia, hvor de overlevende søker etter en trygg havn unna horder av "vandrere" (som zombier kalles i showet), som fortærer alt levende de fanger, og hvis bitt er smittsomt for mennesker. Handlingen er fokusert primært på de dilemmaene gruppen står overfor da de sliter med å balansere sin menneskelighet med deres overlevelse mot zombiene, og senere, hvordan de takler at gruppemedlemmer blir drept og avtale med andre overlevende de møter, hvorav mange er svært farlige.

Gruppen ledes av Rick Grimes, som var en sheriff før apokalypsen. Overalt møter de horder av zombier, fiendtlighet fra andre overlevende, problemer innad i gruppen og andre utfordringer den apokalyptiske tilstanden medfører.

Sesong 1[rediger | rediger kilde]

Sheriff Rick Grimes blir skutt under en skuddveksling, og havner i koma. Når han våkner, oppdager han at sykehuset er forlatt og ødelagt. En global epidemi er brutt ut, og har gjort størstedelen av befolkningen til zombie-lignende skapninger. Han kommer seg hjem, men finner huset sitt tomt. Et par overlevende han møter forteller ham om katastrofen og sender ham mot byen Atlanta, som skal være beskyttet av militæret. Når Rick ankommer byen finner han ut at dette ikke lenger er tilfellet, og må søke tilflukt fra zombiene i en forlatt stridsvogn. Gjennom radioen i stridsvognen får han kontakt med en annen overlevende, Glenn. Han leder Rick til gruppen sin som leter etter forsyninger. De kommer seg til slutt ut av byen og tilbake til en leir hvor Rick finner sin kone og sønn. Leiren er dessuten ledet av Ricks gode venn og tidligere kollega Shane Walsh.

Etter et fatalt zombieangrep på leiren bestemmer de seg for å finne et tryggere tilfluktssted og drar mot en forskningslab tilknyttet Smittevernsinstituttet i utkanten av Atlanta. Når de kommer dit finner de bare én gjenlevende forsker, Dr. Jenner. Han gir gruppen ny informasjon om epidemien og tillater dem å være i laben sammen med ham. Til slutt avsløres det at hele laben vil selvantenne og eksplodere som en følge av mangel på viktig drivstoff. Gruppen klarer akkurat å unnslippe med unntak av et medlem og Dr. Jenner, som ikke lenger ser noen grunn til å leve. Sesongen avsluttes med at resten av gruppen kjører vekk fra de brennende ruinene av laben.

Sesong 2[rediger | rediger kilde]

Rick Grimes og hans gruppe, som er på leting etter Carols savnede datter, Sophia, søker ly på en gård som drives av Hershel Greene. Men problemene mellom dem og Hershels familie forverres etter hvert. Rick oppdager at Shane Walsh og Lori var romantisk involvert mens han var i koma i løpet av Sesong 1, og at Lori nå er gravid. Shane og Ricks vennskap blir også dårligere, helt til Rick blir tvunget til å drepe Shane i selvforsvar. Oppstyret deres tiltrekker seg også zombier til gården, og tvinger både Ricks gruppe og Hershels familie til å evakuere fra området.

Sesong 3[rediger | rediger kilde]

Åtte måneder etter å ha flyktet fra gården, finner Ricks gruppe – uten Andrea, men fremdeles sammen med Hershels familie – et avsidesliggende fengsel. De gjør dette området til deres nye hjem, etter å ha ryddet det for zombier. Men Lori blir drept, og Rick begynner å slite og opplever hallusinasjoner. Andrea ble reddet av Michonne, og de to oppdager Woodbury - en befestet by ledet av en svikefull mann kjent som "The Governor" som forsøker å ødelegge gruppen som holder til ved fengselet. Ricks gruppe planlegger et raid som ødelegger Woodbury, men The Governor dreper Andrea - før han kommer seg unna. De gjenværende innbyggerne i Woodbury flytter deretter inn i fengselet.

Sesong 4[rediger | rediger kilde]

Flere måneder etter The Governors angrep dreper en dødelig influensa mange av menneskene som holder til ved fengselet. The Governor finner Martinez, hans tidligere nestkommanderende og dreper ham. Han overtar deretter ansvaret for resten av gruppen hans, før han leder dem til fengselet. Ricks gruppe blir tvunget til å skille lag og flykter, men både Hershel og The Governor blir drept.

De resterende overlevende deler seg opp, får problemer med zombier, og stifter nye bekjentskaper. De oppdager også mange skilt som peker til en trygg havn som blir kalt Terminus. Flere av dem kommer seg etter hvert til Terminus, men Ricks gruppe blir tatt til fange for å brukes til et ukjent formål.

Sesong 5[rediger | rediger kilde]

Innbyggerne i Terminus har nå begynt med kannibalisme. Carol leder en gruppe som frigjør Rick og flere andre. Men noen av gruppen blir tatt til fange igjen, av noen korrupte politimenn basert ved Grady Memorial Hospital. Etter at gruppen har migrert til Virginia, nærmer en fremmed ved navn Aaron seg og inviterer dem til å bli med til det befestede samfunnet Alexandria - ledet av Deanna Monroe. Men de innser raskt at innbyggerne der er alt for dårlig forberedte til å gjøre det som trengs for å overleve videre. Rick Grimes blir tiltrukket av Jessie Anderson, men oppdager at hun allerede har en voldelig ektemann.

Sesong 6[rediger | rediger kilde]

Innbyggerne fra «Alexandria» stoler på Rick og hans gruppe for å beskytte området deres. En gruppe kjent som «ulvene» bruker en horde av zombier for å angripe Alexandria, og Deanna og flere andre som jessie og henes sønner og en av disse sønnene skyter Carl i øye blir drept i løpet av angrepet. De får snart vite om et annet samfunn, som går under kallenavnet Hilltop. En mann som heter «Jesus» inviterer dem til å bytte forsyninger med Hilltop, hvis de kan hjelpe til med å få slutt på trusselen fra en gruppe som blir ledet en mann ved navn Negan. Selv om Ricks gruppe ødeleegger en av Negans utposter, blir de kort tid senere tatt til fange av Negan - og tvunget til å underkaste seg hans gruppe.

Sesong 7[rediger | rediger kilde]

Negan myrder brutalt Glenn og Abraham, og innleder sin egen kontroll over Alexandria. Handlingene hans fører først til at Rick underkaster seg, men Michonne overtaler ham til å kjempe tilbake. De møter et samfunn kalt Scavengers, og ber dem om hjelp. Carol og Morgan blir snart venn med kong Ezekiel, lederen for dette området. Rosita og Eugene planlegger å drepe Negan, men dette blir forhindret av Lucille - en av Negans støttespillere. Alexandria blir deretter angrepet av forskjellige grupper, men de forsøker så godt de kan å stå imot disse harde angrepene.

Sesong 8[rediger | rediger kilde]

Rick, Maggie og Ezekiel samler samfunnene sine til endelig krig mot Negan og gruppen hans - men tapene blir snart veldig store på begge sider. Alexandria faller for et Negan og hans støttespillere. I tillegg blir Carl bitt av en zombie - og ønsker å begå selvmord, før han forvandler seg til en zombie. Men før han dør overbeviser han Rick om å avslutte alle konfliktene mellom de gjenværende menneskene, og heller forsøker å grunnlegge samfunnet deres på nytt. Negan forsøker å utslette Rick og hans allierte i en siste konfrontasjon. Men Eugene forpurrer planene hans. Rick sårer deretter Negan, men de lar ham leve og fengsler ham i stedet - noe som avslutter hele konflikten deres.

Sesong 9[rediger | rediger kilde]

Atten måneder etter Negans fall, foreslår Rick å bygge en bro i håp om å gjøre handel med omverdenen lettere - men dette fører til irritasjon og harme innad i gruppen hans. Rick blir tilsynelatende drept når han ødelegger en bro, for å forhindre en invasjon av zombier til området deres. Seks år senere dukker det opp en ny zombie-lignende trussel kalt Whisperers, som krever at de overlevende menneskene aldri går inn på deres eget territorium. Lederen deres, Alpha, har skaffet seg en store horde av zombier som hun kommer til å slippe løs så snart menneskene ikke gjør som Whisperers krever.

Sesong 10[rediger | rediger kilde]

Alpha begynner å bryte ned samfunnene med tilsynelatende tilfeldige zombie-angrep, eller andre sabotasje-operasjoner. Under Carols ordre forsøker Negan å infiltrere Whisperers, og myrder Alpha. Men hennes nestkommanderende, Beta, tar snart kommandoen over Whisperers. Men både han, og resten av horden deres, blir beseiret av de overlevende. Eugene leder deretter en gruppe overlevende til West Virginia, for å møte en annen gruppe overlevende. I mellomtiden reiser Michonne nordover i håp om å finne igjen Rick, etter å ha funnet bevis som kan tyde på at Rick muligens overlevde sitt tilsynelatende dødsfall fra Sesong 9.

Sesong 11[rediger | rediger kilde]

Eugenes gruppe overbeviser Commonwealth - et stort, velstående samfunn som lever under et strengt klasse - om å tilby hjelp og tilflukt. Men Maggie er fremdeles mistenksom overfor Commonwealths virkelige intensjoner. Disse mistankene blir etter hvert bevist, etter at deres leder - Lance Hornsby - begynner å underlegge resten av samfunnene med makt.

Rollefigurer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ČSFD[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Internet Movie Database[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Internet Movie Database, IMDb-ID nm1961756, besøkt 15. februar 2021[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]