Hopp til innhold

Plan 9 from Outer Space

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Plan 9 from Outer Space
Generell informasjon
GenreActionfilm,[1] science fiction-film,[2] skrekkfilm, zombiefilm, alternativ virkelighetsfilm
Utgivelsesår1959
NasjonalitetUSA
Lengde79 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiEdward Davis Wood[3][4] Rediger dette på Wikidata
ManusEdward Davis Wood[5] Rediger dette på Wikidata
TemaUtenomjordisk invasjon, utenomjordisk liv, flygende tallerken
Produsent(er)Edward Davis Wood
MusikkBruce Campbell Rediger dette på Wikidata
FotoWilliam C. Thompson Rediger dette på Wikidata
KlippEdward Davis Wood Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeTom Keene,[6] Tor Johnson,[6] Bunny Breckinridge, Maila Nurmi,[6] Bela Lugosi,[6] Tom Mason,[6] Edward Davis Wood,[3] Gregory Walcott,[6] Dudley Manlove,[6] Joanna Lee,[6] The Amazing Criswell, Ben Frommer,[6] Lyle Talbot,[6] Duke Moore,[7] Paul Marco Rediger dette på Wikidata
FortellerThe Amazing Criswell Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvSort/hvitt
FilmselskapRKO Pictures Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Distributors Corporation of America
Netflix
Vudu
Budsjett60 000 USD Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)22. juli 1959 (USA)[8][9]
2. juni 1995 (Sverige)[10]
15. mars 1957[8]
1959
Eksterne lenker
Video av hele filmen
Plakat for filmen

Plan 9 from Outer Space er en science-fiction-film fra 1959, regissert av Ed Wood. Filmen er kjent for å være en av tidenes verste filmer. Den regnes også for å være en kultfilm. Filmens originale tittel var Grave Robbers from Outer Space.

Filmen starter med at fortelleren The Amazing Criswell advarer seerne om hva som venter dem og at filmen viser situasjoner som kan oppstå i fremtiden.

Piloten Jeff Trent ser noe «utenom denne verden» en dag han er ute på flytur. Flere lysglimt viser seg på himmelen. Det viser seg å være ikke-jordiske romfartøy.

Mens to menn graver en grav for en gammel manns avdøde kone, dukker en skummel kvinne opp. Hun er stiv, kritthvit i fjeset og lager underlige lyder. Hun er en død kvinne. Graverne skriker.

Den gamle mannen som har mistet kona si blir etter hvert gal og blir påkjørt og dør. Etter hans begravelse blir likene av graverne funnet. Inspektør Daniel Clay blir tilkalt for å etterforske saken.

Inspektør Clay spaserer alene på kirkegården da han møter den kvinnelige zombien og liket av den gamle mannen som ble påkjørt. Han prøver å skyte dem, men til ingen nytte. Han blir drept av zombiene.

Jeff Trent og hans kone, Paula, vandrer også på kirkegården. Plutselig kjenner de en sterk kraft fyke over himmelen. Alle på kirkegården blir slått i bakken.

I de følgende ukene viser flere romfartøy seg på himmelen. Myndighetene prøver å bekjempe dem under kommando av oberst Thomas Edwards. De angriper romfartøyene uten noe stort resultat. Romfartøyene returnerer til Romstasjon 7. Romvesenene avgir rapport til Eros, kommandøren. Han gir Herskeren beskjed om at han ikke har fått kontakt med jordens myndigheter. Romvesenene setter derfor i gang plan 9. Den går utpå på å vekke nylig avdøde personer til live og la de herje fritt til jordboerne overgir seg. De tre romfartøyene returnerer til jorden.

Jeff Trent skal ut på oppdrag igjen, men vil ikke la Paula være alene hjemme. Han råder henne til å bo hos moren til han er tilbake. Hun nekter og blir hjemme. Mens Jeff er borte kommer tre zombier på besøk. Det er inspektør Clay, den gamle mannen og hans kone. De jager Paula inn på kirkegården. De mislykkes i å fange henne og returnerer til romskipet.

Oberst Edwards blir innkalt til møte med myndighetene. Der får han vite at de har mottatt beskjeder fra romvesenene. Disse blir oversatt til engelsk ved hjelp av en nylig oppfunnet «språkdatamaskin». Oberst Edwards fortsetter med sitt arbeid.

På Romstasjon 7 får Eros vite at de ligger bak Herskerens tidsplan. Han vil vise Herskeren inspektør Clay-zombien, men det går ikke knirkefritt. Clay kveler nesten Eros, men han blir reddet av sin assistent Tanna. Herskeren blir imponert. Han beordrer Eros til å skyte den gamle mannen med en nedbrytningsstråle og fortsette med å vekke døde til live.

I California blir Jeff og Paula Trent intervjuet av politiet og oberst Edwards angående UFOene. En av politimennene møter på liket av den gamle mannen og blir jaget bort til Trent-familiens hus. Politimannen blir slått ut, men akkurat da kommer romvesenene og skyter den gamle mannen med nedbrytesesstrålen. Et lysglimt følger og Jeff, Edwards og løytnant Harper kommer styrtende til. Imens venter Paula og en politimann i bilen. Clay-zombien kommer og slår ut politimannen og kidnapper Paula.

Jeff, Edwards og Harper får komme inn i romskipet. Eros avslører grunnen til at de har prøvd å overta jorden. Deres oppdrag var å hindre menneskene å utvikle «the solarbenite». Dette er den største og kraftigste bomben som noensinne vil bli laget. Eros forteller om menneskenes utvikling av eksplosiver. Det startet med små kinaputter, deretter håndgranater som kunne drepe andre mennesker, så større og større bomber før atombomben og hydrogenbomben. The Solarbenite er en bombe som vil ødelegge hele universet og dets eksistens.

Etter at Eros er ferdig med å forklare, prøver Jeff og gjengen å ta med romvesenene ut av UFOen. Det nekter romvesenene og en slåsskamp oppstår. Eros blir skadd og mye teknisk utstyr blir ødelagt. Jeff og de andre menneskene forlater romskipet før det tar av. Romskipet har pådratt seg store skader og går i lufta. Eros og Tanna blir drept.

Fortelleren, den synske TV-personligheten Criswell, konkluderer med at vi ikke kan gjøre annet enn å tro vitnene som så hva som skjedde og at trusselen fra rommet ennå er der. Han avslutter med: «God save us in the future».

Skuespillere

[rediger | rediger kilde]

Plan 9 from Outer Space er kjent for sine mange klare tabber. Noen av dem er følgende:

 • Natt og dag skifter flere ganger i samme scene.
 • Et kors på kirkegården velter da alle på kirkegården faller i bakken.
 • Bela Lugosi døde under produksjonen av filmen og det synes. Tim Mason steppet inn, men forsøket på å skjule at han ikke er Lugosi er svært mislykket. Han går for det meste med armen foran ansiktet gjennom hele filmen.
 • I en scene holder kappen til Mason på å falle av og Mason snur seg og drar den tilbake på plass.
 • I åpningstalen til Criswell sier han at slike situasjoner vil skje i fremtiden, men rett etterpå sier han at den fortellingen som følger skjedde en skjebnesvanger dag.
 • I cockpitscenen gjør lyset fra de flyvende tallerknene at en mikrofon blir synlig.
 • De flyvende tallerknene kaster skygger på rombakgrunnen.
 • Når Clay slipper Paula ned på bakken er en pute meget synlig under henne.
 • Strengene som romfartøyene henger i er svært synlig på skjermen.
 • En politimann som holder en pistol klør i nakken samtidig. Han har fingeren på avtrekkeren og peker mot en annen person.
 • Oberst Edwards kaster skygger på "horisonten" bak ham.
 • Cockpiten ser helt annerledes ut enn en ekte cockpit og mangler flere detaljer og tekniske innretninger.
 • Romfartøyene kaster skygger på Romstasjonen.
 • Under angrepet fra romfartøyene brukes bilder fra andre verdenskrig.
 • De runde romfartøyene som man ser på himmelen er firkanta når de er på bakken og inni.
 • Det tekniske utstyret inni romfartøyene står på trebord og er veldig lite. Utstyret henger heller ikke sammen.
 • Bakgrunnen i Romstasjon 7 er et teppe.
 • En dokumentar laget om filmen er 30 min lengre enn selve filmen.
 • Filmen ble i 2005 utgitt på DVD i fargeversjon.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
 1. ^ http://www.filmaffinity.com/en/film372089.html; besøksdato: 13. april 2016.
 2. ^ http://www.nytimes.com/reviews/movies; besøksdato: 13. april 2016.
 3. ^ a b http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=13031.html?nopub=1; besøksdato: 13. april 2016.
 4. ^ http://stopklatka.pl/film/plan-9-z-kosmosu; besøksdato: 13. april 2016.
 5. ^ http://www.allocine.fr/film/fichefilm-136668/casting/; besøksdato: 13. april 2016.
 6. ^ a b c d e f g h i j http://www.imdb.com/title/tt0052077/fullcredits; besøksdato: 13. april 2016.
 7. ^ (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
 8. ^ a b Internet Movie Database[Hentet fra Wikidata]
 9. ^ www.boxofficemojo.com[Hentet fra Wikidata]
 10. ^ www.sfi.se[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]